Peste 60 la suta din populatia Romaniei este de acord cu asigurarea obligatorie a locuintelor

Vineri, 23 Februarie 2007, ora 06:17
1162 citiri

Peste 60 la suta din populatia Romaniei este de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor, fata de un procent de 38 la suta consemnat in 2003, a anuntat Agela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in cadrul seminarului 'Piata asigurarilor in Romania", citand un sondaj ISOMAR.

Procentele raspunsurilor afirmative au fost de peste 50 la suta, atat in randul locuitorilor din mediul urban, cat si a celor din mediul rural.

Pe de alta parte, in cadrul aceluiasi seminar, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu, a declarat ca legea asigurarilor obligatorii de locuinte nu trebuie aplicata in Romania.

'Legea asigurarilor obligatorii de locuinte nu trebuie aplicata in Romania. De fapt, este aproape imposibil de pus in practica. Avand in vedere prevederile legii, nici un investitor nu va avea interes sa investeasca in acest sector', a afirmat presedintele UNSAR.

Potrivit studiului ISOMAR, un procent de 59 la suta din populatia Romaniei are incredere in sistemul privat de asigurari pe care il priveste ca pe o alternativa buna la asigurarile sociale publice.

Procentul este in crestere cu 13 la suta fata de rezultatele raportate in luna aprilie 2003, cand a fost realizat uin sondaj similar de catre IMAS, a precizat presedintele CSA.

12 la suta dintre repondentii sondajului au afirmat ca au incheiat asigurari de viata, majoritatea acestora provenind din mediul urban, zonele Transilvania si Bucuresti, avand studii superioare si varste cuprinse intre 18 si 34 de ani.

Procentul care considera aceasta asigurare utila este de 65,6 la suta.

Potrivit sondajului ISOMAR, aproape 67 la suta din populatie considera ca incheierea unei asigurari private de sanatate ar fi utila.

De asemenea, din randul celor care au masina, 85 la suta au asigurare obligatorie de raspundere civila auto, 23 la suta au asigurare CASCO, 8 la suta au doar CASCO, iar un procent de 8 la suta nu detine nici un fel de asigurare pentru masina.

In ceea ce priveste asigurarile pentru locuinta, 12,8 la suta dintre respondenti au afirmat ca au o astfel de asigurare, majoritatea acestora fiind din mediul urban, avand studii superioare si varste pana la 50 de ani.

Conform estimarilor presedintelui CSA, piata asigurarilor va creste cu 20-25 la suta in anul 2007.

'Piata romaneasca are inca un mare potential.Va creste cu 20-25 la suta in anul 2007. Este de asteptat ca asigurarile de sanatate sa creasca cel mai mult, la fel si cele de daune la proprietati si cele de viata', a estimat Angela Toncescu.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)