Situatia ramane ingrijoratoare, in Romania, in ceea ce priveste coeficientul infectiilor cu COVID-19 cumulate la 14 zile. Judetul Cluj a trecut de rata de infectare de 4 la mia de locuitori. Capitala a inregistrat un nou varf: 3,81 la mie.
De altfel, in Bucuresti au fost raportate 744 de cazuri noi de infectari si 33.118 de la inceputul pandemiei.
21 de judete au o situatie ingrijoratoare din punctul de vedere al infectiilor.
Alba (146), Arad (160), Bacau (133), Bihor (216), Botosani (121), Brasov (185), Cluj (356), Constanta (107), Dambovita (168), Dolj (162), Hunedoara (101), Iasi (267), Maramures (100), Mures (191), Neamt (180), Prahova (110), Salaj (113), Sibiu (129), Suceava (163), Timis (319), Valcea (100)
In ceea ce priveste coeficientul infectarilor cumulate la 14 zile, raportate la mia de locuitori, cel mai mare este ingeristrat in judetul Cluj (4.09), Bucurestiul are 3,81. Pe locul al treilea se afla judetul Alba cu o rata de infectare de 3,72 la mia de locuitori.
Si tot peste 3 este coeficientul in Judetele Harghita, Salaj si Timis.
Lista judetelor cel mai puternic afectate de coronavirus
1. Alba 4464 146
2. Arad 4852 160
3. Arges 6627 48
4. Bacau 7727 133
5. Bihor 5927 216
6. Bistrita-Nasaud 2453 81
7. Botosani 2941 121
8. Brasov 9106 185
9. Braila 3264 29
10. Buzau 3726 56
11. Caras-Severin 2443 71
12. Calarasi 1529 13
13. Cluj 8249 356
14. Constanta 5269 107
15. Covasna 2046 47
16. Dambovita 6163 168
17. Dolj 5800 162... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 13:41
S-ar spune ca prezenta criza a coronavirusului nu iarta pe nimeni, insa cu toate acestea stim cu totii ca sunt industrii puternic afectate si industrii care inca inregistreaza cresteri ale afacerilor.
La nivelul sectoarelor de activitate avem sectoare care sunt inchise in proportie de peste optzeci la suta, avem sectoare care inca activeaza, dar la capacitate redusa si mai sunt alte sectoare care se reinventeaza ca parte a luptei impotriva coronavirusului.
Ce domenii sunt puternic afectate de criza creata de coronavirus?
Cele mai afectate companii sunt cele din horeca (hoteluri, restaurante, cafenele), vizate direct de masurile restrictive luate de autoritati (prin ordonantele militare).
In categoria societatilor puternic afectate de masurile de distantare sociala sunt si cele de transport persoane (aerian, rutier), operatorii de turism, sectorul imobiliar, fashion, retail (mai putin produsele de stricta necesitate), organizatorii de evenimente, alte servicii pentru populatie.
In plus, industria auto si o parte din sectoarele care o deservesc au inregistrat scaderi puternice pe fondul scaderii consumului si inchiderii activitatii de productie din China. In mod similar, sectorul electrocasnicelor inregistreaza scaderi in perioada actuala.
La toate aceste companii, se adauga si furnizorii de servicii si de bunuri ai celor de mai sus, care sunt afectati in mod indirect, prin explodarea riscului de piata si de neincasare.
Ce domenii sunt in crestere sau... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 12:27
Covid-19 nu e un indice bursier, dar evolutia lui in timp real pare sa influenteze deciziile investitorilor din ultimele zile mai mult decat cotatiile actiunilor de pe Wall Street.
Iar comportamentul acestora a fost unul previzibil: au renuntat rapid la stocurile de actiuni si s-au reorientat catre activele "safe haven", investind in aur, bonduri de stat cu risc redus si asigurandu-si lichiditati in valute forte.
Ca urmare, pe 24 februarie, la scurt timp dupa ce virusul a fost semnalat in Europa, uncia de aur a atins pretul de 1.304,50 de lire sterline, un maxim istoric absolut.
La noi, in aceeasi perioada de timp, cursul leului a batut mai multe recorduri negative fata de euro, culminand cu 4,8127 in 28 februarie.
Insa panica din randul antreprenorilor nu a atins gradul de isterie care afecteaza o parte a populatiei, iar asta e probabil singura veste buna din toata aceasta criza.
Pentru ca vestile rele din economie se inmultesc de la o zi la alta.
