Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legislatie malpraxis. Cuantumul daunelor morale va fi plafonat - proiect

Legislatie malpraxis. Cuantumul daunelor morale va fi plafonat - proiect


Pacientii pot solutiona litigiul amiabil in cel mult sase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislatiei malpraxisului.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a explicat propunerile de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis.

"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata in solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila, si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor", a explicat secretarul de stat.

De asemenea, pacinetii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. In plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.

Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat sa se asigure atat pentru daunele materiale, cat si pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, asa cum se practica si alte tari. In plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare.

"Procedura prealabila nu reprezinta o retragere a accesului la justitie intrucat este o procedura limitata in timp - sase luni - mai scurta in timp decat termenul de prescriptie a actiunii in justitie, este o procedura fara cheltuieli, ofera pacientului acces la toate documentele medicale, pe care le poate folosi ulterior in actiunea juridica", a adaugat Arafat.

Polita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator, adica de catre spital. Spitalul va avea insa propria asigurare si apoi ar putea contribui cu o anumita cota la polita de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizand ca prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor.

Asiguratorii vor putea sa estimeze activitatea financiara, avand in vedere limitarea daunele morale, si vor putea negocia despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2088 ori