Duta, CNAS: Taxa clawback a eliminat cozile la medicamente

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 14:33
2512 citiri
Duta, CNAS: Taxa clawback a eliminat cozile la medicamente

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca introducerea taxei clawback a permis accesul pacientilor la medicamente si evitarea unui colaps al sistemului de sanatate.

"Taxa de clawback a insemnat alungarea acelor cozi la medicamente care existau pana in 2008, care practic lasau pacientii fara acces complet la tratament. Cifrele arata ca accesul populatiei la servicii s-a imbunatatit semnificativ. In perioada 2009-2011, numarul de sevicii raportate de medicii de familie s-a dublat.

Cu toate acestea, Lucian Duta spune ca in ultimii ani s-a remarcat o crestere a ponderii fondurilor destinate medicamentelor, in detrimentul medicilor de familie, situatie care insa poate fi echilibrata prin intermediul taxei clawback.

"Cheltuielile cu medicamente reprezinta 36% din totalul cheltuielilor din Fondul National Unic, in timp ce in Europa, acest procent este de 25%", a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

CNAS are un buget de aproape 5 miliarde euro. Daca in 2006, sumele alocate erau de 10,1 miliarde de lei, in 2011 cheltuielile au fost de 19,3 miliarde de lei.

Taxa clawback, o arma cu doua taisuri

Cu toate acestea, taxa clawback are si neajunsuri pe care jucatorii din industria farmaceutica le reclama. Mentinerea taxei clawback in forma actuala ar putea duce la disparitia de pe piata a unor medicamente sau ar putea limita accesul populatiei la medicamente cu preturi rezonabile, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

Producatorii de medicamente generice contesta taxa clawback si cer autoritatilor sa intervina pentru evitarea unor consecinte sociale si economice.

In plus, un studiu realizat in toamna de Asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente arata ca industria farmaceutica din Romania ar putea suferi o pierdere de circa 842 de milioane de lei, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 30%, prin aplicarea noii taxe clawback.

Taxa clawback a fost adoptata in toamna si se aplica medicamentelor a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de CNAS. Fostul ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a apreciat ca aceasta taxa reprezinta o solutie pentru rezolvarea problemei arieratelor, care au aparut ca urmare a depasirilor bugetului alocat pentru achizitionarea de medicamente.

Cresterea consumului de medicamente impotriva cancerului fata de anul trecut a fost de doua ori mai mare fata de cresterea incidentei aceste boli. Prin varianta revizuita a taxei clawback, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente.

Contributia se plateste trimestrial, fiecare distribuitor achitand o suma in functia de cota de piata detinuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa clawback CNAS, #Lucian Duta CNAS , #Asigurari sanatate