Dispar un milion de autoturisme

Marti, 22 Noiembrie 2005, ora 06:37
1089 citiri

Unificarea bazelor de date ale companiilor de asigurari si ale Politiei Rutiere s-ar putea realiza la inceputul anului viitor. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat ca solutia informatica necesara pentru realizarea bazei va fi livrata pana pe 29 decembrie.

CSA a solicitat firmelor de asigurari sa furnizeze date despre politele RCA incheiate in 2005 pana pe 15 decembrie. Principalul avantaj al implementarii acestui sistem este ca vor fi radiate din circulatie autoturismele fara asigurare de raspundere civila (RCA).A"Dorim sa ajungem la un grad de cuprindere in asigurare de 90% pentru RCA. In prezent e de circa 65-70%, in conditiile in care exista aproape un milion de autovehicule aflate inca in evidente, dar care nu mai circula. Noul cadru legislativ va permite suspendarea din oficiu a autovehiculelor neasigurate, iar dupa sase luni acestea vor fi radiate daca nu se va face dovada platii asigurariiA", a declarat Nicolae Crisan, presedintele CSA. Reprezentantii comisiei se declara increzatori in atingerea acestui obiectiv. Cresterea gradului de cuprindere in asigurarea de tip RCA se va realiza pe de-o parte prin stergerea din evidente a autovehiculelor neasigurate, lucru care va fi permis de viitoarea legislatie, si, pe de alta parte, prin intarirea supravegherii si implementarea bazei unice de date privind asigurarile auto.

Surse din piata sustin insa ca perioada pentru a unifica bazele de date este nefericit aleasa, pentru ca in luna decembrie se incheie majoritatea asigurarilor RCA. Cei mai afectati vor fi clientii care opteaza sa schimbe societatea de asigurare pentru ca, potrivit noii legislatii, sunt obligati sa notifice intentia catre firma de la care vor sa plece cu o luna inainte. Daca nu intervine nici o notificare pana la maturizarea politei, aceasta se considera prelungita automat cu inca un an. Or, transmiterea datelor la mijlocul lunii viitoare va bulversa activitatea companiilor care cauta clienti noi.

Costel Stroescu

Saptamana Financiara