Sectoare intregi de activitate au fost lovite din plin de masurile exceptionale pe care au fost nevoite sa le ia statele pentru stoparea propagarii noii tulpini a virusului gripal. Cele mai afectate pana acum par sa fie transporturile, si nu doar cele aeriene, ci si cele maritime si terestre care deservesc calatori.
Pornind de aici, prima "victima colaterala" a fost turismul. E clar deja ca anul 2020 va fi mult sub cel anterior la capitolul incasari, avand in vedere avalansa de anulare a rezervarilor din zone... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 09:54
Creditarea in zona euro a incetinit semnificativ luna trecuta, in timp ce masa monetara M3, care masoara cantitatea de bani in circulatie in zona euro, a scazut sub estimarile analistilor, arata datele unui studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE), un semn ca inrautatirea perspectivelor economice afecteaza imprumuturile, transmite Reuters.
In ianuarie, creditele acordate gospodariilor au crescut cu 3,2% iar cele acordate companiilor au urcat cu 3,3%, fata de nivelul record de 4,3% din septembrie si de 3,9% in decembrie.
De asemenea, cresterea masei monetare M3, considerata drept un indicator al activitatii economice, a incetinit la 3,8% in ianuarie, de la 4,1% in decembrie, sub estimarile analistilor intervievati de Reuters care mizau pe o crestere de 4%.
Datele i-ar putea convinge pe oficialii Bancii Centrale Europene sa anunte o noua runda de imprumuturi ieftine catre institutiile financiare (TLTRO - operatiuni de furnizare de lichiditati pe termen lung) - unul dintre cele mai importante instrumente folosite in trecut pentru stimularea zonei euro.
Incetinirea cresterii economiei zonei euro, alaturi de incertitudinile legate de Brexit, si tensiunile comerciale globale au alimentat speculatiile privind noi masuri de stimulare ce ar urma sa fie anuntate de BCE in urmatoarele luni.
Speculatiile s-au accentuat dupa ce Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a afirmat luna aceasta ca o noua runda de imprumuturi pe termen lung catre... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:22
Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta "Romania 2030: Cum recuperam decalajele fata de Europa occidentala?".
"Daca nivelul optim al convergentei reale pentru asigurarea succesului aderarii la zona euro este inca subiect de controverse, si Comisia din care fac parte isi va publica probabil in decembrie raportul privind convergenta la zona euro, mentinerea convergentei pe directia cea buna precum si sustenabilitatea sa sunt in viziunea chiar mea mai importante ca nivelul acesteia. Pentru a nu deraia, procesul de recuperare a decalajelor trebuie sa se desfasoare intr-un ritm adecvat astfel incat castigurile pe acest front oricat de spectaculoase sa nu fie afectate precum Sabia lui Damocles de pericolul unei deteriorari abrupte. Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice. O sa spuneti ca este o fraza de tip romanesc, dar ea este importanta. Adica o fraza cam asa: nici prea prea, nici foarte foarte", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca "trebuie sa ne dozam bine eforturile", deoarece "convergenta nu... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 11:59
Romania se afla printre cele 10 tari europene afectate in mod direct de catre deciziile Statelor Unite ale Americii cu privire la politica industriala, iar pozitia tarii noastre este ca Europa trebuie sa ramana unita in dialogul cu SUA, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu Stefan Oprea, intr-o conferinta de presa.
"Romania se afla printre cele 10 state afectate in mod direct de decizia SUA. Sunt industrii afectate, precum cea a otelului. Am avut consultari cu mediul de afaceri, am prezentat la Bruxelles pozitia noastra si dorim ca pozitia si dorintele mediului de afaceri din Romania sa fie cunoscute si sa fie prezentate in cadrul negocierilor", a spus ministrul.
In opinia sa, Uniunea Europeana trebuie sa aiba in continuare o voce comuna in negocierile cu Statele Unite.
"Uniunea Europeana trebuie sa ramana unita in dialogul cu SUA, iar ceea ce am vazut astazi in rezultatele actiunilor presedintelui Juncker sunt in zonele incurajatoare", a aratat Oprea.
Miercuri, intr-o conferinta de presa la Washington, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anuntat ca au ajuns la un acord privind relatiile comerciale dintre SUA si UE. mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 15:24
Inundatiile au creat probleme in 38 de localitati din 14 judete, aproximativ 5.000 de pompieri, jandarmi si politisti fiind in teren, au anuntat, joi seara, reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
In continuare sunt afectate trei drumuri nationale, noua drumuri judetene si un tronson de cale ferata.
