Piata de brokeraj in asigurari a scazut cu 1,68% in primul semestru

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:42
1538 citiri
Piata de brokeraj in asigurari a scazut cu 1,68% in primul semestru

Brokerii de asigurari au intermediat in primul semestru prime brute subscrise de 1,526 miliarde lei, cu 1,68% mai putin fata de acelasi interval din 2010, in timp ce veniturile au avansat cu 15,6%, potrivit datelor provizorii publicate vineri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), potrivit NewsIn.

Aproximativ 38% din primele brute subscrise de societatile de asigurare in primul semestru au fost intermediate de brokerii de asigurare. Potrivit CSA, acest grad de intermediere este cu 2,2 puncte procentuale mai mare decat era in perioada similara a anului trecut.

Din totalul subscrierilor intermediate in primul semestru, de 1,526 miliarde lei, 701 milioane lei au fost realizate in primul trimestru, iar 825 milioane lei in al doilea trimestru din 2011.

"Daca, in primul trimestru, primele intermediate au scazut cu 9,22% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, situatia s-a schimbat in cel de-al doilea trimestru, acestea crescand cu 5,55%, fata de trimestrul al doilea din 2010. Evolutia pozitiva din trimestrul al doilea a facut ca, la nivelul primelor sase luni din acest an, primele intermediate de brokerii de asigurare sa consemneze o scadere cu numai 1,68%", se arata in comunicatul CSA.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, aceasta scadere este considerabil mai mica decat cea inregistrata de primele brute subscrise de societatile de asigurare in aceeasi perioada, respectiv de 7,43%, fapt care arata ca aportul brokerilor de asigurare la distributia produselor de asigurare este in continua crestere.

"Consider ca reintrarea pe crestere a primelor intermediate de brokeri in cel de-al doilea trimestru este un semnal pozitiv ca piata incepe sa isi revina.

Imi exprim convingerea ca implementarea in scurt timp a normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor privind cresterea calitatii pregatirii profesionale va avea ca efect o crestere si mai accelerata a rolului intermediarilor in asigurari", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

In ceea ce priveste veniturile realizate din activitatea de brokeraj in primele sase luni din 2011, acestea au fost in valoare de 299 milioane lei, cu 15,60% mai mari decat in primul semestru din 2010. Totodata, veniturile realizate din negocierea contractelor de asigurare, care reprezinta circa 97% din veniturile totale, au crescut cu 17,39%.

Evolutia buna a pietei de brokeraj in asigurari din cursul celui de-al doilea trimestru s-a reflectat si asupra veniturilor, care au crescut cu 22,71% fata de trimestrul al doilea din 2010, respectiv cu 24,87% in cazul veniturilor realizate din negocierea contractelor de asigurare.

#brokeri asigurari, #asigurari, #asigurari sanatate, #brokeri, #piata brokeraj , #Broker asigurari