Mario Draghi se joaca putin cu pensiile nemtilor

Joi, 05 Februarie 2015, ora 08:30
8365 citiri
Mario Draghi se joaca putin cu pensiile nemtilor
Foto: CNBC

Planurile lui Mario Draghi de restartare a economiei din zona euro prin programul de relaxare cantitativa risca sa submineze solvabilitatea companiilor specializate in asigurarile de viata si a fondurilor de pensii din Germania, arata analistii Moody's.

Compania de rating a dat publicitatii un raport in care evidentiaza riscul unei presiuni in crestere pe societatile de asigurari germane, dupa demararea programului de cumparare de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana, potrivit Financial Times.

Pensiile nemtilor, puse la incercare

Germania este una din principalele tari europene unde populatia apeleaza la sistemul de asigurari de viata si pensii private pentru a-si consolida veniturile la batranete.

Totalul pasivelor din industria de profil germana este estimat la 700 de miliarde de euro, unul dintre cele mai generoase din Uniunea Europeana.

Sistemul prin care asiguratorii se angajeaza sa ofere un profit anual garantat detinatorilor de polite de asigurare de viata sau de pensii a functionat destul de simplu pana in prezent: companiile din acest sector si-au plasat capitalul in obligatiuni, pentru a genera profitul promis clientilor.

Pe fondul scaderii dobanzilor, piata s-a dezechilibrat, iar programul de relaxare cantitativa nu face decat sa sporeasca presiunea.

Deja randamentul dobanzii obligatiunilor de referinta cu termen la 10 ani din Germania s-a depreciat cu 0,35% coborand sub cel al obligatiunilor similare emise in Japonia.

In spate pare sa fie presiunea pusa de cei 60 de miliarde de euro, pe care Banca Centrala Europeana urmeaza sa-i investeasca lunar in achizitia de obligatiuni de stat in zona euro.

Piata asigurarilor e ravasita

Efectul asupra pietei asigurarilor de viata si pensiilor din Germania se vede in limitarea garantiei maxime data de autoritati la 1,25% si emiterea unor polite fara nicio garantie, asiguratorii punand astfel riscul prabusirii pietei direct in sarcina asiguratilor.

Chiar si asa, in martie, companiile de asigurari din Germania se vor vedea nevoite sa onoreze scadenta politelor emise in cursul anului trecut, a caror rentabilitate garantata este in unele cazuri si de 4%.

"Efectul dobanzilor scazute si al relaxarii cantitative se va vedea in lunile urmatoare, cand solvabilitatea si profitul acestor companii vor avea de suferit.

Deja se afla la un prag critic, prin prisma vanzarilor masive ale acestor produse in trecut", considera Benjamin Serra, unul dintre analistii seniori ai Moody's.

An de rascruce cu perspectiva negativa

Actualul nivel al dobanzilor de pe piata reduce drastic profitul companiilor de asigurari, acestea fiind nevoite sa-si plaseze capitalul in investitii cu un randament scazut.

Desi pasivele detinute de acestea se intind si pe doua decenii, activele lor au termene de maturitate de la 5 pana la 10 ani, iar situatia poate fi dezastruoasa daca nivelul dobanzilor ramane in continuare scazut.

Analiza Moody's mentine o perspectiva negativa pentru sectorul asigurarilor din Germania, 2015 fiind considerat un an crucial pentru companiile de profil.

Nici aparitia noului test de solvabilitate Solvency II programat de Uniunea Europeana nu reprezinta o veste prea buna pentru asiguratorii de pe continent. Comisia Europeana a acceptat implementarea acestui program in mai multe faze pentru a usura povara resimtita de companii, dar concluzia analistilor agentiei de rating este alarmanta:

"Sunt prea multe zeci de mici fonduri mutuale in Germania, care sunt prea putin capitalizate pentru a indeplini aceste cerinte".

In aceste conditii, Moody's mentine sub evaluare cele mai mari companii de asigurari prezente pe piata germana, cum ar fi Allianz, Munich Re, Generali, Axa si Zurich.

Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale a efectuat un test de stres, anul trecut, in randul companiilor din Europa. Conform raportului, doar 12 companii nu se incadrau atunci in cerintele Solvency II.

Situatia poate fi mai delicata insa, atata vreme cat oficialii autoritatii s-au bazat doar pe rapoartele contabile de la sfarsitul lui 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza asigurari Germania, #Germania pensii private, #Germania asigurari viata , #Asigurari viata