Grupul de Comunicare Strategica a transmis, sambata, raspunsul pentru mai multe intrebari aparute dupa anuntul privind instituirea starii de alerta. Astfel, autoritatile au explicat ce inseamna "zona metropolitana", daca mai exista sau nu restrictii pe considerent de varsta dar si unde trebuie purtata masca.
Amenzile pentru nepurtarea mastii sunt intre 500 de lei si 2.500 de lei. Insa ele sunt prevazute in legea care abia de luni va intra in vigoare, deci nu exista cadru legal ca ele sa fie aplicate in acest weekend. La intrebarea cetatenilor, insa, autoritatile omit acest aspect si spun ca la inceput de stare de alerta dau doar avertismente, pana cand se familiarizeaza oamenii cu noile masuri.
Cum se defineste zona metropolitana in interiorul careia cetatenii nu au nevoie de declaratie pe propria raspundere pentru a se deplasa?
Sunt considerate ca facand parte din zona metropolitana localitatile aflate pe o raza de pana la 30 de kilometri fata de principalul oras (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a Reteaua de localitati).
Totodata, se va considera zona metropolitana Municipiul Bucuresti si intreg teritoriul judetului Ilfov.
Persoanele peste 65 de ani au vreo restrictie de a iesi din casa sau vreun interval orar pe care trebuie sa il respecte?
Hotararea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea starii de alerta nu restrictioneaza deplasarea persoanelor de peste 65 de ani.... mai mult
Sambata, 16 Mai 2020, ora 15:36
Fostul premier Dacian Ciolos a reactionat, joi, dupa ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Guvernului un teren TVR din Pipera pentru a construi acolo spitalul metropolitan.
Ciolos vorbeste, intr-o postare pe Facebook, despre "declaratii goale, politicianiste" referitoare la acest proiect.
"Spitalele nu se construiesc din vorbe. Nu e un secret ca spitalele Romaniei sunt vechi, prost construite si neingrijite. Problema infectiilor nosocomiale la fel ca altele din domeniul sanatatii au fost ascunse ani de zile sub pres cu buna stiinta de politicieni si de cei care au administrat sistemul.
Romania are nevoie de spitale moderne dar, inainte de toate, Romania are nevoie de adevar. De adevar si nu de declaratii goale, politicianiste. Din pacate, intamplarile traite si povestite de Vlad Voiculescu arata de ce aceasta infrastructura critica pentru sanatatea romanilor nu se modernizeaza", scrie pe Facebook Dacian Ciolos.
Acesta face trimitere la o postare ampla de pe Facebook a fostului sau ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu.
Acesta face o trecere in revista a promisiunilor facute de PSD pe tema spitalului care va fi ridicat in Bucuresti, promisiuni ramase inca la stadiul de declaratii.
Voiculescu reaminteste ca, in august anul trecut, primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a anuntat intr-o conferinta de presa, tinuta dupa o discutie cu el, construirea unui "spital nou pentru arsi", sustinand ca are deja terenul necesar.
"Mie imi place ca si... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 23:47
Primaria Capitalei a identificat un teren de 4,6 hectare pe care ar putea fi construit spitalul metropolitan, iar miercuri consilierii generali au votat un proiect prin care i-l cer Guvernului, deoarece apartine Societatii Romane de Televiziune.
Practic, Primaria cere Guvernului sa emita o hotarare pentru transmiterea imobilului situat in Sos. Pipera nr. 63-65, Sector 2, din domeniul public al statului si administrarea Societatii Romane de Televiziune in domeniul public al Municipiului Bucuresti si administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Proiectul a fost votat cu 43 de voturi "pentru" (PSD, ALDE, PMP si USB), 1 abtinere (PNL) si 7 voturi "impotriva" (PNL), conform unui comunicat de presa remis Ziare.com.
Citeste si Firea vrea sa construiasca spitalul metropolitan "intr-o zona accesibila, aproape de aeroport"
"Alegerea s-a bazat pe faptul ca amplasamentul este usor accesibil atat cu mijloace de transport in comun (metrou, autobuz, tramvai), cat si cu mijloace auto, fiind situat pe o artera de penetratie in Bucuresti, are in imediata proximitate toate retelele de utilitati necesare acestui tip de proiect si, fiind in proprietatea statului nu presupune nici costuri de achizitionare si nici exproprieri", a declarat Gabriela Firea.
