PAID: Inundatiile aduc despagubiri de 114,9 milioane lei

Joi, 23 Februarie 2012, ora 14:12
2701 citiri
PAID: Inundatiile aduc despagubiri de 114,9 milioane lei

Peste 32.800 de case care au asigurare obligatorie ar putea fi afectate de inundatii, ca urmare a caderilor masive de zapada, valoarea despagubirilor fiind estimata la 114,9 milioane lei, a declarat joi directorul general al PAID, Marius Bulugea.

"Estimam ca vor fi afectate peste 32.800 de locuinte care au asigurare obligatorie la nivel national, din totalul de 504.000 de locuinte asigurate, valoarea despagubirilor fiind estimata la 114,9 milioane lei (circa 26-27 milioane euro)", a precizat directorul general al Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Marius Bulugea.

Directorul general al PAID a mentionat ca aceste evaluari au fost facute in urma prognozelor recente, care anuntau ca se asteapta o incalzire a vremii, care urma sa aduca o topire brusca a zapezii.

"PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite de asigurare obligatorie la riscul de inundatii", a explicat Bulugea.

In 15 februarie 2012, Pool-ul gestiona putin peste 504.000 de polite de asigurare obligatorie, care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren.

Marius Bulugea a precizat ca, in ceea ce priveste riscul de inundatii, PAID acorda despagubiri inclusiv pentru pagubele produse de topirea brusca a zapezii, care are ca efect o inundatie.

Judetele din sudul si sud-estul tarii, cele mai afectate

Seful PAID a mai spus ca, in procesul de modelare a riscului de inundatii, portofoliul PAID a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe politele incheiate pentru locuinte de tip A si B. In plus, au fost facute scenarii separat pentru judetele din sudul si sud-estul tarii, cu expunere majora la riscul de inundatii ca urmare a topirii zapezii, si restul judetelor.

"In Zona 1, cu expunere mare la riscul de inundatii au fost incluse urmatoarele judete: Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea.

Pentru zona rurala din aceste judete, pentru locuinte de tip A, PAID a estimat o incidenta de aparitie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar total de 695 de daune posibil a se produce, a caror valoare totala a fost estimata la 2,43 milioane lei", a spus Bulugea.

Pentru locuintele de tip B, PAID a luat in calcul o incidenta a daunei de 15%, rezultand astfel un numar total de 17.032 de daune posibile, a caror valoare s-ar putea ridica la 59,6 miliaone lei.

Potrivit PAID, in aceleasi judete cu expunere majora la riscul de inundatii, dar pe zona urbana, modelarea riscului a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 3%. Calculele au aratat ca s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinte de tip A din mediul urban, a caror valoare totala s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei.

Pentru locuintele de tip B, modelarea riscului de inundatii arata ca s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenta de 5%, cu o valoare estimata de 5,55 milioane lei.

"Pentru restul judetelor Romaniei, PAID a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 5% atat pentru locuintele de tip A cat si pentru cele de tip B din zona rurala si una de 3% pentru locuintele situate in zona urbana.

Pentru mediul rural, se estimeaza aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabila de aproximativ 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimeaza 4.400 de daune posibile, cu o valoare de peste 15 milioane lei", a mai spus Marius Bulugea.

PAID administreaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si aluneari de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societati de asigurare. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inundatii zapada 2012, #despagubiri inundatii zapada, #PAID valoare despagubiri inundatie , #Asigurari casa