Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mai putine asigurari obligatorii pentru locuinte in ultimul an

Mai putine asigurari obligatorii pentru locuinte in ultimul an


Numarul politelor obligatorii pentru locuinte a scazut semnificativ, ajungand la 300.000, de la 821.000 in luna august 2011, a declarat, marti, in cadrul audierilor din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputatilor, Constantin Buzoianu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Constantin Buzoianu a declarat ca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se afla intr-o situatie dificila in acest moment, iar daca situatia continua, PAID poate intra in incapacitate de plata.

Potrivit oficialului CSA, prin schimbarea Legii 206, care prevede asigurarea obligatorie a locuintei, nu se va majora valoarea politelor de asigurare pentru o persoana care plateste deja asigurare facultativa.

"Acest Pool de asigurare a inceput sa fie concurat de insasi cei 12 membrii ai sai.
De fapt, nu putem vorbi ca silim pe cineva care deja are o asigurare facultativa sa faca o asigurare obligatorie. Practic, cei care detin asigurare facultativa pentru care platesc, de exemplu 50 de euro, si vor incheia o asigurare obligatorie de 20 de euro, vor urma sa plateasca numai 30 de euro pentru asigurarea facultativa. Deci, practic, tot 50 de euro pe an platesc", a explicat seful CSA.

Polita de asigurare obligatorie (PAD) a locuintei poate fi emisa doar de societatile de asigurare actionare PAID. Proprietarii care detin locuinte cu valori de piata peste sumele minime ce pot fi asigurate prin polita PAD, pot incheia asigurari facultative pentru sume asigurate si riscuri suplimentare la orice asigurator autorizat sa practice riscuri de catastrofa naturala, indiferent daca acesta este sau nu actionar al PAID.

Directorul general al PAID, Aurelia Cristea, arata, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale ar putea implementa, in perioada urmatoare, un sistem de simplificare a procedurii pentru asigurarea locuintelor prin care proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatie sa incheie o singura polita de asigurare in loc de doua.

"Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa - si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare", a mentionat Aurelia Cristea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1450 ori