Catastrofele din 2013 vor costa 130 de miliarde de dolari

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 14:25
1314 citiri
Catastrofele din 2013 vor costa 130 de miliarde de dolari

Costul economic al catastrofelor naturale si umane din 2013 se vor ridica la 130 de miliarde de dolari americani, potrivit unei estimari publicate miercuri de asiguratorul elvetian Swiss Re, citat de AFP. Circa 25.000 de persoane si-au pierdut viata in lume in 2013 in aceste catastrofe.

Valoarea pagubelor provocate de catastrofele naturale si umane in acest an este in scadere neta fata de cea din 2012, care a fost de 196 de miliarde de dolari, mai ales din cauza uraganului Sandy si a secetelor care au lovit Statele Unite ale Americii.

Pe de alta parte, acest an a fost marcat si de taifunul Haiyan din Filipine, soldat cu moartea a 7.000 de persoane, fiind cel mai sangeros eveniment al intregului an. In acest an au avut loc si grave inundatii in Europa Centrala si de Est, in luna iunie, ce au provocat pierderi economice de 18 miliarde de dolari, dintre care 4 miliarde de dolari au fost acoperite de companiile de asigurari.

De asemenea, in luna iunie, inundatiile au afectat si provincia canadiana Alberta, provocand pagube acoperite de asiguratori in valoare de 2 miliarde de dolari americani, adica o suma record pentru o catastrofa din aceasta tara. Pe langa inundatii, Europa a fost lovita si de alte catastrofe meteorologice, precum furtuna Andreas, care a afectat Germania si Franta in iulie, provocand pagube acoperite de companiile de asigurare in valoare de 3 miliarde de dolari.

Ulterior, furtuna Christian din Europa de Nord si Centrala a provocat pagube in valoare de 1 miliard de dolari pentru asiguratori.

Sectorul de asigurari va trebui sa cheltuiasca in total 44 de miliarde de dolari pentru catastrofele din 2013. Aceasta suma este in mod semnificativ mai mica decat cea din anul 2012, cand asiguratorii au acoperit 81 de miliarde de dolari constand in pagube provocate de diverse catastrofe.

Swiss Re publica in mod traditional in decembrie o estimare a costului economic al catastrofelor naturale ale anului ce sta sa se incheie. Aceasta estimare este urmata in luna martie a anului urmator de cifrele definitive, noteaza AFP.

#costuri dezastre naturale, #asigurari dezastre, #catastrofe naturale , #Asigurari bunuri