Daunele morale pentru asigurarile RCA, o "bomba pe roti" - avocat

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:05
3599 citiri
Daunele morale pentru asigurarile RCA, o "bomba pe roti" - avocat

Numarul de dosare pentru daune morale si vatamari corporale in cazuri de accidente rutiere ce vor ajunge in instanta va fi in crestere in 2013.

Cu toate acestea, in Romania s-a manifestat, in ultimul timp, o tendinta lenta, dar bine definita, de crestere pe diverse materii a ponderii cazurilor solutionate pe cale amiabila, a afirmat, miercuri, Cosmin Vasile, partener la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).

"In Romania, exista o tendinta lenta, dar bine definita, de crestere pe diverse materii a ponderii cazurilor in care solutionarea amiabila castiga teren. In toate materiile se remarca o deschidere din ce in ce mai mare la metode de rezolvare a disputelor in afara instantelor. In materie de RCA, raportul este invers si aceeasi va fi tendinta si in 2013: numarul de dosare de daune morale si vatamari solutionate amiabil va scadea", a spus avocatul, intr-o intalnire cu presa.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele pentru care se va ajunge in instanta este faptul ca fenomenul a capatat vizibilitate, existand rezultate care il fac "prea atractiv ca sa nu fie speculat sau sa nu fie incercat".

"Daca s-a ajuns la despagubiri acordate prin hotarare judecatoreasca de 1,2 milioane de euro pentru daune morale, fenomenul nu mai poate fi oprit sa nu mai fie speculat de cine are interesul - acei avocati 'specializati' - sau incercat de oameni amarati, de oameni nenorociti care ajung in postura respectiva. Daca nu se intervine cumva legislativ la nivel de CSA sau la nivel de lege, acest fenomen va deveni o bomba pe roti, atat pentru societatile de asigurari, cat si pentru toata lumea, prin consecintele pe care le are, pentru ca, daca vor creste costurile si anul acesta si anul viitor, RCA o sa ajunga o chestie de lux pe care si-o vor permite doar unii", a explicat Cosmin Vasile.

Cosmin Vasile a subliniat necesitatea stabilirii, prin proces legislativ, a unei grile care sa stabileasca valoarea despagubirilor si criteriile de acordare a acestora.

"Este nevoie de acea grila legala care sa stabileasca limitele si unde te poti incadra in functie de tipul de problema - la deces luam categoriile de rude si la fiecare grad stabilim niste niveluri, la fel la vatamarea corporala se ia gradul si se stabileste. Nimic nu este mai rau decat sa stii ca se pot acorda daune morale pana la cinci milioane de euro si sa ai un sistem de drept care prin traditie permite judecatorului ca, potrivit propriei constiinte si fara un criteriu matematic sau concret, sa comensureze durerea. Ceea ce fac instantele nu este imputabil. Problema este de practica neunitara in privinta aplicarii legii. Cum poti sa unifici practica in ceea ce priveste constiinta judecatorului si modul in care el comensureaza durerea? Nu exista asa ceva. Dar daca legea stabileste criterii obligatorii este altceva", a argumentat avocatul.

El a mai reliefat faptul ca exista diferente uriase intre sumele acordate drept despagubiri in situatii identice.

"Ca sistem de drept, este de neconceput ca o instanta sa acorde 3 lei, iar alta 300.000 de lei. Nu prea este de conceput ca aceste criteriile care determina cuantumul final al despagubirilor sa fie geografice, juridice sau emotionale", a mai spus acesta.

Avocatul de la ZRP a aratat ca, din punct de vedere geografic, exista la ora asta neoficial posibilitatea de a prezice destul de exact valoarea medie a despagubirilor pe tip de incident in functie de instanta.

"Este foarte scump sa te judeci la Bucuresti si mult mai ieftin prin diverse alte zone ale tarii. In plus, se naste un interes la limita dintre legitim si ilegitim al unora sau altora de a vrea sa se judece pe la instantele respective in masura in care poti sa influentezi competenta. In dreptul international exista formula de 'forum shopping', adica sa te duci sa-ti alegi tara in care vrei sa te judeci. La noi, unde fenomenul este dublat si de aparitia acelor 'avocati specializati' - specializarea inseamna preluarea unui caz contra unui onorariu de 50-70% din valoarea despagubirilor si gestionarea gratuita a lui, care iar este un fenomen anormal, in conditiile in care asta este dublata - in masura posibilitatilor - de alegerea unei instante mai generoase, ajungem la un fenomen cu totul strain de ceea ce inseamna administrarea corecta a justitiei", a adaugat avocatul.

Ce despagubiri au fost platite in 2012

Din datele CSA, in primele 9 luni ale anului 2012 au fost avizate 3.100 dosare de dauna pentru vatamari corporale si deces, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului 2011.

Valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si deces a fost de 246,653 milioane de lei si a inregistrat o crestere cu 46% fata de primele 9 luni ale anului 2011.

Rezerva de dauna avizata pentru vatamari corporale si deces era, la 30 septembrie 2012, de 970,249 milioane de lei, in crestere cu 50% fata de sfarsitul trimestrului 3 din 2011.

Valoarea daunei medii platite pentru vatamari corporale este de 53.448 lei.

La o analiza comparativa a ponderii pe care o reprezinta daunele pentru vatamari corporale si deces in totalul daunelor inregistrate in baza asigurarilor RCA se constata ca aceasta a crescut cu 9 procente.

Se observa, de asemenea, faptul ca despagubirile platite pentru vatamari corporale si deces reprezinta 19% din valoarea despagubirilor totale platite, iar valoarea rezervei de dauna avizata constituite pentru vatamari corporale si deces reprezinta 57,17% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata. Din aceste date, a aratat avocatul, rezulta ca numarul de dosare avizate a fost in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului 2011, in conditiile in care prima de asigurare a crescut in 2012 fata de anul precedent.

#asigurari daune morale, #plata daune morale, #vatamari corporale accidente rutiere , #RCA