Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar patru la suta dintre romani au asigurare medicala privata

Doar patru la suta dintre romani au asigurare medicala privata

Un procent de patru la suta dintre romani au, in prezent, o asigurare medicala privata, in timp ce, in tarile din Europa de Vest, cheltuielile destinate asigurarilor de sanatate private reprezinta 35 la suta din economiile populatiei, potrivit unui studiu Aviva.

Conform statisticilor, primele brute subscrise anual pe cap de locuitor in Romania sunt de circa 57 euro, ceea ce reprezinta jumatate din valoarea inregistrata in statele Europei Centrale si de Est si de 35 ori mai putin decat in cele ale Europei Occidentale.

In 2005, densitatea medie a asigurarilor in tarile Europei Centrale si de Est era de 110 euro pe cap de locuitor, in timp ce, in tarile occidentale, densitatea medie se situa la aproape 2.000 de euro pe cap de locuitor.

La nivel mondial, cele mai avansate tari din acest punct de vedere sunt Japonia (grad de penetrare de 10,5 la suta si densitate a asigurarilor de aproximativ 3.000 euro pe cap de locuitor) si Statele Unite ale Americii (cu o pondere a primelor brute subscrise din activitatea de asigurari de noua la suta din PIB si o valoare medie a primelor subscrise pe cap locuitor de peste 2.900 euro).

Specialistii din piata de profil estimeaza ca piata asigurarilor va creste cu cel putin 30 la suta in 2007, iar volumul de prime brute subscrise a putea depasi doua miliarde euro.

Conform studiului cauzele pentru care asigurarile private sunt inca la inceput in Romania sunt aparitia cu intarziere a cadrului legal care reglementeaza acest tip de asigurari (in vara anului 2004), precum si elaborarea cu intarziere a normelor de aplicare a Legii asigurarilor private de sanatate.

Un studiu al Roland Berger, dat publicitatii in vara anului 2006, arata ca piata asigurarilor de sanatate este estimata sa atinga, in urmatorii 5 ani, un volum de cel putin 50 milioane euro.

CSSPP a intocmit calendarul de implementare a sistemului de pensii obligatorii administrate privat

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private /CSSPP/ a intocmit calendarul de implementare a sistemului de pensii obligatorii administrate privat, care prevede in prima etapa elaborarea normelor de aplicare a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata, informeaza CSSPP.

Comisia estimeaza ca, la inceputul lunii aprilie 2007, sa inceapa procesul de autorizare si avizare a entitatilor care vor sa activeze pe aceasta piata, din luna august 2007 participantii sa poata alege fondul de pensii la care doresc sa adere, iar din luna ianuarie a anului 2008 sa inceapa colectarea contributiilor la fondurile de pensii administrate privat.

CSSPP a aprobat marti, 27 februarie, primele doua norme elaborate in aplicarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata prin legea nr.23/2007 - norma privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat si norma privind taxele de autorizare, avizare si functionare in sistemul pensiilor administrate privat.

Cele doua norme au fost supuse dezbaterii publice, au fost analizate de organizatiile profesionale interesate, precum si de partenerii de dialog social. Aceste acte normative vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1231 ori