Ne asteapta noi scumpiri la RCA in 2013

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 15:00
2512 citiri
Ne asteapta noi scumpiri la RCA in 2013

Preturile la RCA s-ar putea majora ca urmare a tendintei de crestere semnificativa inregistrata atat de daunele morale, cat si cele materiale, dar si a cursului de schimb, care afecteaza costurile cu despagubirile, a declarat directorul general al companiei Carpatica Asig, Marian Mirzac.

"In contextul in care asiguratorii trebuie sa demonstreze permanent catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) existenta unei marje de profit de cel putin 0% pe acest segment, pe o piata RCA cu o rata a daunei combinata de 146%, este probabil sa asistam la o majorare a primelor de asigurare.

In plus, daunele morale se afla pe un trend de crestere semnificativa, daunele materiale sunt, de asemenea, in crestere, cursul de schimb afecteaza costurile cu despagubirile, toate acestea constituindu-se in argumente pentru o tendinta de majorare a preturilor la RCA", a precizat Marian Mirzac, citat de Agerpres.

Oficialul Carpatica Asig a adaugat ca noile norme ale CSA privind RCA nu aduc schimbari semnificative, insa unele clauze ar putea antrena consecinte la nivelul tarifelor RCA.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a supus dezbaterii publice, la sfarsitul anului trecut, un proiect de modificare si completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse in aplicare prin Ordinul nr.14/2011.

In urma unor declaratii apartinand unor brokeri, potrivit carora, plin aplicarea acestor norme, tarifele RCA ar putea creste si cu 50%, CSA a tinut sa sublinieze, intr-un comunicat dat publicitatii la sfarsitul lunii noiembrie 2012, ca acest proiect nu vizeaza majorarea tarifelor, ci are in vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care sa conduca la un cuantum corect al tarifului de prima RCA, in beneficiul asiguratilor si pagubitilor.

Oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au precizat ca tarifele pentru asigurarile obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare si strategia de vanzari.

Numarul dosarelor de dauna platite pe segmentul RCA a scazut cu 4% in primele noua luni ale anului 2012 comparativ cu perioada similara din 2011, insa valoarea despagubirilor acordate a urcat cu 9%.

RCA: Asiguratorii au platit mai mult, in ultimele noua luni

Prelungirea plafonării RCA nemulțumește asigurătorii. ”Nu este un medicament minune”
Prelungirea plafonării RCA nemulțumește asigurătorii. ”Nu este un medicament minune”
Industria de asigurări a luat notă cu profundă îngrijorare de dorinţa autorităţilor de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA, cu încă 3 luni, până la 30...
#asigurare RCA, #pret RCA 2013, #tarife rca, #prime de asigurare RCA , #RCA