In domeniul asigurarilor, legea care guverneaza activitatea este Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor. Conform acestei legi, Autoritatea de Supraveghere Financiara este singurul organ administrativ legal care supravegheaza, autorizeaza si controleaza activitatea din asigurari.
La fel ca si in alte domenii (juridic, medical, didactic, etc.), pentru a asigura profesionalismul activitatii de asigurare, incepand cu 01.09.2011, au fost puse in aplicare "Normele privind calificarea profesionala si pregatirea continua a persoanelor care lucreaza in domeniul distributiei produselor de asigurare".
Conform acestor norme persoanele care au functia de brokerii in asigurari, alaturi de alte categorii de intermediari, trebuie sa absolve:
Programul de calificare profesionala este destinat persoanelor care doresc sa intre in domeniul comercializarii produselor de asigurare.
Aceste programe trebuie furnizate de catre una din entitatile agreate de ASF. Cursul de calificare profesionala are o durata minima de 50 de ore efective. Programul de calificare ofera baza legislativa in domeniul asigurarilor. Acest program trebuie urmat o singura data, la patrunderea in domeniul asigurarilor.
Programul de pregatire continua presupune actualizarea si imbunatatirea permanenta a cunostintelor, aptitudinilor si atitudinilor profesionale specifice activitatii desfasurate in domeniul asigurarilor. Durata programului de pregatire profesionala continua, este de minimum 20 de ore efective, iar periodicitate cu care trebuie sa se repete este de "maxim 2 ani in cazul conducatorilor executive ai brokerilor de asigurari si/sau reasigurari, respective maxim 3 ani in cazul brokerilor in asigurari."
La finalizarea oricaruia dintre programele de pregatire mentionate mai sus, participantii trebuie sa absolve examenul oficial organizat de CSA, conform calendarului afisat. In urma rezultatelor pozitive la acest examne fiecare participant va primi un Certificate de absolvire a cursurilor de calificare/respectiv pregatire profesionala continua care confirma desfasurarea in mod legal a activitatii oricarui profesionist in domeniul comercializarii produselor de asigurare.
Examenul presupune o taxa separate de cea pentru participarea la curs. In cazul in care nu este absolvit examenul din prima incercare mai exista sansa unei reexaminari in maxim 6 luni de la absolvirea cursului, in conditii clar stabilite de lege.
Persoanele care activau in domeniu la data aplicarii acestor norme au fost scutite de participarea la programul de calificare in domeniu, ei urmand sa inceapa direct cu Programul de pregatire continua.
Conform Ordinului nr. 9/2012 emis de CSA pentru cei care au patruns in domeniul asigurarilor inainte de 01.09.2011, programarea pentru obtinerea certificatului de absolvire a cursurilor de pregatire continua in asigurari a fost gandita astfel incat, incepand cu septembrie 2012 si terminand cu octombrie 2013, trimestrial in ordine alfabetica, toata lumea sa poata sustine examenul.
Lipsa certificatului de pregatire profesionala continua dupa expirarea termenului maxim referitor la obtinerea lui conduce la imposibilitatea exercitarii activitatii de distributie a produselor de asigurare. Asiguratorii si intermediarii au obligatia legala de a retrage calitatea de broker si de a-i radia din registrele proprii in termen de 5 zile lucratoare de la expirarea termenului maxim prevazut mai sus.
Articol semnat de Alexandru Dragusan, specialist vanzari online Otto Broker
Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.