Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata asigurarilor va creste in acest an cu 25-30%, la peste doua mld. euro

Piata asigurarilor va creste in acest an cu 25-30%, la peste doua mld. euro

Piata de asigurari din Romania va avea anul acesta un ritm de crestere de circa 25-30%, apropiat de cel din 2006, cand valoarea primelor brute subscrise a fost de peste 1,6 miliarde de euro, a declarat, joi, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

"Asa cum a inceput anul 2007, cresterea pietei de asigurari va fi tot in jur de 25-30%", a afirmat Toncescu, la un seminar despre piata asigurarilor.

Piata asigurarilor a urcat anul trecut cu 33% fata de 2005, la peste 1,6 miliarde de euro. Un ritm de crestere de 25% in acest an ar duce piata la peste doua miliarde de euro.

Segmentul asigurarilor de viata va inregistra o crestere mai mare anul acesta, iar ponderea acestor polite in totalul volumului de prime brute subscrise se va schimba, potrivit presedintelui CSA.

Asigurarile de viata au cumulat anul trecut un volum de prime brute subscrise de 300 milioane euro, in crestere cu 13% fata de 2005.

De asemenea, sunt asteptate cresteri semnificative pentru asigurarile de sanatate, de raspundere civila auto si de daune la proprietati.

"Speram ca legea asigurarilor pentru locuinte sa intre in vigoare la 1 iulie, asa cum prevede proiectul de act normativ. Ministerul Finantelor mai are de luat cateva semnaturi pentru proiect, dupa care acesta va fi trimis la Guvern pentru aprobare si apoi la Parlament pentru dezbateri", a adaugat presedintele CSA.

La randul sau, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, Cristian Constantinescu, apreciaza ca piata de asigurari ar putea avea in continuare un ritm de crestere de circa 20-25%, care poate fi sustinut pe termen de patru-cinci ani.

"Potentialul de dezvoltare al pietei este enorm, avand in vedere ca pe segmentul de asigurari de bunuri avem un potential neexploatat de 80%, nivel similar si pentru politele auto de asigurare obligatorie CASCO", a afirmat Constantinescu.

El apreciaza ca ritmul ridicat de crestere a produsului intern brut in ultimii trei ani, evolutia extrem de favorabila a ratei inflatiei si cresterea veniturilor populatiei reprezinta elemente care creeaza un cadru favorabil dezvoltarii sectorului de asigurari.

Volumul primelor brute de asigurare subscrise s-a multiplicat de 30 de ori in ultimii 15 ani, de la circa 50 milioane euro in 1992 la aproximativ 1,6 miliarde euro in 2006, potrivit datelor CSA.

Gradul de penetrare a asigurarilor, exprimat ca pondere in PIB a primelor brute subscrise, a urcat anul trecut de la 1,54% la 1,65%.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 871 ori