In programul de guvernare al cabinetului Florin Citu se specifica in mod clar un punct important: aderarea Romaniei la zona euro. Economistii nu dau insa sanse prea mari indeplinirii acestui obiectiv atat de important.
"Obiectivul principal al Romaniei il reprezinta cresterea convergentei reale cu economiile europene, prin atingerea unui PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard de 85% din media UE 27, la orizontul anului 2024. Obiectiv specific: Convergenta reala se poate atinge in final prin adoptarea de catre Romania a monedei Euro. Un prim pas il reprezinta aderarea la ERM II ce ar reduce variabilitatea cursului de schimb, contribuind la stabilitatea monetara a Romaniei", se arata in programul de guvernare 2020-2024.
Economistii avertizeaza ca Romania are sanse aproape zero pentru a reusi o performanta pe care se chinuie sa o atinga de 13 ani, mai ales in conditiile in care doar in doi ani din 2007 incoace a reusit sa indeplineasca principalele conditii pentru a trece la urmatorul pas necesar adoptarii monedei europene.
"Va fi foarte greu, chiar imposibil, sa aderam la zona euro. Exista motive obiective, sunt acei indicatori in care trebuie sa ne incadram si in care nu ne-am incadrat decat in doi ani din 2007 incoace, cand am aderat la UE. Doar in 2015 si 2016 am indeplinit criteriile pentru trecerea la etapa de aderare la euro, in rest, niciodata nu au reusit sa indeplinim indicatorii. Calul de bataie pentru noi a fost intotodeauna inflatia,... mai mult
Joi, 24 Decembrie 2020, ora 00:05
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat marti, la Universitatea 'Ovidius' din Constanta, ca intrarea in zona Euro nu mai este un panaceu, iar daca Romania va adera la moneda unica fara sa fie pregatita, atunci problemele nu numai ca nu i se vor rezolva, ba dimpotriva, se pot si agrava.
"O sa vedeti ca nu toate tarile sunt fericite in zona euro, ceea ce inseamna ca intrarea in zona euro nu mai este un panaceu (...) Intram nepregatiti, nu numai ca nu se rezolva problemele, dar se si agraveaza. Esentiale sunt vointa si sustenabilitatea unor eforturi in domeniul convergentei economice.
(...) Necesitatea asigurarii unui grad ridicat de convergenta sustenabila, aceasta necesitate este statuata in mod explicit chiar in Tratatul de la Maastricht.
Sunt prevazute aceste criterii clare, inclusiv cu valori de referinta privind stabilitatea preturilor, a pozitiei fiscale, datoriei publice si nivelului deficitului bugetar, convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung, stabilitatea cursului de schimb", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat, referitor la adoptarea monedei euro de catre tara noastra, ca Romania nu este dezvoltata armonios, pentru intrarea in zona euro indeplinind conditiile necesare doar Bucuresti si judetul Ilfov.
"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, in doua-trei saptamani le-ar putea plasa, avand conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa o decupam. De la Bucuresti sunt... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 17:04
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, joi dupa-amiaza, la Mamaia ca nu trebuie sa consideram ca intrarea in zona euro este un panaceu, spunand ca trebuie sa ne rezolvam problemele si apoi sa intram in zona euro.
Isarescu a sustinut, joi dupa-amiaza, o prelegere la cea de-a doua editie a "Black Sea and Balkans Security Forum", care are loc in Mamaia.
El a vorbit si despre intrarea Romaniei in zona euro, precizand, insa, ca trebuie indeplinite niste conditii. Guvernatorul BNR considera ca este esential sa ai sustenabilitate in echilibre.
"Sa ai sustenabilitate in echilibre, conditie esentiala. Asta inseamna sa ai o privire pe termen lung. Smecheriile de tipul indeplinesti un criteriu de deficit un an sau doi si crezi ca ai rezolvat problema, nu. E periculos pentru tine. S
ustenabilitate este cuvant pasaresc, introdus in limba romana dupa '90, dar a inceput sa insemne ceva. Inseamna sa nu faci lucrurile de mantuiala, sa le faci durabil, sanatos cu o gandire in perspectiva", a explicat Isarescu.
El a precizat ca trebuie si un nivel minim de dezvoltare.
"A doua chestiune: sa ai un nivel minim de dezvoltare pentru ca este totusi un club select acolo. Ca sa ma exprim putin metaforic, te simti daca intri acolo si esti sarac lipit, ca sa zic asa, te simti izolat si te cam izoleaza viata. Nu o fi 90 la suta, cum zice domnul Orban, nevoia de convergenta reala, dar nu se poate sa intri in zona euro cu un nivel foarte scazut", a mai... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 20:45
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12
Romania trebuie sa se integreze in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand problema si prin modificarea atitudinii fata de inflatie, a declarat, miercuri, in cadrul Conferintei de Risc de Tara, Lucian Croitoru, consilier principal pentru politica monetara al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In cazul Romaniei, daca prin politicile pe care le promovam, dezvoltam un cult impotriva competitivitatii, vom fi codasi. Trebuie sa vedem ce tipuri de politici promovam.
Personal, sunt un om care crede ca proiectul zonei euro, din perspectiva Romaniei, este cel mai bun proiect pe care l-a avut tara noastra vreodata.
