Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Asigurarile private de sanatate scapa de impozit in Codul Fiscal

Asigurarile private de sanatate scapa de impozit in Codul Fiscal

NoulCod Fiscal prevede ca asigurarile voluntare de sanatate sa fie deductibile la calculul impozitului pe venit, in limita sumei de 200 euro anual, potrivit solicitarilor Ministerului Sanatatii.Nici angajatorii nu vor trebui sa plateasca impozit pentru aceste sume deoarece valoarea asigurarilor private va fi deductibila si din calculul impozitului pe profitul angajatorilor.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, estimeaza ca aproape 5 milioane de cetateni vor putea intra in sistemul asigurarilor private de sanatate, iar masura va atrage de la 1 ianuarie 2007 companiile care vor intra pe aceasta piata. Eugen Nicolaescu este de parere ca A"prin noul sistemse va imbunatati asistenta sanitara pentru toti cei care vor opta pe viitor si pentru asigurarile voluntare de sanatateA".

Alexandru Buzamet, presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor,ne-a spus ca A"asigurarile private se dezvolta pe problemele sistemului public deoarece asiguratilor sociali nu li se respecta drepturile si acestia nu au acces la bunurile si serviciile pe care sistemul lemai poate oferiA". Domnia sa considera ca A"in spatele asigurarilor private stau barierele economice care discrimineaza pacientii in functie de venitA", estimind ca A"solicitarea pentru aceste asigurari private va fi mica, desi toate incapacitatile sistemului public ar trebui sa orienteze pacientii spre sistemul privatA".

Alexandru Buzamet este de parere ca A"guvernantii aumarit in mod artificial preturile si au ingreunat accesul la servicii pentru a mari profitul firmelor care activeaza in sistemul privat si unde acestia au intereseA". Nici sistemul public nu duce lipsa de profituri deoarece A"aici profiturile sunt exagerate in comparatie cu calitatea serviciilor oferiteA". Presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor a mai adaugat ca A"multi dintre angajati vor merge in sistemul privat prin decizia administrativa a firmei unde lucreaza si prin acest fapt se va crea un trend artificial, dar care va ajuta sistemul privat sa se dezvolteA".

Mircea Cinteza, senator PNL si fost ministru al Sanatatii, ne-a spus ca A"asigurarile private sunt deductibile peste tot in lume si nu trebuie sa se puna problema banilor care ar fi putut ajunge la buget prin impozitarea lorA", deoarece mult mai important este ca A"bugetul sanitar sa iasa din aceasta minciuna permanentaA". Domnia sa a facut referire la faptul ca A"nu trebuie sa li se mai spuna oamenilor ca putem oferi servicii sanitare de calitate, cit rebuie sa restringem serviciile medicale la cele esentiale, iar pentru restul sa se poata platiA". Oamenii nu trebuie sa fie mintiti deoarece A"este mai important ca fiecare sa stie ce ii poate oferi sistemulA". Mircea Cinteza crede camaimult de jumatate din populatia tarii va apela la acest sistem privat, asa cum s-a intimplat si in alte tari, deoarece plata directa este comparabil mai scumpa. Senatorul liberal a spus ca A"acum o tomografie costa patru milioane, iar in sistemul de asigurari private platesti aproximativ 10 euro pe luna pentru o asigurare care are in pachetul de servicii si o tomografie, iar impozitul fiind dedus, pretul este mult mai mic la finalA".

Pe de alta parte, Augustus Costache, purtator de cuvint al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ne-a asigurat ca A"asigurarile private nu vor afecta negativ sistemul public pentru ca vor viza acele servicii care oricum nu sunt acoperite de Casa, cum ar fi operatiile estetice, altele decit cele ca urmare a accidentelor de muncaA". Domnia sa ne-a mai spus ca A"asigurarile sociale de sanatate vor ramine obligatorii pe principiul solidaritatii socialeA", amintind ca nici bugetul Casei nu va avea de suferit deoarece acesta este format din colectarea a 6,5% din venitul angajatului si a 7% cel platit de angajator".

Ramine intrebarea daca numai cei care vor apela la serviciile medicale private vor vedea imbunatatirea sistemului medical sau daca de acest efect vor beneficia si cei care nu isi permit decit cotizarea la sistemul public de asigurari de sanatate.

Catalin Balan

Bursa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1353 ori