Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cat ar plati statul in cazul unui cutremur similar celui din 1977

Cat ar plati statul in cazul unui cutremur similar celui din 1977


Peste 30.500 de daune s-ar putea inregistra pe portofoliul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) in urma unui cutremur similar celui din 1977, valoarea despagubirilor ridicandu-se la aproximativ 190 milioane euro, a declarat joi directorul general al PAID, Marius Bulugea.

"Pe portofoliul PAID s-ar putea inregistra 30.520 de daune, din care peste 3.000 ar fi daune totale, iar aproximativ 27.000 ar fi daune partiale. Valoarea totala a acestor daune, calculate strict pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru, la aproximativ 190 milioane de euro", a mentionat Bulugea.

Potrivit acestuia, calculele PAID reprezinta o proiectie liniara a efectelor produse de cutremurul din 1977. Marius Bulugea a amintit ca seismul din 4 martie 1977 a produs 32.900 de daune totale, dintr-un total de aproape 750.000 de locuinte afectate la nivelul intregii tari. In acel moment, fondul locativ al Romaniei totaliza aproape 6,2 milioane de locuinte.

"Astazi avem aproape 8,4 milioane de locuinte si 504.000 de polite obligatorii. Potrivit calculelor realizate, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel national si apreciem ca ar fi afectate aproape un milion de locuinte, care sa necesite lucrari de reparatii sau consolidare", a mai spus directorul general al PAID.

Marius Bulugea a mai spus ca Pool-ul a luat in considerare o impartire a judetelor in trei mari categorii de zone de risc, considerand ca zona C are expunerea cea mai mare la riscul de cutremur. In aceasta zona au fost incluse Capitala si urmatoarele judete: Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Galati, Ialomita, Prahova, Vaslui, Vrancea si Ilfov.

In Bucuresti, valoarea totala a daunelor este estimata la 64 milioane euro

Pentru Bucuresti, modelul utilizat de PAID arata ca valoarea totala a daunelor s-ar putea ridica la aproximativ 64 milioane de euro, ceea ce reprezinta 39% din daunele ce s-ar produce in zona C.

Un studiu realizat de Banca Mondiala in 1978, arata ca la seismul din 1977 au fost afectate sub un milion de locuinte din cele aproximativ 6 milioane cat avea Romania. Costurile totale ale pagubelor, strict pentru locuinte, au depasit un miliard de dolari.

In Romania sunt circa 8,4 milioane de locuinte cu o valoarea totala estimata la peste 115 miliarde de euro.

PAID administreaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si aluneari de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societati de asigurare. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1946 ori