Cum sa inchei asigurarea RCA la cel mai mic pret

Luni, 03 Februarie 2014, ora 07:45
2943 citiri
Cum sa inchei asigurarea RCA la cel mai mic pret

In Romania, legislatia in vigoare dicteaza ca fiecare sofer care se angreneaza in circularea pe drumurile publice este obligat sa aiba asigurarea de raspundere civila auto valabila, incheiata cu cel putin 24 de ore inainte de participarea in trafic. Este nu doar o obligatie morala, ci si una civica, iar nerespectarea acesteia duce la contraventii serioase ale caror sume se ridica adesea la dublul sau chiar triplul pretului unei asigurari incheiate pe un an.

In acelasi timp, este lesne de inteles faptul ca soferii care se confrunta in permanenta cu majorari periodice ale preturilor carburantilor, majorari ce in raport cu salariul mediu pe economie ajung sa faca circularea cu autovehiculul personal aproape imposibila, doresc sa economiseasca. Din acest motiv, ofertele de asigurari RCA ieftine sunt din ce in ce mai cautate an de an.

Datorita dezvoltarii rapide a tehnologiei de acces mobil si permanent la internet, mediul online devine treptat dar sigur, metoda preferata de incheiere a asigurarilor RCA. Datorita unor aplicatii dezvoltate in ultimii ani de tipul calculatorului RCA, soferii au posibilitatea de a alege rapid si sigur cea mai buna oferta de asigurare pentru categoria de autovehicul condus.

Doar asigurare RCA sau si CASCO?

In vederea realizarii de economii in ceea ce priveste autovehiculul personal, cei mai multi soferi sunt tentati sa aleaga din oficiu optiunea cea mai ieftina de asigurare RCA, trecand cu usurinta cu vederea varianta mai scumpa a asigurarii facultative.

RCA - asigurarea de raspundere civila auto este variata obligatorie de asigurare ce este impusa de legislatia in vigoare pentru toti soferii care circula pe drumurile publice. Aceasta asigurare se prezinta organelor abilitate in mod obligatoriu in momentul in care soferul este oprit pentru controlul de rutina sau in urma unor contraventii. Asigurarea RCA poate fi reinoita la fiecare 6 luni sau odata pe an si expira in mod automat atunci cand proprietarul autovehiculului se schimba.

Conform legilor in vigoare, asigurarea de tip RCA acopera daunele provocate soferului care nu se face vinovat de accident, soferul vinovat, in lipsa unei asigurari facultative, trebuind sa suporte cheltuielile pentru repararea propriului autovehicul. In lipsa existentei unei asigurari valabile la momentul provocarii unui accident, soferul vinovat este pasibil de plata catre partile vatamate.

CASCO (asigurarea facultativa) - conditiile pentru incheierea acestui tip de asigurare sunt mult mai stricte decat in cazul asigurarii obligatorii, nu toate autovehiculele fiind eligibile. Pentru a incheia asigurarea facultativa, autovehiculul nu trebuie sa fie mai vechi de un numar standard de ani, iar detalii legate de starea de functionare a acestuia se verifica in prealabil. Nu se poate vorbi de asigurari CASCO ieftine, insa pretul acestora variaza destul de mult in functie de o serie de factori impusi de compania de asigurare. Acesti factori sunt in general:

  • anul de fabricatie al masinii - pentru masinile mai noi se platesc sume mai mari, iar cu fiecare an ce trece proprietarul se poate astepta la sume din ce in ce mai mici, in mod special daca acesta nu a avut evenimente rutiere.
  • pretul masinii - pretul asigurarii facultative este direct proportional cu pretul autovehiculului pentru care se incheie. Astfel, soferii de autovehicule de lux vor plati sume exponential mai mari decat soferii unor autovehicule de serie. In acelasi timp, acest tip de asigurare devine cu atat mai important cu cat masina este mai scumpa, suma necesara pentru repararea acesteia in caz de daune sau accident fiind pe masura.
  • In plus, soferul poate opta pentru genul de pagube pe care le acopera tipul de asigurare aleasa, aceasta putand ajunge pana la a despagubi in totalitate valoarea actuala a masinii in cazul in care aceasta este furata sau distrusa.

    Alegerea uneia sau ambelor tipuri de asigurari tine in principal de riscurile la care este supusa masina si de valoarea acesteia. Cei mai multi soferi aleg sa incheie doar asigurarea obligatorie, aceasta fiind in mod incontestabil varianta cea mai ieftina si cea mai potrivita pentru detinatorii de autovehicule cu valori de pana in 10.000 euro.

    Unde incheiem asigurarea?

    Pentru a incheia cea mai ieftina asigurare este important sa se poata face o comparatie de pret intre firmele de asigurari care ofera acest gen de servicii. In functie de modul ales pentru a incheia asigurarea, realizarea unei astfel de comparatii de pret poate cadea de la o extrema la alta, ori incredibil de simpla, ori practic imposibila.

    1. Incheierea asigurarii la reprezentatii autorizati - aceasta varianta preferata pana in urma cu cativa ani pierde in momentul actual teren in fata optiunilor mult mai simple, de incheiere a asigurarii online. Problema principala ridicata de aceasta metoda este imposibilitatea de a face o comparatie de preturi in timp real. Sediile reprezentantelor diverselor companii sunt raspandite in intreg orasul. Este o modalitate care implica o pierdere de timp cu deplasarea pana la reprezentata si inapoi, dar si riscul de a incheia o asigurare RCA mai scumpa decat varianta oferita de competitie. Asigurarea incheiata astfel se obtine pe loc, insa este valabila in 24 de ore.

    2. Incheierea asigurarii online - site-urile dedicate incheierii de polite RCA online folosesc o aplicatie speciala denumita Calculator RCA cu ajutorul careia soferii pot verifica in cel mai scurt timp intreaga gama de oferte de la toate companiile de asigurari autorizate. Site-urile de profil dezvolta rapid suport sau chiar versiuni speciale pentru smartphone-uri si tablete astfel incat asigurarea sa poata fi incheiata din mers, la modul propriu. Acest tip de asigurare se livreaza in general gratuit, in 24 de ore la orice adresa din tara.

    Asigurari mai mici pentru soferii atenti

    Pretul platit pentru asigurarea obligatorie se calculeaza in functie de specificatiile tehnice ale autovehiculului, in particular capacitatea motorului. Aceasta este doar o parte a formulei, cealalta avand de-a face cu istoricul rutier al soferului ce conduce autovehiculul, dar si cu varsta acestuia.

    Sistemul in vigoare in momentul actual este denumit sugestiv "bonus malus" si premiaza soferii fara evenimente rutiere cu asigurari RCA mai ieftine. Asftel, condusul prevazator, participarea exemplara in trafic si evitarea adunarii de puncte contraventionale se transforma la fiecare incheiere de asigurare RCA intr-o modalitate de a economisi.

    Fiecare companie de asigurari calculeaza tarifele in mod diferit, de aceea se recomanda utilizarea unui calculator RCA care foloseste datele personale ale soferului si detaliile din talonul autovehiculului pentru a calcula pretul oferit de toate companiile de asigurari disponibile in momentul respectiv.

    #preturi RCA, #asigurare RCA, #RCA ieftin , #RCA