Despre noul spital, edilul a spus ca va fi unul ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi.
"Va cuprinde sectii pentru specialitati deficitare in Bucuresti, respectiv oncologie,... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 17:06
Spitalul metropolitan trebuie construit intr-o zona accesibila, mai aproape de aeroport, considera primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
"Am trei locatii, studiez acum impreuna cu cei mai buni specialisti care ar fi cea mai potrivita. Eu mi-as dori sa fie intr-o zona accesibila si mai aproape de aeroport, pentru ca este important daca vor veni si cetateni din alte judete sa poata sa ajunga mai repede, mai usor. Trebuie sa fie o zona accesibila, nu una mai retrasa", a precizat Firea, vineri seara, la Antena 3.
Potrivit primarului general, in bugetul de anul acesta sunt prevazute sumele necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investitie care se va situa in jurul valorii de 300 milioane de euro.
Citeste si despre alte planuri ale primarului Firea:
Firea face targ de joburi pentru cele 20 de firme ale Primariei: E pentru mame si tineri care au picat Bac-ul si studenti
Firea le promite bani celor care colecteaza selectiv deseurile: Sa renuntam sa ne bazam exclusiv pe spiritul civic al oamenilor
Vezi si:
Stiri despre stirista Firea
Referendum pentru demiterea primarului Firea? Mai multe grupuri de initiativa civica strang semnaturi ...citeste mai departe despre "Firea vrea sa construiasca spitalul metropolitan "intr-o zona accesibila, aproape de aeroport"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 22:25
Aproape jumatate (45%) dintre angajati sunt dispusi sa plateasca lunar pana la 100 de lei pentru o asigurare de sanatate, a declarat marti, la conferinta Mediafax Talks about Health Reform, Emilia Bunea, CEO la compania Metropolitan Life.
Potrivit reprezentantului companiei, conform unui studiu, alte opt procente dintre angajati nu sunt dispusi sa investeasca nimic intr-o asigurare de sanatate potrivita, 28 la suta dintre cei chestionati ar investi intre 101 si 200 de lei pe luna, iar 13 procente, mai mult de 200 de lei lunar, potrivit Mediafax.
Studiul a mai aratat ca 78 la suta dintre cei intrebati au raspuns ca isi doresc ca beneficiarul asigurarii de sanatate sa fie familia.
Potrivit aceleiasi cercetari, 42 la suta dintre respondenti au spus ca au asigurare de sanatate, iar 67 la suta, abonament medical.
In ceea ce priveste nivelul de acoperire a costurilor cu serviciile medicale, 61 la suta dintre cei intrebati au raspuns ca abonamentul medical a acoperit toate costurile, iar 80 la suta au spus ca asigurarea de sanatate a acoperit toate costurile.
Cele mai bune pachete pentru angajatori, cele de preventie
Pentru angajatori, beneficiile valorizate cel mai mult sunt pachetele pentru sanatate in care abonamentul medical ofera servicii de preventie, investigatii cu discount, o relatie buna cu furnizorul si, nu in ultimul rand, calitatea ridicata a serviciilor, dar si asigurarea de sanatate, care include acoperire pentru situatii dificile, de urgenta, sau... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 16:28
Primaria Capitalei face noi demersuri pentru infiintarea Zonei Metropolitane Bucuresti (ZMB). Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS a castigat un contract public de 150 de mii de euro pentru realizarea, pana la finalul anului, a unui studiu necesar delimitarii acestei zone.
Studiul se va baza pe microrecensamanturi, sondaje de opinie, focus grupuri, anchete, interviuri si studii de caz care vor oferi o evaluare stiintifica a Zonei Metropolitane Bucuresti.
"Se vor avea in vedere determinarea stiintifica a granitelor ZMB, prin masurarea unor indicatori de interrelatie intre orasul Bucuresti si unitatile administrativ-teritoriale din aeria de influenta, aplicarea unui algoritm de calcul pentru stabilirea localitatilor care indeplinesc conditiile de intrare in ZMB si, pe de alta parte, evaluarea structurii sau specificului ZMB, prin utilizarea unor indicatori de evolutie demografica, dezvoltare sociala, economica, urbanistica", se arata in caietul de sarcini.
