Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Optimismul in economia zonei euro s-a imbunatatit semnificativ in luna august, insa rata ridicata a somajului scoate in evidenta fisura dintre tarile din nord, unde economia incepe sa-si revina, si cele din sud, care se confrunta cu o rata record a somajului, transmite Reuters.
Increderea sefilor de companii din zona euro a crescut pentru a patra luna consecutiv. Trendul pozitiv a fost unul deosebit de puternic in Germania si Olanda. Indicele sentimentului economic a crescut cu 2,7 puncte in luna august, pana la 95,2 puncte, cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani.
"Cea mai grava faza a crizei si cea mai dura perioada de austeritate a trecut", a declarat Dirk Schumacher, economist la Goldman Sachs.
Separat insa, Oficiul european de statistica (Eurostat) a anuntat ca rata somajului in zona euro a ramas stabila, la valoarea record de 12,1% din populatia activa, in luna iulie 2013 comparativ cu luna iunie 2013, in timp ce in Uniunea Europeana indicatorul a ramas nemodificat la 11%. Cu toate acestea, numarul somerilor s-a redus usor in luna iulie comparativ cu luna iunie. Aproximativ 26,654 milioane de persoane erau in somaj in UE in luna iulie, cu 33.000 de persoane mai putin decat in luna iunie.
Situatia somajului este una deosebit de grava in Grecia si Spania, doua tari lovite de criza, unde rata somajului a ajuns la 27,6% (in luna mai), respectiv 26,3%. La polul opus se situeaza Austria si Germania, cu o rata a somajului de 4,8%, respectiv 5,3%. Romania... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 13:13
Rata somajului in zona euro a ramas in luna august 2012 la nivelul record de 11,4% din populatia activa, nivel similar celui inregistrat in luna precedenta, a anuntat, luni, Oficiul european de statistica (Eurostat).
Zona euro inregistreaza pentru cea de-a 16-a luna consecutiv o a rata somajului mai mare de 10%. In decursul ultimului an, numarul somerilor din zona euro a crescut cu 2,144 milioane de persoane. In prezent, in zona euro exista 18,196 milioane de someri.
Si in Uniunea Europeana, rata somajului a ramas stabila, dar la nivelul record de 10,5% din populatia activa.
Romania a inregistrat o crestere de 0,1% in august, la 7,1%, potrivit INS. Cu toate acestea, se constata o scadere anuala a somajului de 0,4%.
INS: Rata somajului a crescut la 7,1%, in august
Astfel, Romania se numara printre cele doar sase membre UE care au inregistrat scaderi ale ratei somajului in ultimul an, in timp ce aceasta a crescut in 20 de state membre si in Marea Britanie. Celelalte state in cauza sunt Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia si Ungaria, cea mai spectaculoasa reducere fiind raportata de autoritatile de autoritatile de la Tallinn, de 3,1% in ultimul an.
In randul statelor membre UE, Spania se situeaza pe primul loc cu o rata a somajului de 25,1%, urmata de Grecia unde somajul se situa la 24,4% in luna iunie.
Diferente semnificative se constata intre tarile din sudul Europei si cele din nord. Cele mai scazute rate ale somajului se inregistreaza in Austria... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:35
Rata somajului in zona euro a ramas in luna iulie 2012 la nivelul record de 11,3% din populatia activa, la fel ca si in luna iunie 2012, a anuntat vineri Oficiul european de statistica (Eurostat).
Situatia este similara in Uniunea Europeana, unde rata somajului a ramas stabila la nivelul record de 10,4% din populatia activa. Romania se situeaza sub media din UE cu o rata a somajului de 7,0%.
De asemenea, este pentru a 15-a luna consecutiv in care rata somajului in zona euro este mai mare de 10%. In decursul ultimului an, 2,05 milioane de persoane au ingrosat randurile somerilor in zona euro care numara in prezent 18 milioane someri.
In randul statelor membre UE, Spania se situeaza de departe pe primul loc cu o rata a somajului de 25,1%, urmata de Grecia unde somajul se situa la 23,1% in luna mai.
