ASF va limita comisionul brokerilor la RCA, daca in trei luni nu scad costurile de intermediere

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 15:02
4228 citiri
ASF va limita comisionul brokerilor la RCA, daca in trei luni nu scad costurile de intermediere
Foto: giurgiuveanul.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a renuntat la masura limitarii comisionului brokerilor pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) si va aplica aceasta masura daca in trei luni de zile nu scad costurile de intermediere, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, presedintele ASF, Misu Negritoiu.

"Comisionul de 10% (proiectul ASF de limitarea comisionului brokerilor pentru RCA - n.a.) a ridicat foarte multe emotii (...) Au fost multe proteste, inclusiv ca distrugem locurile de munca. Nu voi accepta niciodata ca locurile de munca in Romania sa fie subventionate prin primele de asigurari", a spus Negritoiu, potrivit Agerpres.

El a precizat ca ASF nu a renuntat la masura limitarii comisionului, dar in contextul in care au fost interventii locale si de la federatia europeana a brokerilor pentru ca masura sa fie mai bine fundamentata si eventual nivelul comisionului, a fost luat un ragaz pentru monitorizarea comisioanelor, care trebuie acum inscrise pe polita de asigurare RCA.

'Vrem sa vedem in acelasi timp si costurile de achizitie directa si costurile asiguratorilor in legatura cu politele, ne va da posibilitatea sa avem o documentare mai buna de ce vrem 10%. Noi am propus 10% pentru ca pietele mature nu au comisioane mai mari de 10%', a mai spus presedintele ASF.

In vara acestui an, ASF a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a normelor RCA, care includea limitarea comisionului brokerilor la 10%. Ulterior, modificarile normei nu au mai inclus aceasta limitare.

UNSICAR a atras atentia, la acel moment, ca plafonarea comisionului de intermediere la 10%, coroborata cu efectul cert al scaderii procentului de intermediere pe piata RCA, va avea in realitate un efect de bumerang, va limita si va conduce, in fapt, la cresterea costurilor administrative si de distributie ale asiguratorilor. Gradul de cuprindere in asigurarea RCA ar putea scadea semnificativ daca intermedierea nu va mai putea fi sustinuta in baza comisionului de 10%.

In prezent, brokerii intermediaza cel putin 70% din piata RCA, dar daca se se iau in calcul si agentii, subscrierile pietei RCA prin intermediari depasesc, probabil, nivelul de 80%.

Potrivit estimarilor UNSICAR, comisionul mediu pentru intermedierea RCA se situeaza, in prezent, in intervalul 18-20%. Alte estimari din piata asigurarilor indica insa un nivel mult mai ridicat, de 30-40%.

UNSICAR estimeaza ca aproximativ 25.000 de oameni - angajati sau colaboratori ai brokerilor de asigurari specializati in retail - ar ramane fara locuri de munca, ca urmare a scaderii bruste a veniturilor brokerilor cu 40-50% fata de nivelul actual, iar bugetul de stat va pierde venituri de peste 50 milioane lei, iar cel al ASF se va diminua cu aproximativ 2 milioane de lei, din taxa de functionare datorata de brokeri pentru aceasta linie de asigurare.

Tariful mediu pentru asigurarile de raspundere civila auto RCA ar putea sa creasca marginal, cu numai 3% in 2015, potrivit prognozei Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, insa presedintele institutiei, Misu Negritoiu, se asteapta la o scadere, pe fondul optimizarii costurilor cu reparatiile auto si costurilor de intermediere.

'Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o prima unica, o prima controlata, nu este o prima pe care noi o manipulam in sus sau in jos. Este un rezultat al preturilor de piata. Vom avea grija sa ne uitam la anumite categorii si sa ne implicam in ponderarea acestor preturi, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor', a declarat marti presedintele ASF, intr-o conferinta de bilant.

Raportarile ASF arata ca, in prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pietei romanesti, costurile societatilor de asigurare reprezinta 117% din totalul primelor de asigurare incasate, un dezechilibru ce pune in pericol despagubirea adecvata a asiguratilor.

'Noi nu indemnam la cresterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor', a spus Negritoiu, care a adaugat ca ASF are in vedere reducerea costurilor, dar si o recalibrare pe segmentul RCA, in conditiile in care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decat media.

Negritoiu a adaugat ca ASF, chiar daca interventia sa este limitata la persuasiune si analize, trebuie sa faca un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piata pentru reducerea costurilor, astfel incat primele de asigurare RCA sa nu creasca in 2015 sau sa creasca doar marginal.

Potrivit analistului sef al ASF, Iulian Panait, discrepanta majora intre costuri si primele incasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvata decat prin reducerea costurilor sau cresterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru intre cele doua alternative pe care le au companiile de asigurari, astfel ca ASF nu exclude o crestere a primelor RCA in 2015.

Pe de alta parte, presedintele ASF a apreciat ca exista suficient spatiu, daca s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparatiile auto si la costurile cu intermedierea politelor RCA, pentru asigurarea resurselor care sa acopere pagubele.

Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vanzarea politelor RCA reprezinta 34% din valoarea primei de asigurare, in primele noua luni din 2014.

In plus, in Romania, din 100 polite RCA in 7-10 cazuri sunt solicitate despagubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% - media europeana.

#ASF limitare comision brokeri RCA , #RCA