ASF ia in calcul introducerea fransizei la asigurarile obligatorii pentru locuinte, in 2014

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:45
2037 citiri
ASF ia in calcul introducerea fransizei la asigurarile obligatorii pentru locuinte, in 2014

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia in calcul introducerea unei fransize la asigurarile obligatorii pentru locuinte, ceea ce ar presupune o obligatie de plata si din partea asiguratului in cazul materializarii unuia din riscurile acoperite de polita de asigurare, potrivit vicepresedintelui ASF, Daniel Tudor.

Dupa modificarea, in iulie 2013, a legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, ASF are la dispozitie sase luni pentru realizarea unei evaluari, iar printre alternative figureaza majorarea primei de asigurare sau introducerea fransizei.

"Vrem sa preintampinam situatiile cand cheltuielile pentru asiguratori sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul si sa diminuam fraudele. Micile stricaciuni ale locuintei nu vor mai fi despagubite la prima mana. Fransiza va fi extrem de mica, simbolica. Este o varianta mai lejera pentru asigurat decat cresterea primei de asigurare", a declarat oficialul ASF, la Forumul International al Riscurilor Catastrofice.

Toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, in limita sumei de 10.000 sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei asigurate. Valoarea primei de asigurare este de 10 euro respectiv 20 de euro.

Primele polite PAID au fost emise in iulie 2010. La finele lunii septembrie, portofoliul PAID numara aproximativ 426.000 de polite active, de la 330.000 la finalul anului 2012. Conform statisticilor, in Romania sunt aproximativ 8,5 milioane de locuinte.

#asigurare obligatorie locuinta Romania, #fransiza asigurari Romania, #ASF asigurari locuinte, #prima asigurare locuinte , #Asigurari casa