Spania: Somaj de peste trei ori mai mare decat in Romania
Somajul din Grecia a atins in luna mai un nou record, depasind 23%
Diferente semnificative se constata intre tarile din sudul Europei si cele din nord.
Cele mai scazute rate ale somajului se inregistreaza in Austria (4,5%), Olanda (5,3%) si Germania si Luxemburg (5,5%).
In cazul Romaniei, potrivit INS, in iulie rata somajului in forma ajustata sezonier, conform standardelor Biroului International al Muncii (BIM), a fost estimata la 7%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna iulie 2011.
Rata somajului a fost de... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 13:23
Rata somajului din zona euro, corectata de variatiile sezoniere, a crescut in martie la 10,9%, fata un nivel de 10,8% in februarie, in timp ce in aceeasi luna din 2011 se inregistra o rata a somajului de 9,9%, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Pe ansamblul blocului comunitar, rata somajului din martie a fost de 10,2%, la fel ca in februarie. In aceeasi perioada a anului precedent, rata somajului in UE atingea 9,4%.
In Romania, rata somajului, in forma ajustata sezonier, a fost in martie de 7,5%, in crestere fata de 7,1% in luna anterioara si fata de 7% in martie 2011.
24.772 milioane de someri in UE, in martie
Eurostat a calculat ca numarul somerilor din UE a fost de 24.772 milioane de persoane in martie, din care 17,365 milioane in zona euro. Fata de luna anterioara, numarul somerilor a crescut cu 193.000 in UE si cu 169.000 in zona euro.
Comparativ cu martie 2011, numarul de persoane fara loc de munca a sporit cu 2,123 milioane in UE si cu 1,732 milioane in zona euro.
Dintre statele membre, cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Austria (4%), Olanda (5%) si Luxemburg (5,2%), in timp ce Spania a inregistrat cea mai mare rata a somajului, de 24,1%.
In perioada martie 2011 - martie 2012, rata somajului la barbati a crescut de la 9,7% la 10,8% in zona euro si de la 9,3% la 10,2% pe ansamblul blocului comunitar. Rata somajului la femei a crescut de la 10,2% la 11,2% in zona euro si de la 9,6% la 10,3% in UE. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 14:44
Zona euro ar putea intra in recesiune in prima jumatate a anului viitor, ceea ce va duce la o crestere economica de numai 0,1% in anul 2012, a avertizat compania de audit Ernst&Young.
Compania a estimat si ca este putin probabil ca rata somajului in zona euro sa scada sub 10% pana in 2015.
Intre timp, Grecia - tara cu cele mai mari datorii din Europa - a anuntat ca in 2011 ar putea inregistra cea mai grava recesiune din istorie. Premierul elen Lucas Papademos a avertizat miercuri ca, anul acesta, contractia economica a tarii sale va fi de peste 5,5%, cat este estimat.
Economia greaca s-a contractat cu 4,5% in 2010, cand a primit primul pachet de salvare din partea UE si FMI.
Saptamana trecuta, 26 dintre cei 27 membri ai Uniunii Europene au sustinut reguli bugetare mai stricte. Numai Marea Britanie s-a opus.
Insa multi se tem ca acordul nu va fi suficient pentru a evita ca noi tari sa aiba nevoie de pachete de salvare.
Miercuri, moneda unica europeana a scazut sub 1,30 dolari pentru prima data dupa 12 ianuarie.
"Reformele decise la summitul din 9 decembrie reprezinta un pas in directia corecta si raspunsul pare sa fi fost usor pozitiv", afirma Ernst&Young. "Totusi investitorii sunt inca incurajati in legatura cu angajamentul si capacitatea guvernelor din zona euro de a implementa rapid reformele", a adaugat compania, care estimeaza ca zona euro va ajunge la o crestere economica intre 1,5% si 2% in 2013.