Trebuie sa ne integram in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand exact problema.
Trebuie sa ne verificam atitudinile fata de inflatie si sa incercam sa le modificam. Daca nu reusim se poate intra in zona euro, dar nu in acea Zona Euro, ci doar intr-o zona euro care este o Federatie, adica are o politica fiscala comuna.
Daca ai o politica fiscala comuna te ajuta, in loc sa faci reducerea de salarii, cum s-a intamplat in Grecia, si sa lasi intreaga povara pe cei care au preferinte pentru inflatie.
Noi daca ramanem cu preferinte pentru inflatie relativ inalte, cand vom fi in zona euro, povara va cadea si pe noi, intre altii. Nu vrem sa ajungem acolo", a explicat Croitoru.
Potrivit oficialului BNR, ingrijorarile privind viitorul Zonei Euro par sa creasca, iar reformele facute dupa anul 2008 tind sa ridice multe semne de intrebare.... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 11:17
Romania, economia cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana, ar putea adera la zona euro in anul 2022, dupa cresterea veniturilor celor mai saraci cetateni, a declarat ministrul de Externe, Teodor Melescanu, intr-un interviu acordat unui cotidian polonez.
"Aderarea la zona euro este o decizie politica pe care am adoptat-o in urma cu mai multi ani. In prezent, indeplinim deja criteriile formale, astfel ca am putea adera si maine la uniunea monetara.
Insa ne temem ca acest lucru va avea un impact negativ asupra veniturilor pensionarilor si ale celor mai saraci. Cred ca vom adopta euro peste cinci ani, in 2022", a declarat Teodor Melescanu pentru Rzeczpospolita, citat de Reuters.
Zona euro este compusa in prezent din 19 state membre. Ultima tara care a aderat la zona euro este Lituania, care a facut trecerea la moneda unica in 2015.
Cu un avans de 5,5% in trimestrul al doilea, Romania are in prezent cea mai mare crestere economica din UE. Majoritatea statelor membre UE din afara uniunii monetare, inclusiv Danemarca, Suedia, Polonia si Cehia, si-au revenit mai rapid de pe urma crizei financiare globale din 2008 decat statele din zona euro.
Cu toate acestea, Romania este in continuare una din cele mai sarace tari din Uniunea Europeana.
Citeste mai departe despre "Melescanu: Romania ar putea adera la zona euro in 2022" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 28 August 2017, ora 17:58
Cateva orase bogate ale Romaniei, precum Bucuresti, Cluj si Timisoara, ar putea intra oricand in zona euro, dar exista diferente foarte mari intre acestea si zonele sarace ale tarii, diferente care s-au adancit in ultimii ani, considera presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Bucuresti, Timisoara sau Cluj ar putea intra maine in zona euro. Exista insa disparitati regionale mari in Romania, iar acestea s-au adancit in ultimii ani. Acestea pot fi atenuate prin diverse instrumente, inclusiv fiscale", a spus Dumitru, miercuri, in cadrul unei conferinte in care a fost prezentat un studiu legat de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Romania inainte de aderarea la zona euro.
Economia Romaniei are de surmontat decalaje structurale mari, potrivit studiului prezentat, iar tara are ...citeste mai departe despre "Orasele din Romania care ar putea intra si maine in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 16:35
Romania ar putea adopta moneda unica europeana in 2022-2023, din punct de vedere tehnic, insa decizia privind momentul aderarii va fi una politica, a declarat joi viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.
"Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim despre convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil", a mentionat Olteanu.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Cand va adera Romania la zona euro? Un oficial BNR da raspunsul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:31
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania va avea de suferit, daca zona euro intra in recesiune. Analistul financiar Mircea Cosea considera anuntul facut de seful statului "panicar", in timp ce consultantul Aurelian Dochia spune ca primele consecinte vor fi la nivelul bugetului public.
In opinia analistului financiar Mircea Cosea, "se intampla niste lucruri foarte curioase", iar anuntul pe care il face Traian Basescu "intr-o maniera panicara" este aproape neavenit, pentru ca in perioada guvernarii Boc si in perioada mandatului sau trebuia sa se faca o reforma structurala.
Mircea Cosea spune ca anuntul facut de Traian Basescu are o doza de ipocrizie, pentru ca, de fapt, justifica nerealizarile de pana acum, care trebuiau sa fie de natura restructurala.
"Basescu declara ca zona euro intra in recesiune. Dansul stie precis lucrul acesta. Romania va avea de tras, in consecinta, niste greutati foarte mari. Orice fel de recesiune a zonei euro afecteaza toata tarile, inclusiv pe cele care nu se afla in blocul comunitar", spune Mircea Cosea, pentru Business24.
Acesta mai adauga ca, in cazul in care zona euro ar intra in recesiune, trebuie sa ne asteptam la o scadere a evolutiei industriale. "Industria care a sustinut exportul nostru in ultimii ani va avea o cadere, pentru ca nu va mai primi comenzi din zona euro.
Noi avem o industrie subcontractuala, pentru ca producem pentru altii de la cabluri pana la suruburi. Dar daca acestia nu vor mai avea nevoie de ele,... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 11:56