Germania se opune introducerii de euroobligatiuni si sustine ca acestea nu vor stabiliza economia zonei euro,ci vor duce la o favorizare tarilor care aplica politici bugetare proaste.
Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca Germania are toate motivele sa nu doreasca introducerea de euroobligatiuni, pentru ca, sustine el, aceasta reprezinta un fel de colectivizare a performantei la nivel european, care nu este corecta.
CAP-ul comunist, in varianta capitalista
"Pana la urma, traim in capitalism, nu in comunism, pentru ca atunci ar fi trebuit sa colectivizam randamentele la obligatiuni de asa natura incat sa apara eurobondurile", spune Blanculescu.
El sustine ca, euroobligatiunile sunt similare CAP (Cooperativa Agricola de Productie). "Avem acelasi pret la un anumit produs in toate CAP-urile, chiar daca unul dintre CAP-uri este mai productiv si poate sa vanda la preturi mai mici. Exact asa ceva se intampla cu colectivizarea obligatiunilor la nivelul euro", sustine economistul.
Ionel Blanculescu sustine ca Germania nu va accepta niciodata sa se imprumute la dobanzi mai mari, pentru ca, in prezent statul german se imprumnuta cu 0% dobanda. "Statul german se refinanteaza cu 0%, in prezent, deci, cum sa se imprumute nemtii la 3%, doar asa, din solidaritate cu romanii, bulgarii sau grecii, in conditiile in care statul german a aplicat masuri de austeritate si nu a aruncat cu banii pe fereastra".
Obligatiunile euro, doar un... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 18:03
Franta nu vrea sa ratifice Tratatul fiscal in actuala forma si doreste o renegociere a acestuia. Economistii contactati de Business24 sustin ca o eventuala renegociere ar fi benefica si pentru Romania.
Economistul Mircea Cosea sustine ca, o lipsa de intelegere in Germania si Franta pe tema Tratatului fiscal, in momentul de fata, va ingrijora pietele financiare si ar ingreuna si mai mult situatia economica precara in care se afla acum Europa, mai ales pe fondul problemelor din Grecia.
Totusi, specialistul sustine ca renegocierea tratatului este un lucru bun si ca Romania a facut o greseala ca l-a semnat in forma actuala, fiind un studiu de caz, dar fara o apreciere corecta a situatiei. "Presedintele Basescu a semnat precum "primarul", intr-un consens de imagine cu statele puternice ale Uniunii, insa pentru Romania acest tratat nu este bine-venit", a declarat Cosea.
Romania poate negocia noi facilitati
Analistul economic sustine ca, pentru tari ca Romania este important sa se creeze anumite facilitati sau amanari de la aplicarea unor directive, pentru ca, in opinia lui Cosea, tara noastra nu se poate compara cu Germania, fiindca, la un deficit asa de mic, inseama ca nu vom putea sa platim decat serviciul datoriei externe.
Mircea Cosea asteapta o schimbare a viziuni asupra tratatului, odata cu refuzul Frantei, deoarece, in acceptiunea specialistului, tratatul este in intregime de sorginte germana. El sustine ca Germania este singura tara din UE care a... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 18:01
Guvernele din zona euro ar putea creste resursele combinate de finantare ale celor doua fonduri de urgenta de la 500 miliarde de euro la aproape 700 miliarde de euro, incercand astfel sa ajunga la un compromis intre pozitia Germaniei si presiunile de pe piete si din afara UE.
Ministrii Finantelor din zona euro si reprezentantii bancilor centrale vor discuta marimea fondurilor de urgenta, Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si Mecanismul European de Stabilitate (ESM) la o intalnire care va avea loc pe 30-31 martie la Copenhaga.
ESM ar trebui sa-si inceapa activitatea din luna iulie a acestui an, cu un plafon de finantare de 500 miliarde euro. Intrarea in functiune a ESM era initial prevazuta pentru jumatatea anului 2013, insa escaladarea crizei datoriilor de stat in a doua parte a anului trecut i-a determinat pe liderii europeni sa devanseze cu un an termenul.
EFSF, cu un plafon de creditare de 440 miliarde euro, a fost creat ca solutie temporara pana la lansarea ESM si urmeaza sa functioneze in paralel cu mecanismul permanent timp de un an, in perioada iulie 2012 - iunie 2013.
Liderii europeni au stabilit insa un plafon de 500 miliarde euro pentru soldul total al imprumuturilor acordate la un moment dat de cele doua fonduri.
