ASF: Euroins va putea practica din nou RCA

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 12:39
1591 citiri
ASF: Euroins va putea practica din nou RCA

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in sedinta de miercuri, incetarea interzicerii temporare a practicarii asigurarii RCA de catre Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA.

Societatea poate relua practicarea RCA incepand cu momentul primirii comunicarii din partea ASF, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Decizia a fost luata dupa ce societatea Euroins a prezentat, la solicitarea ASF, modul in care a corectat pana acum aspectele care au stat la baza deciziei ASF din 28 august 2013 de interzicere temporara a practicarii asigurarii RCA si un plan de masuri care vizeaza corectarea sustenabila a aspectelor sesizate in actiunile de control.

Implementarea planului de masuri va fi atent monitorizata, la sediul societatii Euroins, de catre un reprezentant ASF, pentru o perioada de pana la 60 de zile.

Planul de masuri include, printre altele, urmatoarele obligatii pentru societatea Euroins: sa revizuiasca dosarele de dauna RCA aflate in rezerva de dauna la data de 31 august 2013, in termen de doua luni de la data primirii deciziei; sa revizuiasca procedura de solutionare a petitiilor astfel incat sa corecteze inconsecventele/neclaritatile/neconformitatile fata de prevederile normelor ASF, in termen de o luna de la data primirii deciziei; sa faca obiectul unei monitorizari a modului de inregistrare si gestiune in sistemul informatic a informatiilor privind dosarele de dauna RCA.

De asemenea, Euroins va transmite lunar catre ASF o serie de informatii privind situatia dosarelor aflate in soldul rezervei, situatia avizarilor de dauna din luna anterioara, situatia dosarelor de dauna platite in luna anterioara, situatia dosarelor de dauna lichidate in luna anterioara.

Ce sanctiuni a primit Euroins pana acum

In data de 28 august 2013, ASF a sanctionat Euroins cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA. In aceeasi sedinta, ASF a hotarat sanctionarea directorului general al societatii cu amenda in cuantum de 50.000 de lei si sanctionarea directorului de daune al societatii cu retragerea aprobarii acestuia.

Decizia ASF din 28 august 2013 a fost luata dupa ce controlul efectuat la Euroins in perioada mai-iunie 2013 a constatat ca

reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate, ca a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna, ca plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale. Totodata, au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.

La finele primului semestru din 2013, Euroins Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei.

'ASF va monitoriza cu vigilenta modul in care atat compania Euroins, cat si celelalte societati de asigurari inteleg sa instrumenteze si sa finalizeze dosarele de dauna, precum si cum inteleg societatile de asigurari sa respecte drepturile asiguratilor', se spune in comunicat.

#polite RCA Euroins, #decizie ASF Euroins, #sanctiuni Euroins, #interdictie RCA Euroins , #RCA