Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile de asigurari europene vor putea incheia asigurari in Romania

Companiile de asigurari europene vor putea incheia asigurari in Romania

Orice companie de asigurari din spatiul european va putea vinde asigurari in Romania, datorita aderarii acesteia la Uniunea Europeana, potrivit companiei Interamerican Romania.

In piata asigurarilor generale, de la 1 ianuarie, asigurarea de raspundere civila auto este valabila si in afara Romaniei, nefiind necesara Cartea Verde.
Limitele de acoperire a despagubirilor, in afara Romaniei, vor fi cele din directivele europene. Pana la stabilirea unei experiente in acest spatiu, pretul asigurarilor RCA va varia probabil destul de mult, de la un asigurator la altul, precum si in timp, de la un an la altul, in functie de experienta acumulata.

Aderarea va insemna, pentru asiguratori, si cerinte de control si profesionalism crescute.
'Se reglementeaza profesia actuarului (persoana insarcinata cu efectuarea de calcule statistice si matematice in scopul stabilirii preturilor, calculului rezervelor, etc) si obligativitatea asiguratorilor de a avea in echipa cel putin un actuar, inregistrat de catre CSA', se spune in comunicat.

De asemenea, odata cu aderarea la UE, apar noi cerinte de management al riscului, responsabilitati de control intern si audit crescute, pentru Consiliul de Administratie, cerinte de 'business continuity' (un set de masuri necesare pentru a garanta functionarea neintrerupta a asiguratorului chiar in cazul, de pilda, al unei catastrofe naturale), noi cerinte de raportare asupra controalelor interne.

Conform sursei citate, in spiritul alinierii la normele europene, piata asigurarilor va initia procesul de aliniere la standardele internationale de raportare financiara (IFRS), primul an de aplicare fiind anul 2007 pentru societatile de asigurare listate si 2008 pentru celelalte societati.

In privinta solvabilitatii, noile reglementari in vigoare de la data aderarii prevad un prag minim absolut de solvabilitate. Este vorba despre fondul de siguranta, la un nivel minim de 3 milioane de euro pentru asigurarile de viata, si respectiv doua sau trei milioane de euro pentru asigurarile generale, depinzand de practicarea sau nu de catre asigurator a asigurarilor de raspundere civila auto.

Potrivit companiei Interamerican, in prezent, multe dintre companiile de asigurari nu au inca o marja de solvabilitate disponibila la nivelul minim cerut de catre CSA.
Cat priveste investitiile, odata cu deschiderea pietei vor aparea instrumente mai multe si mai sofisticate care sa permita investirea in spatiul european, care vor crea o competitie crescuta pentru activitatea de management de investitii a asiguratorilor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 989 ori