Primariile vor elibera polite obligatorii pentru locuinte

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 14:51
1282 citiri
Primariile vor elibera polite obligatorii pentru locuinte

PAID va colabora cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea de polite de asigurare obligatorie a locuintelor, conform NewsIn.

Cinci milioane de cladiri, adica 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

"In sedinta de marti, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca societatea de asigurare Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite, denumite polite PAD.

PAID va realiza acest lucru prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD", se arata intr-un comunicat al CSA.

Masura vizeaza cresterea numarului de locuinte asigurate impotriva dezastrelor naturale - cutremure, alunecari de teren si inundatii.

"In baza datelor disponibile estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD.

Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate.

In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD si ma refer in special la cei din mediul rural, intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna", a declarat in comunicat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Proprietarii de locuinte sunt obligati sa isi asigure locuintele impotriva celor trei riscuri naturale, fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD, emisa de PAID), fie printr-o asigurare facultativa, emise de alte companii de profil.

Pana la 4 iulie PAID a emis peste 600.000 de polite PAD.

Detinerea unei polite de asigurare impotriva riscurilor naturale va fi obligatorie de vineri. Lipsa acesteia va fi sanctionata de catre primarie cu amenda de pana la 500 de lei.

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
#asigurare, #asigurare obligatorie, #asigurare locuinta, #primarie , #Asigurare obligatorie