"Incertitudinile care planeaza asupra zonei... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:13
Cele 16 state din zona euro au depasit, cel mai probabil, momentul critic al recesiunii, dar cresterea ratei somajului si scaderea stocurilor afecteaza revenirea economica, a aratat marti Comisia Europeana (CE), conform Reuters, citat de NewsIn. Intr-un raport trimestrial asupra zonei euro, CE arata ca programul de stimuli fiscali implementat in regiune a dat roade, dar guvernele trebuie sa cheltuiasca cu prudenta, o data ce economia va reincepe sa creasca.
"In ultimele saptamani au existat semne timpurii care indicau o imbunatatire a economiei. In ceea ce priveste evolutia produsului intern brut (PIB), acesta se pare ca a scazut deja pana la un nivel minim, iar estimarile noastre din primavara aratau ca in 2010, acesta va reincepe sa creasca moderat", anunta Comisia.
PIB-ul zonei euro, afectat de criza financiara, a scazut cu un ritm record de 2,5% in primul trimestru din 2009, fata de cele trei luni anterioare.
Analistii se asteapta ca acesta sa scada in continuare, in trimestrele urmatoare, dar intr-un ritm mai temperat, desi cresterea numarului somerilor si scaderea stocurilor ar putea afecta acest scenariu, a avertizat Comisia.
Rata somajului din regiune a urcat in aprilie la 9,2%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani. Raportul mai arata, de asemenea, ca miliardele de euro cheltuiti pentru stabilizarea sistemului financiar si revenirea cresterii economice par sa dea rezultate, dar multe banci raman vulnerabile in fata riscurilor.
"Autoritatile de reglementare ar... mai mult
Luni, 29 Iunie 2009, ora 15:46
Rata somajului in Uniunea Europeana a urcat la 8,3% in martie, cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul din luna anterioara, iar in zona euro rata somajului s-a adancit la 8,9% de la 8,7% in februarie, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat. In martie 2008, rata somajului a fost de 6,7% in UE si de 7,2% in zona euro.
Potrivit datelor biroului european de statistica, 20,15 milioane persoane din UE nu aveau un loc de munca in a treia luna din acest an, din care aproape 14,16 milioane persoane proveneau din zona euro.
Fata de februarie numarul somerilor a sporit cu 626.000 UE si cu 419.000 in zona euro. In martie 2009 erau cu 4,06 milioane de someri mai multi in UE comparativ cu luna similara din 2008, respectiv cu 2,8 milioane someri mai multi decat in martie 2008 in zona euro, anunta Eurostat.
Dintre statele membre, cele mai mici rate ale somajului au fost raportate de Olanda (2,8%), in timp ce cele mai ridicate au fost inregistrate in Spania (17,4%), Letonia (16,1%) si Lituania (15,5%).
In martie 2009, rata somajului a fost de 8,5% in SUA. Japonia a raportat date doar pentru februarie, cand rata somajului era de 4,4%. Romania a prezentat date pentru ultimul trimestru din 2008, cand rata somajului a fost 5,8%. mai mult
Joi, 30 Aprilie 2009, ora 13:50
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a facut apel joi la statele Uniunii Europene sa diminueze cheltuielile, in special cele alocate salariilor din sectorul public, pe fondul unei cresteri alarmante a ratei somajului, relateaza Reuters. "Somajul este in prezent un motiv clar de ingrijorare in multe tari din zona euro. Reducerile salariale ar fi de mare ajutor in aceasta privinta", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte din Dublin. "Autoritatile nationale ar trebui sa aplice politici curajoase de reduceri de costuri, in special in cazul salariilor din sectorul public", a subliniat seful BCE.
Economia zonei euro se cufunda in prima recesiune din istorie, agravata de o criza financiara mondiala ce a redus finantarea companiilor si a gospodariilor, ducand la o scadere drastica a cererii si la reduceri de costuri din partea companiilor.
Oficialii BCE au dat de inteles ca banca ar putea cobori din nou dobanda cheie saptamana viitoare, dupa ce a redus nivelul dobanzii de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, la 2%, in contextul incetinirii inflatiei si adancirii recesiunii. mai mult
Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:16