Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in martie 2018 pana la 1,4%, de la 1,1% in luna precedenta, in timp ce rata somajului in zona euro a scazut la 8,5% in februarie 2018, de la nivelul de 8,6% inregistrat cu o luna inainte, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, in luna martie, cele mai semnificative majorari de preturi s-au consemnat la alimente, alcool si tigari, care au crescut cu 2,2%, dupa un avans de 1% in luna februarie, urmate de preturile la energie, cu o crestere anuala de 2,0%, dupa un avans de 2,1% in luna februarie, si preturile la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,5%, informeaza AFP.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a ramas neschimbata la 1%, semn ca presiunile inflationiste sunt tinute sub control.
In pofida cresterii din luna martie, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al BCE, respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Separat, Eurostat a anuntat ca rata somajului in zona euro a scazut usor in luna februarie, pana la 8,5%, acesta fiind cel mai redus nivel al somajului inregistrat de zona euro dupa luna decembrie 2008. Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de informatii financiare Factset.
In ceea ce priveste Uniunea... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 14:00
Grecia si celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE) se afla din nou in impas in ceea ce priveste discutiile despre programul de finantare acordat statului mediteranean.
Compromisul la care s-a ajuns in februarie pare ca starneste in fiecare zi noi dispute aprinse legate de masurile pe care elenii trebuie sa le adopte pentru a-si indeplini tintele fiscale si bugetare.
Malta Today noteaza ca nici pana acum nu s-a ajuns la un acord final.
Pe de o parte, grecii cer o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste aceste masuri, pentru a revitaliza economia, care are multe probleme: inflatia in scadere, somaj extraordiar de mare, inegalitate sociala si revolte populare.
Grecia, in pericol sa ramana fara bani pana la sfarsitul lui martie
De asemenea, ei cer Bancii Centrale Europene (BCE) si celorlalte state europene sa le furnizeze bani pana cand se va ajunge la o intelegere pe termen lung.
Insa BCE si UE, pe de alta parte, nu ar vrea sa ofere noi concesii Atenei, ...citeste mai departe despre "Grecia si restul UE: Saga continua. Iesirea din zona euro, singura optiune?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 07:28
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) considera ca problemele cu care se confrunta zona euro reprezinta o amenintare majora asupra economiei globale si ca se impune luarea de masuri de stimulare pentru a evita stagnarea economica, relateaza MarketWatch.
Organizatia estimeaza ca economia zonei euro va avansa cu 0,8% in acest an si cu 1,1% anul viitor, se arata intr-un raport publicat marti de OCDE, transmis de Mediafax.
OCDE a atras atentia asupra faptului ca economia mondiala va consemna o crestere modesta, iar rata somajului se va mentine anul viitor peste nivelul inregistrat inaintea crizei economice, in contextul in care exista riscuri importante privind volatilitatea financiara si increderea slaba a consumatorilor si mediului de afaceri in economie.
De asemenea, OCDE avertizeaza asupra riscului intrarii in deflatie, in conditiile in care rata inflatiei in zona euro se va situa la 0,6% anul viitor.
Inflatia din zona euro a fost de 0,4% in octombrie, fata de 0,3% in septembrie, cu mult sub tinta de putin sub 2% stabilita de BCE.
In aceste conditii, institutiile europene trebuie sa intreprinda o serie de reforme monetare, fiscale si structurale, potrivit OCDE.
Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa extinda programul de achizitii de active, pentru a include si obligatiuni guvernamentale, masura luata anterior si de alte banci centrale, se arata in raport.
In ceea ce priveste tarile din zona euro, acestea ar trebui sa relaxeze... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 16:50
Zona euro risca sa intre in a treia recesiune dupa 2008, in pofida datelor economice recente care au fost peste asteptari, a avertizat marti Jean-Michel Six, economist sef la Standard&Poor's pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), relateaza CNBC.
"Riscurile unei a treia recesiuni au crescut", a declarat Six la Londra, in timpul unei intalniri cu presa.
Zona euro a suferit doua recesiuni, una in 2009 si o alta in 2012-2013.
Six a notat ca redresarea inceputa in al doilea trimestru din 2013 a atins deja nivelul maxim, iar economia va stagna.
"Vom evita probabil o a treia recesiune, dar la limita", a adaugat economistul.
Date publicate vineri au aratat ca economia regiunii a avansat cu doar 0,2% in trimestrul al treilea, in timp ce analistii anticipau o crestere de 0,1%.
Exista in continuare ingrijorari mari legate de soliditatea economica a zonei euro, in special in privinta somajului si a inflatiei extrem de scazute.
Six: Daca BCE nu cumpera obligatiuni guvernamentale, crestre riscul de recesiune
Six a spus ca daca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale, riscul de recesiune va fi considerabil.
"BCE a inceput sa cumpere deja obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active, dat exista apeluri pentru ca institutia sa achizitioneze si obligatiuni guvernamentale, la fel cum au procedat deja Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite, Banca Angliei si Banca Japoniei.
Presedintele... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 09:40
Somajul din zona euro a crescut de la 12,1% in martie la 12,2% in aprilie, un nou nivel record pentru uniunea monetara, sporind astfel presiunea asupra liderilor Bancii Centrale Europene (BCE) pentru sustinerea economiei aflate in recesiune.
Analistii consultati de Bloomberg au anticipat nivelul somajului anuntat vineri de Eurostat.
La nivelul Uniunii Europene, somajul s-a mentinut in aprilie la 11%, dupa ce rata pentru luna martie, anuntata anterior de Eurostat la 10,9%, a fost revizuita la 11%.