Analistii financiari si statele non-UE din grupul G20 recomanda insistent liderilor europeni sa combine resursele celor doua fonduri pentru a obtine o plasa de siguranta de 1.000 miliarde euro. De altfel, SUA, Japonia,... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 17:46
Alertate de evolutia crizei datoriilor suverane, care ameninta acum si Italia, liderii din Franta si Germania, cele mai mari economii din zona euro au dezbatut posibilele solutii. Una dintre optiuni, amintite chiar de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, consta in "micsoarea zonei euro".
Reprezentantii Frantei si Germaniei nu exclud posibilitatea ca zona euro sa se micsoreze si sa fie formata numai din state cu o economie stabila, evitand astfel orice scenariu similar cu cel al Greciei, scrie Business Insider.
"Franta si Germania s-au consultat, in utimele luni, asupra problemei si au incercat sa dezbata toate aspectele", sustine un oficial al Uniunii Europene de la Bruxelles, care a preferat sa ramana anonim, citat de Reuters.
Ipoteza nu este una noua, in conditiile in care cele doua state au mai luat in calcul formarea unui nucleu al zonei euro. Totusi, pana acum, nu aparuse presiunea unei decizii.
Tarile periferice si cunoscute sub abrevierea PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania) s-ar opune, cel mai probabil, unei astfel de miscari, dar necesitatea formarii unei zone euro, bazate doar pe state cu adevarat puternice, nu a fost niciodata mai acuta.
Tarile de Jos si Austria s-ar putea sa se arate, de asemenea, susceptibile si sa evite sa isi arate sustinerea pentru o astfel de masura, in ciuda faptului ca s-ar putea sa fie incluse pe lista putinelor state alese sa formeze noua zona euro.
In raportul Reuters citat de Business Insider se... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 08:12
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a afirmat ca Romaniei ii incumba sarcina sa indeplineasca toate conditiile pentru a accede in zona euro, chiar daca avantajele trecerii la euro s-au diminuat, cum ar fi imprumuturile cu dobanzi mai mici, relateaza NewsIn.Stolojan a aratat ca aceasta obligatie este asumata prin Tratatul de aderare la UE. "Noi avem obligatia sa luam masurile necesare pentru a intra in zona euro. Acest angajament il avem prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.
Problema, insa, cu zona euro s-a schimbat din pacate pentru noi radical. In sensul ca unul din avantajele esentiale ale zonei euro si anume posibilitatea statelor membre ale zonei euro de a se imprumuta la dobanzi relativ egale cu dobanzile Germaniei, de exemplu, nu mai exista.
Deci, in urma acestei crize indiferent ca esti in zona euro sau in afara ei, piata te taxeaza acum cu dobanzile in functie de evaluarea fiecarei tari", a declarat liderul delegatiei romane la Parlamentul European.
Insa acesta nu este singurul avantaj pe care il confera zona euro, de aceea Romania nu trebuie sa abandoneze acest obiectiv.
"Fiecare tara este evaluata in functie de ceea ce face ea insasi. Deci, practic, unul din marile avantaje ale faptului de a fi in zona euro nu mai exista. Dar asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa fim in zona euro. Sunt si alte avantaje pentru a fi acolo", a spus Theodor Stolojan. mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 18:45
Liderii europeni sunt supusi unor presiuni intense, pentru a veni cu o solutie pe termen lung, referitoare la problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana. Dar, avand in vedere provocarile enorme si optiunile disponibile, pe care le au la indemana, cativa analisti se asteapta ca UE sa anunte schimbari semnificative, cat de curand.„Nu exista nicio solutie la criza datoriilor suverane din Europa”, sustine Carl Weinberg, economist, in cadrul High Frequency Economist, care adauga ca „pietele vor continua sa fie instabile si volatile”.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au incercat, marti, sagaseasca o solutie pentru criza datoriilor. Liderii celor mai mari economii din Europa au anuntat propunerile care spera ca vor incuraja disciplina fiscala si cresterea competivitatii economice, in zona euro.
Cu toate acestea, investitorii nu au fost impresionati.
Pietele de capital din Europa au scazut, vineri, urmand tendinta inregistrata cu o zi in urma. Actiunile de la Frankfurt au scazut cu 3%, in timp ce principalii indici de piata din Londra si Paris au scazut cu aproximativ 1,5%.
„Piata a dat o sansa lui Merkel si lui Sarkozy de a opri criza euro”, sustine Clem Chambers, directorul executiv de la ADVFN.
Pe Wall Street, actiunile au deschis la cotatii scazute, vineri, dar pierderile suferite au fost mai mici, in contextul in care actiunile unor companii de tehnologie au recapatat teren.
Actiunile... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 12:26
Presedintele BCE considera euro ca fiind o moneda stabila si credibila, insa crede ca uniunea europeana trebuie sa mai lucreze la guvernanta economica, conform Mediafax. Trichet a laudat stabilitatea preturilor din zona euro, afirmand ca BCE asigura acesta evolutie, cu o inflatie anuala mai mica de 2%, de mai bine de 12 ani. Seful BCE a primit duminica premiul Economia Globala 2011 al Institutului Kiel pentru Economie Mondiala.
