ASF va face legea pe internet. Guvernul aprobă puteri sporite pentru autoritate pentru combaterea fraudelor online

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 15:03
139 citiri
ASF va face legea pe internet. Guvernul aprobă puteri sporite pentru autoritate pentru combaterea fraudelor online
ASF va avea mai multă putere pentru a elimina conținutul ilegal de pe internet care face referire la investiții FOTO/ Pixabay

În ședința de vineri, 21 iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care îi va permite Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să blocheze site-urile celor care oferă oportunități de investiții fără a fi înscriși în registrul autorității.

Ordonanța adoptată vineri prevede că ASF poate lua măsuri pentru a înlătura conținutul ilegal. În primul rând, autoritatea poate cere blocarea domeniului .ro al site-ului în cauză în termen de o zi. În al doilea rând, autoritatea va putea solicita furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice să blocheze în cel mai scurt timp conținutul paginilor care reprezintă entități neînregistrate la ASF sau care fac reclamă unor instrumente financiare ilegitime.

"Înseamnă un mediu mai sigur pentru investitori și protejarea investitorilor locali.

ASF va putea solicita furnizorilor de rețele și serviciilor de comunicații restricționarea accesului de pe teritoriul României către paginile online ale entităților neautorizate, prin care se oferă servicii de investiții. O asemenea prevedere este importantă în contextul intensificării încercărilor de fraude financiare online, prin lansarea de afirmații false care vizează determinarea cetățenilor să ofere sume de bani. Aceste fraude sunt diverse și se pot referi la tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau la alte produse financiare fictive", a declarat Maria-Gabriela Horga, vicepreședinte ASF pe sectorul investițiilor.

"Am prioritizat acest proiect, după ce a fost blocat timp de doi ani, iar de la începutul acestui an a trecut prin ample consultări cu piața de capital. A fost un proces transparent și am ținut seama de opiniile specialiștilor în domeniu", a mai scris Horga pe Facebook.

Prospect pentru obligațiunile primăriilor

O altă modificare inclusă în ordonanța de urgență se referă la posibilitatea primăriilor de a publica un prospect de emisiune adresat investitorilor care vor să cumpere obligațiuni ale autorităților locale.

"(Modificarea - n.r.) va permite autorităților publice locale să aibă posibilitatea să supună, voluntar, aprobării de către ASF a unui prospect de emisiune atunci când intenționează să realizeze o ofertă publică de titluri de datorie sau intenționează să admită titlurile de datorie pe o piață reglementată. Această prevedere va dezvolta piața autohtonă de obligațiuni, prin creșterea transparenței emisiunilor de astfel obligațiuni municipale și prin adresarea către un număr mai mare de investitori, cetățenii putând investi în aceste instrumente ce finanțează proiectelor locale", a spus Horga despre schimbarea legislativă.

Titlurile de datorii sunt instrumente financiare prin care statele, autoritățile locale sau companiile private țintesc să obțină investiții, de obicei în schimbul unor plăți periodice la o dobândă fixă.

...citeste mai departe despre "ASF va face legea pe internet. Guvernul aprobă puteri sporite pentru autoritate pentru combaterea fraudelor online" pe Ziare.com

Daunele auto din București, printre cele mai mari din Europa. ”Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai o primă de risc mai mare”
Daunele auto din București, printre cele mai mari din Europa. ”Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai o primă de risc mai mare”
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări, Sorin Mititelu, a anunțat că Bucureștiul are una dintre cele mai mari...
#asf, #investitii, #investitii bursa, #investitii criptomonede, #frauda financiara, #frauda online, #inselatorie online , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  6. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"