Bulgaria a anuntat ca va mentine obiectivul de a adera la ERM II pana la finele lunii aprilie 2020, obiectiv fixat inca din octombrie 2019.
ERM II (Exchange Rate Mecanism in lb. engleaza) este anticamera adoptarii monedei unice europene, in care un stat trebuie sa dovedeasca stabilitatea necesara a cursului de schimb (+/-15%) pe o perioada de minim doi ani, inainte de a putea adopta euro.
Premierul Boiko Borisov a argumentat decizia prin oportunitatile care apar pentru relansarea economica dupa ce criza generata de pandemia de coronavirus va trece.
"Cei care sunt in zona euro, sau in anticamera, vor avea la dispozitie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt vor trebui sa contracteze datorii la dobanzi ridicate", a spus el.
Romania a anuntat si ea, in mai multe randuri, intentia de a adopta euro (cel mai recent Cabinetul Dancila vehicula anul 2024), dar in prezent nu mai indeplineste integral criteriile economice impuse la Maastricht. Spre deosebire noi, bulgarii le-au atins in 2012 (Romania in 2014) si le-au pastrat de atunci.
Infografic - Situatia in raport cu adoptarea euro
-Bleu - 19 tari membre in zona euro
-Galben - 5 tari care nu sunt in ERM II, dar si-au asumat adoptarea euro (Suedia, Cehia, Polonia, Ungaria, Romania)
-Bleu-vert - 2 tari care au depus cererea pentru intrarea in ERM II (Bulgaria, Croatia)
-Roz - o tara intrata in ERM II, dar cu clauza de opt-aut (Danemarca)
-Verde - 4 state non-UE care utilizeaza euro printr-un... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 10:04
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Consolidarea economica a zonei euro va fi doar rezultatul unui efort comun depus de statele membre si Banca Centrala Europeana.
Impasul de acum poate fi depasit numai printr-o presiune constanta a statelor din zona euro care sa ii trezeasca pe liderii marcanti ai Europei inainte de 2017, sustin fostii oficiali din fruntea Comisiei pentru economie si politici monetare, respectiv ai Comitetului de bugete din cadrul Parlamentului European, Olli Rehn si Jean Arthuis.
"In acel moment politica fiscala comuna va fi parte a tratatelor interne ale Uniunii, iar bugetul de executie pe 2014-2020 va fi revizuit. Europa pare sa se apropie de un punct al schimbarilor majore, luand in calcul referendumul prin care Marea Britanie isi va renegocia statutul de membru UE, iar Germania si Franta se vor confrunta cu agitatia data de alegerile generale. Momentul actual pare cel mai propice pentru asumarea responsabilitatii unor reforme reale", se exprima acestia intr-o scrisoare deschisa publicata in Financial Times.
Cei doi acuza lipsa de perspectiva a principalilor actori politici si economici din zona euro, considerandu-i responsabili de atingerea unui prag deflationist periculos si de nerespectarea planului de reforme structurale asumat cu cativa ani in urma:
"Anestezia euro"
Aerul nonsalant cu care Franta isi prezinta bugetul pe 2015, in care deja au fost operate trei modificari ale obiectivelor de reducere a deficitului, ar fi fost greu de imaginat pana la aparitia monedei... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 08:26
Lituania ar trebui sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, recomanda Parlamentul European intr-o rezolutie votata miercuri. Acest vot corespunde recomandarii Comisiei Europene si sustinerii politice din partea sefilor de stat si de guvern din UE, exprimate in cadrul Consiliului European din iunie.
Recomandarea Parlamentului a fost aprobata cu 545 de voturi pentru, 116 voturi impotriva si 34 de abtineri. Parlamentul sustine 'adoptarea euro de catre Lituania la 1 ianuarie 2015".
"Este o veste buna pentru Lituania, pentru statele baltice si pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat sustinut pentru o inflatie redusa, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scazut si un procent acceptabil de indatorare. Bine ai venit in zona euro, Lituania!" a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a felicitat Lituania pentru performanta de a deveni cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro.
"Lituania a facut un efort remarcabil, a indeplinit criteriile de convergenta si a demonstrat inca odata ca o tara, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate sa fie competitiva atat timp cat veniturile si cheltuielile raman in concordanta cu evolutia productivitatii. Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci cand au intrat in UE, si-au luat angajamentul ca vor lua toate masurile necesare pentru a indeplini criteriile de convergenta. (...) Din pacate, aceste angajamente sunt lasate numai la latitudinea... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:30
Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.
"ČŠn ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste.
Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.
Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.
"In ultimele doua decenii, apetitul Romaniei pentru reforme a fost mai degraba moderat si, de aceea, obiective ambitioase precum aderarea la UE sau obtinerea centurii de siguranta a FMI au fost factorii motivanti care au facut Romania sa inghita chiar si pastilele mai amare ale reformelor, care altminteri ar fi fost refuzate, institutiile mentionate avand in acelasi timp si rolul de tapi... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 12:17
Multi lideri europeni doresc crearea unei uniuni economice care sa sustina moneda unica.
Mai mult, Banca Centrala Europeana se abtine de la reducerea dobanzii cheie si organizarea unei a treia transe de imprumuturi pe trei ani tocmai in ideea de a impulsiona guvernele din zona sa ia masuri.
Marti, reprezentantii Bancii Centrale a Germaniei au dorit sa respinga, din nou, ideea crearii unei uniuni bancare, atitudine care pare a fi raspunsul obisnuit al nemtilor in ultima perioada atunci cand e vorba de o mai mare implicare in rezolvarea crizei datoriilor suverane si o mai mare integrare.
