Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Parlamentarii europeni au acordat joi noi puteri Bancii Centrale Europene (BCE), aceasta urmand sa se ocupe de supervizarea celor aproape 6.000 de banci din zona euro, primul pas in constituirea uniunii bancare, transmit AFP si Reuters.
Parlamentul European si presedintia irlandeza a Uniunii Europene s-au pus deja de acord, la mijlocul lunii martie, asupra liniilor principale din acest dosar insa eurodeputatii erau cei care aveau ultimul cuvant.
Cu 556 de voturi pentru si 54 contra, eurodeputatii au aprobat joi crearea unui mecanism unic de supervizare bancara. Aceasta etapa a durat mai mult timp decat se preconiza iar votul, programat initial pentru ziua de marti, a fost amanat cu doua zile in conditiile in care Parlamentul a cerut dreptul de a urmari activitatile viitorului supervizor bancar.
Pentru a obtine aprobarea Parlamentului au avut loc negocieri intre presedintii Parlamentului European si Bancii Central Europene, Martin Schulz si Mario Draghi. Potrivit termenilor acordului, BCE va trebui sa prezinte Parlamentului cele mai importante informatii din procesul verbal al autoritatii de supervizare. De asemenea, nominalizarea primilor doi oficiali ai acestei autoritatii va trebui aprobata de eurodeputati.
Martin Schulz a salutat "un acord inedit in Uniunea Europeana". La randul sau, comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a estimat ca acesta este "cel mai important vot pentru Europa de la crearea euro", subliniind ca crearea unui... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 17:00
Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
Uniunea bancara, un proiect care presupune, in principal, supravegherea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana (BCE) este deja criticata.
Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, sustine ca uniunea nu poate rezolva problemele din zona euro, in timp ce alti oficiali se impotrivesc proiectului.
Uniunea bancara este cel mai ambitios proiect gandit de oficialii europeni, ca raspuns la criza datoriilor din zona euro. La Bruxelles, ministrii de finante si reprezentantii guvernelor din zona euro au stabilit cele trei etape ale uniunii, scrie Reuters.
In primul rand, BCE va superviza toate cele sase mii de banci din zona euro, dar si alte institutii bancare din Uniunea Europeana. Apoi, se va infiinta un fond pentru inchiderea sau reabilitarea bancilor cu probleme, iar a treia etapa presupune stabilirea unei scheme comune europene pentru protectia depozitelor.
In urma discutiilor de sambata cu omologii sai din zona euro, ministrul german de Finante sustine ca principala functie a uniunii bancare, si anume monitorizarea de catre BCE a bancilor cu probleme, nu poate incepe anul acesta. In opinia oficialului german, nici macar aceasta supraveghere nu ar putea rezolva problemele din zona euro. Comentariile lui Schaeuble ar putea dezamagi investitorii care si-au pus sperantele in "noile puteri" ale BCE.
"Avem declaratiile sefilor de guverne din zona euro, care apreciaza ca supravegherea bancilor este necesara, dar nu suficienta. Regulile... mai mult
Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 11:49
O uniune bancara poate fi necesara, deoarece ar putea contribui la intarirea sistemului bancar european, considera consilierul BNR, Adrian Vasilescu. In opinia sa, un sistem european mai puternic ar fi benefic pentru Romania.
Viziunea BNR coincide cu cea a institutiilor europene. In cursul diminetii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sustinut un discurs de sustinere a uniunii bancare, in fata Parlamentului European.
"Avem nevoie de uniune bancara si fiscala. Bancile au devenit transnationale, in timp ce regulile au ramas la nivel national. BCE are datoria de a readuce integritatea politicilor monetare. Ea poate decide ce actiuni trebuie intreprinse si in ce conditii, dar toti actorii trebuie sa respecte independenta BCE", a declarat Jose Manuel Barroso.
Mai exact, Uniunea Europeana va prezenta, miercuri, proiectul prin care propune ca Banca Centrala Europeana sa devina, incepand cu 2014, autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro.
"Proiectul mi se pare bun, dar ramane de vazut daca va avea sanse sa fie adoptat", a spus Adrian Vasilescu.
Conform propunerii, BCE va putea acorda sau retrage licente bancare in cele 17 state ale zonei euro si va avea ultimul cuvant de spus in privinta cerintelor de adecvare a capitalului, scrie Mediafax.
