Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch: Asiguratorii din Italia si Spania, cei mai expusi la iesirea Greciei din zona euro

Fitch: Asiguratorii din Italia si Spania, cei mai expusi la iesirea Greciei din zona euro


Asiguratorii din Italia si Spania sunt cei mai expusi in cazul iesirii Greciei din zona euro, prin efectul de contaminare pe care l-ar avea asupra datoriilor suverane ale acestor state, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

Agentia apreciaza ca majoritatea asiguratorilor din Marea Britanie si Germania sunt bine protejati de cresterea riscurilor de la periferia zonei euro.

Fitch avertizeaza ca sunt posibile noi actiuni de rating asupra asiguratorilor din Italia si Spania mai mult din cauza mediului macroeconomic si a ratingului suveran decat in urma modificarii profilelor de creditare ale companiilor de asigurari.

Iesirea Greciei din zona euro nu este scenariul de baza al Fitch, dar daca se va intampla, cel mai probabil ratingurile companiilor de asigurari din Italia si Spania vor fi plasate sub supraveghere, cu implicatii negative, chiar daca iesirea va fi insotita de un raspuns politic efectiv al UE.

Asiguratorii din Italia au o expunere considerabil mai mare la datoria suverana a tarii lor decat companiile de asigurari din Spania. Totusi, apreciaza Fitch, asiguratorii din Spania sunt mult mai expusi la bancile spaniole.

Pe alte piete importante de asigurari, in special in Marea Britanie si Germania, asiguratorii sunt feriti in mare parte de criza datoriilor suverane, cel putin in cazul iesirii Greciei din zona euro, iar companiile din Franta au o expunere mai mare, desi gestionabila. Totusi, fiecare tara are si exceptii, compania Aviva in Marea Britanie si Allianz in Germania.

In Franta, exceptia este grupul de asigurari Groupama, care a anuntat recent o pierdere de 1,76 miliarde de euro in 2011, in special in urma deprecierii obligatiunilor elene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1445 ori