55% din romani nu-si platesc asigurarile de sanatate

Vineri, 23 Martie 2012, ora 10:22
1998 citiri
55% din romani nu-si platesc asigurarile de sanatate

Aproximativ 55% din populatia Romaniei nu plateste asigurarile de sanatate, iar in conditiile subfinantarii sale, sistemul sanitar nu va putea supravietui, considera profesorul universitar dr. Mihai Lucan, directorul Institutului de Urologie si Transplant Renal (IUTR) din Cluj-Napoca.

Prezent la dezbaterea cu tema "Sanatatea intre descentralizarea spitalelor si sistemul de coplata", organizata, joi seara, la Cluj-Napoca, de senatorul PNL Marius Nicoara, profesorul universitar dr. Mihai Lucan a aratat ca el se confrunta, la ora actuala, ca profesionist, cu o serie de situatii limita, "din cauza unor legi aplicate intempestiv, fara ancorare in situatia reala a structurii sociale romanesti".

"S-a ajuns ca o parte din cei ce au construit scoli, drumuri, structuri functionale sunt scosi la pensie aproape ca niste muncitori din laminoare, iar generatia care urma sa ii inlocuiasca nu a ajuns la maturitatea profesionala necesara, sau, mai rau decat atat, s-ar putea sa nici nu ajunga vreodata. O zona de mijloc de doctori sunt foarte cautati in strainatate si pleaca, au motive sa plece. Si se ridica urmatoarea intrebare:

'Cu cine se va face asistenta medicala in Romania, pentru ca groapa deja se sapa'. Nicio lovitura nu a fost mai perfida si mai distrugatoare decat niste legi aplicate neadecvat. Nimeni nu spune ca lumea nu trebuie sa se pensioneze, ca in Germania, la 65 de ani.

Dar pentru ce urmeaza cine isi asuma responsabilitatea? Legile sunt in asa fel facute incat nu va ramane nimeni, nimeni in sistem. Unde se vor duce pacientii? Se va organiza un sistem sanitar fara persoane. Asta se va intampla", a mentionat Mihai Lucan.

Potrivit presedintelui-director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Emilia Groza, in judetul Cluj pentru 30-40% din totalul populatiei se acorda servicii medicale fara plata contributiei la bugetul asigurarilor de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asistenta medicala Romania, #asigurari sanatate Romania, #descentralizare spitale , #Asigurari sanatate