De asemenea, BCE va putea impune sanctiuni, inclusiv amenzi, bancilor care refuza sa aplice deciziile institutiei. Agentii BCE vor putea efectua inspectii la sediile bancilor.... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:38
Comisia Europeana va propune luna viitoare ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze toate bancile importante din zona euro, inclusiv bancile de economii si bancile cooperatiste.
Citand surse din interiorul Comisiei Europene, cotidianul german Handelsblatt sustine ca executivul comunitar va propune ca autoritatile nationale sa supervizeze operatiunile de zi cu zi, iar BCE ar urma sa intervina numai acolo unde vede "riscuri periculoase".
In cazul statelor din afara zonei euro, autoritatile nationale de supervizare vor fi responsabile in continuare cu supervizarea bancilor, transmite Reuters.
"Este greu de definit ce este o banca importanta, ce este o banca de importanta sistemica, astfel incat trebuie sa fim siguri ca in uniunea bancara sistemul de supervizare va fi in masura sa acopere toate bancile", a declarat Stefaan de Rynck, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru servicii financiare Michel Barnier.
Germania nu este de acord ca BCE sa supervizeze toate bancile importante din zona euro
Proiectul Comisiei risca insa sa se loveasca de opozitia Germaniei, care vrea ca BCE sa supervizeze doar cele mai mari 25 de banci europene, exceptand insa casele de economii (Sparkassen) si bancile cooperatiste (Genossenschaftsbanken) care asigura aproape 40% din finantarea companiilor germane.
"Nu vad necesitatea de a supune unei supervizari europene banci care nu au o masa critica pentru stabilitatea sistemului financiar european si nici activitati... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 18:15
Proiectul unei uniuni bancare in Europa este salutat de G20, reunit luni intr-un summit la Los Cabos, in Mexic, si figureaza in proiectul de comunicat final care va fi publicat marti la incheierea reuniunii, a declarat luni presedintia franceza.
"Declaratia finala mentioneaza demersurile care sunt intreprinse catre uniunea bancara" in zona euro si catre "o stabilitate financiara sporita", a declarat aceasta sursa.
Proiectul de comunicat final al G20 "care mentioneaza aceasta uniune bancara este semnat de toti membri zonei euro", a insistat sursa, adaugand ca acest comunicat aminteste de asemenea "mecanismele de solidaritate" din cadrul zonei euro.
Intrebata de presa cu privire la modalitatile tehnice ale acestor masuri, aceeasi sursa a precizat ca G20 nu este locul "unde sa se hotarasca" asemenea modalitati.
Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au afirmat anterior ca Uniunea Europeana si zona euro muncesc din greu la rezolvarea crizei datoriilor suverane de pe continent, facand din uniunea bancara "prioritatea" lor.
Conform acestora, G20 va "sustine si incuraja" in declaratia sa finala eforturile europenilor si ale zonei euro pentru remedierea crizei. mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 10:16
Oficialii europeni se inghesuie sa linisteasca investitorii spunand ca la Consiliul European de la finalul lunii urmeaza sa discute despre o mai buna integrare a statelor, urmand sa fie creata o uniune bancara, bugetara si, eventual, politica. Problema insa sta in credibilitatea oficialilor.
Jose Manuel Barroso, presedintele CE, declara in plenul Parlamentului European ca statele membre trebuie sa cada de acord asupra bugetului comun, uniunii bancare si, ulterior, unei uniuni politice, care ar salva Uniunea Europeana, subliniind ca aceasta problema trebuie urgent atacata si, deci, discutata la prima intanire comuna a liderilor statelor membre, si anume la finalul lunii iunie.
Cu toate acestea, spun analistii romani, sansele ca planul enuntat mai sus sa fie pus in practica sunt mici, retorica liderilor importanti ai Uniunii Europene avand ca unic scop linistirea investitorilor.
O integrare mai profunda este, intr-adevar, necesara, sunt de acord economistii Mircea Cosea si Ionel Blanculescu, dar situatia este problematica.
In primul rand, a declarat Mircea Cosea pentru Business24, integrarea este necesara pentru ca Uniunea Europeana nu s-a finalizat, este un proces ramas la mijlocul drumului. Decalajele dintre statele membre sunt foarte mari, ceea ce cauzeaza si marile probleme in plan economic si monetar. O integrare la nivel bugetar, bancar si economic este dificila, deoarece exista inca mari diferente intre nivelurile de dezvoltare economica, a... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:01