De asemenea, sociologii vor mai avea in vedere evaluarea impactului social al principalelor investitii cu impact metropolitan realizate la nivelul Capitalei in ultimii sase ani, dar si a proiectelor planificate pentru urmatorii 10 ani, din perspectiva perceptiei populatiei, a regenerarii economice si a cresterii calitatii vietii.
In plus, in cadrul proiectului, va mai fi evaluata satisfactia bucurestenilor fata de serviciile publice, precum alimentarea cu apa, canalizarea, transportul in comun,... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:03
Fitch Ratings a retras marti ratingul Zonei Metropolitane Oradea pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, "B+", cu perspectiva pozitiva, in urma deciziei autoritatilor administrative de a nu mai participa la procesul de stabilire a calificativelor.
Agentia de evaluare financiara a retras totodata ratingul "B" pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale Zonei Metropolitane Oradea.
Fitch a precizat intr-un comunicat ca in urma deciziei autoritatilor municipale de a nu mai participa la procesul de stabilire a ratingurilor nu mai dispune de suficiente informatii pentru a evalua financiar Zona Metropolitana Oradea.
Zona Metropolitana Oradea cuprinde orasul Oradea si 11 comune invecinate, cu o populatie de aproximativ 250.000 de locuitori. mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:55
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Cristian Petrescu, a semnat miercuri patru noi proiecte pentru dezvoltarea si modernizarea Zonei Metropolitane Cluj, finantate prin Programul Operational Regional - Regio, in valoare totala de peste 122,5 milioane de lei.
Proiectul privind "Modernizarea si extinderea sistemului de transport public in comun in zona metropolitana Cluj - etapa 1" are o valoare totala de 39,96 milioane de lei, din care 27,56 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila.
Potrivit MDRT, acest proiect are ca obiectiv general reabilitarea infrastructurii de transport public si imbunatatirea serviciilor de transport in comun in municipiul Cluj-Napoca. Proiectul consta in modernizarea a 1.130 de metri patrati de spatii publice si a 87 de statii de transport public si un sistem automat de eliberare a legitimatiilor de calatorie. Durata de implementare a proiectului este 20 de luni.
Proiectul "Case sociale integrate pentru comunitate", in valoare totala de 10,11 milioane de lei, din care 7,98 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila, are ca obiectiv general reabilitarea infrastructurii sociale a municipiului Cluj-Napoca prin renovarea si modernizarea, printre altele, a unor locuinte sociale, a unor alei, parcari si locuri de joaca.
Astfel, vor fi reabilitate doua cladiri de locuinte sociale, cu circa 3.000 de metri patrati de suprafata utila, vor fi amenajate 260 metri patrati de alei pietonale, 492,9 de metri patrati... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 16:38
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, la Parlament, ca eventuala infiintare a postului de guvernator al Zonei Metropolitane Bucuresti cu atributii superioare primarului incalca principiul electivitatii functiei conducatorului administratiei publice.
Sorin Oprescu a declarat, la sesiunea de deschidere a reuniunii Comisiei pentru mediu, agricultura, probleme locale si regionale a Delegatiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, ca ideea "crearii Zonei Metropolitane Bucuresti este binevenita", precizeaza Mediafax.
"E o idee ce aduce un concept nou si salutar privitor la organizarea si functionarea administrativa a Capitalei. Principiul care sta la baza conceptului de metropolitanism este acela de a crea o noua forma de guvernare la nivel local in scopul de a valorifica maxim resursele de pe teritoriul zonei metropolitane, de a dezvolta in mod echilibrat unitatile administrativ-teritoriale componente si de a reforma procesul de guvernare locala in sine", a sustinut Sorin Oprescu.
Pe de alta parte, Oprescu a subliniat ca nu ar fi de dorit existenta "unor principii straine" de legea admnistratiei publice prin infiintarea unor institutii noi, precizand ca infiintarea postului de "guvernator al Zonei Metropolitane Bucuresti cu atributii superioare primarului incalca principiul autonomiei locale".
"Ar fi de nedorit existenta intr-o viitoare reglementare a zonei metropolitane a unor principii straine de spiritul si litera legii administratiei... mai mult
Joi, 18 Februarie 2010, ora 16:22