Potrivit MAI, ultimul bilant realizat joi seara arata ca s-au inregistrat efecte ale inudatiilor in 38 de localitati din judetele Brasov, Bacau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Harghita, Mures, Prahova, Sibiu, Teleormann, Valcea, Vaslui si Vrancea.
"Localitatile cel mai afectate au fost Capeni, din judetul Covasna si Augustin, din judetul Brasov. De aici au fost evacuate zeci de persoane, majoritatea la rude, situatia fiind in dinamica. In localitatea Augustin s-a reusit consolidarea digului de pe raul Olt si au fost remediate fisurile, in prezent actionandu-se pentru evacuarea apei", anunta MAI.
Fortele MAI raman, in continuare, mobilizate in Covasna, cu precadere in zona localitatii Capeni, pentru monitorizarea situatiei si pentru a acorda sprijin populatiei.
Citeste si Apele Romane: Situatia in zona critica din judetul Covasna s-a stabilizat, dar riscul de cedare a digurilor ramane ridicat (Foto)
Conform ultimei centralizari, la nivelul intregii tari, raman afectate 3 drumuri nationale, 9 drumuri judetene si un tronson de cale ferata. Au mai fost inundate 235 curti, 15 anexe gospodaresti, 622 fantani, 4 case, 9 poduri si podete si 23... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 22:28
Pompierii din Croatia se lupta de luni cu flacarile in urma unui incendiu de padure izbucnit pe coasta Adriaticii, care a deteriorat si distrus mai multe cladiri din satele din zona localitatii Split si care a ajuns in suburbiile acestui oras spre seara.
Potrivit media locala, incendiul care a izbucnit putin dupa miezul noptii, s-a raspandit pe o suprafata de 20 de kilometri si a amenintat mai intai asezarile Srinjine, Sitno Gornje si Sitno Donje.
O persoana a fost raportata decedata, insa nu se cunoaste cu exactitate daca aceasta a murit in urma unui atac de cord sau a inhalarii fumului.
Pana spre seara flacarile au ajuns in suburbiile din estul Split. Unele zone ale orasului au ramas fara alimentare cu apa sau electricitate, mai arata sursa citata.
Turistilor li s-a cerut sa paraseasca doua mall-uri cand fumul a patruns in sistemele de ventilatie ale acestora.
WORLD PLEASE UNITE & HELP US,THERE'S NO TIME TO WASTE #CROATIA #Dalmatia @realDonaldTrump @FLOTUS @POTUS @EUCouncil pic.twitter.com/8PA5Bt7lhj- Damira Maricic (@DamiraMaricic) July 18, 2017
Focul a ajuns de asemenea in zona gropii de gunoi a orasului.
Autoritatile au amenajat 250 de locuri in sala de sport a orasului Split in vederea adapostirii persoanelor evacuate.
Locuitorii au fost avertizati sa nu se apropie de statiile de benzina aflate pe unele drumuri din apropiere de Split.
Premierul Andrej Plenkovic a declarat ca tara sa ar putea apela la ajutor din partea partenerilor din... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 11:31
Proiectele pentru sprijinirea persoanelor din zonele afectate de reducerea activitatii industriale vor putea fi depuse pana la sfarsitul acestei saptamani, urmand ca derularea lor efectiva sa inceapa cel tarziu pana la finele acestui an, a anuntat marti, la Pitesti, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
"Avem patru ghiduri care au fost lansate duminica pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene si care au pana joi consultarea publica, data dupa care efectiv incepe depunerea de proiecte (...). De joi incolo, dupa publicarea in Monitorul Oficial a acestor ghiduri, se pot depune proiecte pentru finantare. (...) Daca de joi sau cel tarziu vineri se depun proiectele, maxim pana la finalul anului 2014 toate contractele de finantare se evalueaza, se semneaza si se incep efectiv acele activitati de formare, pregatire, reconversie si asa mai departe", a declarat Teodorovici, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca este vorba de proiecte de pregatire, de formare, de reconversie profesionala sau de incepere a unei afaceri, finantarea europeana fiind in valoare totala de 140 de milioane de euro.
"Primul ghid se refera la prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii, are o alocare totala de 50 de milioane de euro. Aici se sprijina prescolarii, elevii care ar putea parasi timpuriu scoala, dar si parintii sau tutorii acestora. Al doilea ghid se refera la formarea profesionala continua pentru angajati, unde se sprijina angajatii (...) in... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 10:46