"Ne aflam intr-o cursa contracronometru si in prea multe tari, prea multi oameni fara loc de munca, in special tineri, ne aduc aminte ca aceasta lupta nu a fost castigata si sunt necesare noi eforturi", a declarat saptamana aceasta presedintele UE, Herman Van Rompuy. Rompuy intentioneza sa prezinte propuneri, la un summit din luna iunie al liderilor UE, pentru sustinerea infiintarii de locuri de munca.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in primul trimestru, iar estimarile indica stagnare in trimestrul al doilea, inainte de a reveni pe crestere. BCE estimeaza o contractie de 0,5% pentru PIB al zonei euro in acest an.
Recesiunea zonei euro pune BCE in postura de a incerca sa sprijine economia prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin posibile masuri neconventionale de imbunatatire a accesului companiilor la credite. BCE a coborat in mai dobanda cheie la minimul reord de 0,5%.
Austria are cel mai redus somaj din UE, potrivit datelor Eurostat, de... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 14:40
Rata somajului din zona euro, corectata de variatiile sezoniere, a crescut in martie la 10,9%, fata un nivel de 10,8% in februarie, in timp ce in aceeasi luna din 2011 se inregistra o rata a somajului de 9,9%, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Pe ansamblul blocului comunitar, rata somajului din martie a fost de 10,2%, la fel ca in februarie. In aceeasi perioada a anului precedent, rata somajului in UE atingea 9,4%.
In Romania, rata somajului, in forma ajustata sezonier, a fost in martie de 7,5%, in crestere fata de 7,1% in luna anterioara si fata de 7% in martie 2011.
24.772 milioane de someri in UE, in martie
Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a fost de 24.772 milioane de persoane in martie, din care 17,365 milioane in zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 193.000 in UE si cu 169.000 in zona euro.
Comparativ cu martie 2011, numarul de persoane fara loc de munca a sporit cu 2,123 milioane in UE si cu 1,732 milioane in zona euro.
Dintre statele membre, cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Austria (4%), Olanda (5%) si Luxemburg (5,2%), in timp ce Spania a inregistrat cea mai mare rata a somajului, de 24,1%.
In perioada martie 2011 - martie 2012, rata somajului la barbati a crescut de la 9,7% la 10,8% in zona euro si de la 9,3% la 10,2% pe ansamblul blocului comunitar. Rata somajului la femei a crescut de la 10,2% la 11,2% in zona euro si de la 9,6% la 10,3% in UE. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 14:44
Cele 16 state din zona euro au depasit, cel mai probabil, momentul critic al recesiunii, dar cresterea ratei somajului si scaderea stocurilor afecteaza revenirea economica, a aratat marti Comisia Europeana (CE), conform Reuters, citat de NewsIn. Intr-un raport trimestrial asupra zonei euro, CE arata ca programul de stimuli fiscali implementat in regiune a dat roade, dar guvernele trebuie sa cheltuiasca cu prudenta, o data ce economia va reincepe sa creasca.
"In ultimele saptamani au existat semne timpurii care indicau o imbunatatire a economiei. In ceea ce priveste evolutia produsului intern brut (PIB), acesta se pare ca a scazut deja pana la un nivel minim, iar estimarile noastre din primavara aratau ca in 2010, acesta va reincepe sa creasca moderat", anunta Comisia.
PIB-ul zonei euro, afectat de criza financiara, a scazut cu un ritm record de 2,5% in primul trimestru din 2009, fata de cele trei luni anterioare.
Analistii se asteapta ca acesta sa scada in continuare, in trimestrele urmatoare, dar intr-un ritm mai temperat, desi cresterea numarului somerilor si scaderea stocurilor ar putea afecta acest scenariu, a avertizat Comisia.
Rata somajului din regiune a urcat in aprilie la 9,2%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani. Raportul mai arata, de asemenea, ca miliardele de euro cheltuiti pentru stabilizarea sistemului financiar si revenirea cresterii economice par sa dea rezultate, dar multe banci raman vulnerabile in fata riscurilor.
"Autoritatile de reglementare ar... mai mult
Luni, 29 Iunie 2009, ora 15:46
Rata somajului in Uniunea Europeana a urcat la 8,3% in martie, cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul din luna anterioara, iar in zona euro rata somajului s-a adancit la 8,9% de la 8,7% in februarie, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat. In martie 2008, rata somajului a fost de 6,7% in UE si de 7,2% in zona euro.
Potrivit datelor biroului european de statistica, 20,15 milioane persoane din UE nu aveau un loc de munca in a treia luna din acest an, din care aproape 14,16 milioane persoane proveneau din zona euro.
Fata de februarie numarul somerilor a sporit cu 626.000 UE si cu 419.000 in zona euro. In martie 2009 erau cu 4,06 milioane de someri mai multi in UE comparativ cu luna similara din 2008, respectiv cu 2,8 milioane someri mai multi decat in martie 2008 in zona euro, anunta Eurostat.
Dintre statele membre, cele mai mici rate ale somajului au fost raportate de Olanda (2,8%), in timp ce cele mai ridicate au fost inregistrate in Spania (17,4%), Letonia (16,1%) si Lituania (15,5%).
In martie 2009, rata somajului a fost de 8,5% in SUA. Japonia a raportat date doar pentru februarie, cand rata somajului era de 4,4%. Romania a prezentat date pentru ultimul trimestru din 2008, cand rata somajului a fost 5,8%. mai mult
Joi, 30 Aprilie 2009, ora 13:50