Bundesbank a pus insa, de data aceasta o conditie. Ar fi de acord cu crearea uniunii bancare daca s-ar realiza, mai intai, o uniune bugetara cu reguli stricte pe baza carora statele nationale sa cedeze o parte din suveranitate, a spus vicepresedintele Sabine Lautenschlager.
"Ideea unei uniuni bancare este pentru mine o integrare a tarilor din zona euro mai puternica decat politica monetara comuna", a spus Sabine Lautenschlager in cadrul unui simpozion despre supervizarea bancara organizat de Bundesbak la Frankfurt.
Potrivit acesteia, increderea in "siguranta depozitelor bancare trebuie sa se intareasca, iar incredera participantilor in pietele din zona euro trebuie sa se recastige".
Astfel, uniunea bancara ar pune la un loc riscurile nationale ale sistemului bancar, slabind bancile puternice, dar stabilizand situatia in tarile cu sisteme bancare slabe sau cu probleme.... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:33
Senatorii au aprobat proiectul de ratificare a Tratatului privind stabilitatea fiscala, care, in opinia economistilor ar fi trebuit renegociat pentru ca in actuala versiune va prelungi recesiunea in care se afla Romania.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca Romania poate sa respecte orice tratat fiscal, pentru ca mai importante sunt consecintele, adica sacrificii foarte mari si renuntarea la prognozele de crestere economica .
Romania trebuie sa ajunga la o convergenta reala cu UE
Analistul spune ca aceste obiective sunt importante pentru ca Romania trebuie sa ajunga la o convergenta reala cu Uniunea Europeana, fiindca decalajul fata de UE este extrem de mare, de aproape 35 de ani.
El spune ca Romania ar avea nevoie de un ritm de crestere economica dublu fata de cel al Uniunii Europene, iar asta inseamna un deficit mai mare. "Deficitul la care ne obliga tratatul de guvernanta fiscala nu ne ofera prea multe orizonturi, ci doar posibilitatea de a plati datoria externa, nicidecum o crestere economica", a declarat Mircea Cosea
Analistul economic sustine ca Romania nu se poate angaja la imprumuturi mai mari sau la investitii pentru ca depaseste deficitul convenit cu UE.
Capitalizarea valorii adaugate, investitiile straine si fondurile europene
Singura solutie, in opinia lui Cosea, este capitalizarea interna a valorii adaugate, dar care este greu de aplicat pentru ca Romania are un sector solid al productiei. El sustine ca tara noastra... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:01
Uniunea Europeana (UE) se afla pe "marginea prapastiei", a apreciat miercuri premierul polonez Donald Tusk in fata deputatilor europeni reuniti la Strasbourg, carora le-a prezentat un bilant al summitului consacrat salvarii zonei euro.
"Nu pot sa spun ca Europa este mai unita si nu pot sa spun ca am depasit aceasta criza", a declarat Tusk.
"Suntem pe marginea prapastiei", a avertizat acesta. In opinia sa, UE are de ales intre "calea comunitara sau cea a egoismelor nationale".
La finalul summitului european din 8 si 9 decembrie, liderii UE, cu exceptia Marii Britanii, au fost de acord sa creeze un nou pact de "uniune de stabilitate bugetara" care sa consolideze disciplina in zona euro.
Noua dintre tarile care nu au adoptat moneda euro, inclusiv Polonia, au subscris la acest pact. Doar Marea Britanie l-a refuzat.
Acest pact ar putea sa fie semnat in martie, sub forma unui tratat interguvernamental. Insa el trebuie sa fie mai intai "confectionat" de juristii institutiilor europene, a precizat presedintele UE, Herman Van Rompuy. PE va fi implicat in acest efort, a subliniat el.
"Am vrea ca aceasta ratificare de catre state sa fie facuta cat mai repede posibil", si-a exprimat Tusk dorinta intr-o conferinta de presa.
"Nu este cea mai buna procedura, iar acordul interguvernamental nu trebuie sa fie obiectivul ultim", a adaugat el, afirmand ca doreste incheierea, intr-un viitor apropiat, a unui tratat la care sa fie parte toate tarile UE.
"UE inseamna 27 de... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 16:30
Mihnea Motoc spune ca Romania nu trebuie sa se grabeasca sa adere la euro, procesul necesitand un calendar si conditii obiective in acest sens, conform NewsIn.Ambasadorul Mihnea Motoc a aratat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca un factor suplimentar in decizia Romaniei privind aderarea la zona euro il reprezinta si faptul ca aceasta preia din ce in ce mai multa activitate in politica europeana.
"Nu cred ca pentru Romania obiectivul euro ar putea sau ar trebui precipitat, in afara unui calendar si a unor conditii obiective, insa este evident si ca zona euro preia din ce in ce mai multa activitate politica europeana, ceea ce constituie un factor suplimentar in ecuatia privind decizia romaneasca legata de euro", a afirmat ambasadorul Romaniei la Bruxelles.
In ceea ce priveste propunerile facute de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy privind crearea unui guvern economic al UE si introducerea taxei pe serviciile financiare, ambasadorul Mihnea Motoc afirma ca vor trebui cunoscute mai in detaliu aceste propuneri, dar apreciaza ca acestea dau un impuls politic puternic unor idei formulate in diferite etape anterioare.
"Multe masuri luate in raspuns la criza sau proiecte avansate in acesti ani vizau, de asemenea, concertarea si armonizarea superioara in domeniul financiar, fiscal si macroeconomic", a explicat ambasadorul Romaniei la UE.
El spune ca europenii si liderii lor vor trebui sa decida, tinand seama de contextul economico-financiar... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 07:38