Remarcile lui Trichet survin in contextul reuniunii ministrilor de Finante duminica seara la Luxemburg pentru a discuta un al doilea pachet financiar care sa ajute Grecia sa evite intrarea in incapacitate de plata.
"Am aparat puterea de cumparare a euro", a spus Trichet, adaugand ca BCE va continua sa faca tot ce este necesar pentru stabilitatea preturilor.
Totodata, dupa o perioada de reducere cauzata de criza, dezechilibrele globale incep din nou sa se amplifice.
"Zona euro are un interes major intr-o reechilibrare la nivel global, mai ales prin politici locale mai sigure in intreaga lume", a spus el, adaugand ca nivelul ridicat al somajului din zona euro este inacceptabil.
BCE este responsabila de politicile monetare, dar nu si de cele economice, a spus Trichet.
"Guvernanta zonei euro este insuficienta", atat in domeniul fiscal cat si in cel al monitorizarii competitivitatii", a declarat oficialul.
Trichet a subliniat ca in pofida faptului ca in prezent se vorbeste de dificultatile zonei euro, deficitul finantelor publice din uniunea monetara... mai mult
Luni, 20 Iunie 2011, ora 09:28
Datoriile tarilor suverane trebuie sa fie restructurate cu ajutorul guvernelor europene, dar si a creditorilor privati. Cu toate acestea, Germania se arata profund nemultumita si, potrivit analistilor citati de Forbes, merge dupa principiul - "daca noi ne platim factura, altii de ce sa fie iertati?".
O moneda europeana comuna, si prin urmare o politica monetara comuna nu este viabila pe termen lung daca nu este completata de o politica fiscala comuna, spune presedintele BCE, Jean Claude Trichet.
Potrivit analistilor, o politica fiscala comuna nu poate fi posibila fara o autoritate unica europeana care ar putea sa o puna in aplicare.
Prin urmare, varianta cea mai plauzibila pare a fi Germania cu un pic de ajutor din partea Frantei.
Este foarte putin probabil ca economiile mai slabe din zona euro sa fie de acord, fara sa protesteze.
Dezordinea din zona euro confirma faptul ca economia europeana nu este suficient de integrata pentru a reusi ca zona monetara unica, fara ajutor.
Acest lucru a fost tinut secret cand zona euro a fost creata sau mai tarziu cand au fost incluse si Grecia, Slovenia, Cipru, Malta si Slovacia.
Cu toate acestea, fondatorii au crezut ca pot scapa. Acestia au crezut ca beneficiile adoptarii unei monede comune pot grabi ziua in care economia europeana sa poata fi cu adevarat integrata.
Ratele dobanzilor s-au apropiat, insa politica monetara anti-inflationista a adus unele tari sarace in pragul datoriilor, cu un somaj ridicat "in faza cronica", ceea ce a... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 19:06
Intentia de a salva Grecia cu pachetul de 60 mld. dolari (45 mld. euro, n.r.) de la Uniunea Europeana si FMI ar putea esua din cauza imposibilitatii acesteia de a se finanta dupa 2011, ceea ce atrage lipsa de incredere a investitorilor in capacitatea sa de a depasi criza financiara, scrie Bloomberg.Initial, cotatiile obligatiunilor grecesti si-au revenit dupa ce guvernul elen a cerut oficial vineri pachetul de ajutor, dar pe urma au pierdut terenul castigat, in conditiile care investitorii se asteapta ca deficitul bugetar al Grecia sa se mentina peste 10% din PIB in acest an, chiar si dupa adoptarea masurilor de austeritate.
Astfel, randamentul obligatiunilor grecesti pe doi ani a urcat la 10,23% dupa ce initial scazusera la 9,63%.
"Nu cumparam titluri grecesti atat timp cat multe probleme raman nerezolvate. (...) Solicitarea pachetului nu va calma piata", a declarat Ralf Ahrens, care detine si obligatiuni grecesti in cadrul titlurilor de circa 20 miliarde dolari pe care le administreaza in calitate de manager pentru instrumente cu venit fix la Frankfurt Trust.
Oficialii europeni doar au mentionat ca Grecia va primi ajutor pe parcursul anului viitor si au si starnit ingrijorare cu privire la modul in care tara se va finanta dupa 2011.
In timp ce Grecia s-a angajat sa isi reduca deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusa de UE pana in 2012, Goldman Sachs Group Inc sustine Grecia se confrunta cu probleme atat de mari incat ar putea fi nevoita sa taie sau sa... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 00:01