Croatia a depus, luni, o cerere pentru intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), care precede adoptarea euro, a anuntat Mario Centeno, presedintele Eurogrup, din care fac parte ministrii de Finante din zona euro.
Acest lucru va permite Croatiei sa intre in zona euro, care reuneste in prezent 19 state, cel mai devreme in 2023, a spus un oficial european, transmite Reuters.
Angajamentele asumate de Croatia intr-o scrisoare au fost salutate de Eurogrup la o reuniune de luni, a declarat Centeno intr-o conferinta de presa.
Comisarul pentru Concurenta Pierre Moscovici a spus ca decizia Zagrebului este "un vot de incredere pentru euro".
Croatia s-a angajat sa pregateasca terenul pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa preia supravegherea bancara a tarii. De asemenea, s-a angajat sa aplice reforme privind legislatia de combatere a spalarii banilor si sa eficientizeze si sa reduca cheltuielile in administratia publica, potrivit unui comunicat al UE.
BCE si Comisia Europeana vor monitoriza aplicarea acestor angajamente pe parcursul unui proces care va dura un an.
Ulterior, Croatia va intra efectiv in ERM-2, unde va stat cel putin doi ani, inainte de a incepe pregatirile practice pentru intrarea in zona euro, proces care va dura inca un an, astfel incat 2023 este cel mai timpuriu termen pentru adoptarea monedei unice.
Bulgaria a inceput acelasi proces anul trecut si ar putea intra in zona euro cel mai devreme in 2022.
Citeste si:... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 09:35
Mesajele lansate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, constituie practic ecoul unor nedumeriri instalate la nivel european din cauza ca afirmatiile facute in ultimul an de diversi oficiali ai institutiei cu privire la dorinta Romaniei de intrare in zona euro nu sunt urmate de actiuni concrete ale Guvernului.
Surse oficiale europene au declarat pentru cursdeguvernare.ro ca Romania, daca doreste sa atinga tinta 1 ianuarie 2019, ar trebui sa formuleze anul acesta o solicitare oficiala pentru admiterea leului romanesc in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II).
Pana la formularea acestei cereri, guvernul ar trebui insa sa demareze o serie de ...citeste mai departe despre "Romania si aderarea la euro: Guvernul nu a facut o solicitare oficiala - Reformele cerute de UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:13
Zona euro poate inregistra crestere economica durabila doar prin reforme pe piata muncii si cea financiara, pentru a debloca investitiile si a imbunatati productivitatea, a declarat luni presedintele bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite MarketWatch.
"Cea mai mare problema a zonei euro este perspectiva intunecata de crestere. Cererea scazuta joaca un rol, acesta este motivul pentru care politica monetara este atat de relaxata, dar trebuie sa confruntam deficientele structurale, pentru a debloca inovatiile si a sustine productivitatea", a afirmat Weidmann intr-o conferinta la Madrid.
Weidmann nu s-a referit si la perspectivele politicii monetare europene.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a alimentat vineri sperantele pentru o suplimentare a lichiditatilor mai agresiva, daca inflatia nu va accelera in curand spre tinta institutiei, de aproape 2%.
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie
Inflatia din zona euro a fost de numai 0,4% in octombrie, iar unii analisti anticipeaza ca indicatorul a incetinit la 0,3% in noiembrie.
Multi analisti au interpretat remarcile lui Draghi drept pregatirea terenului pentru posibile achizitii de catre BCE de obligatiuni guvernamentale sau ale unor companii, in luniile urmatoare.
In prezent, BCE cumpara obligatiuni bancare garantate si obligatiuni garantate prin active, prin programe aprobate in septembrie, in pofida opozitiei lui Weidmann.
Seful... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 10:45
Germania si Olanda mentin presiunile asupra premierului elen Antonis Samaras, pentru respectarea reformelor convenite, ministrii de Finante din cele doua state avertizand ca viitorul Greciei in zona euro nu este inca asigurat, transmite Bloomberg.
"Nu s-a decis inca. Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro, dar are multe de facut", a afirmat ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Omologul sau olandez Jan Kees de Jager a declarat reporterilor, la Haga, ca Olanda "este impotriva oricarei intarzieri a masurilor pe care Grecia trebuie sa le ia". El a adaugat ca Grecia trebuie sa suporte costul oricarei intarzieri a programului de reforme, care nu trebuie sa conduca la un al treilea plan de sprijin international.
Mesajul celor doi este o reactie la ministrul elen de Finante Yannis Stournaras, care a provocat confuzie miercuri octombrie afirmand in Parlamentul de la Atena ca a obtinut acordul creditorilor internationali pentru prelungirea cu doi ani, pana in 2016, a termenului de aplicare a reformelor.
Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) au dezmintit ca a avut loc un acord in acest sens, afirmand ca evaluarea Greciei de catre troica creditorilor, din care mai face parte si FMI, nu s-a incheiat. mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 14:49
Grecia trebuie sa ramana in zona euro, dar ea "trebuie sa adopte optiunile care sa i-o permita", a declarat luni ministrul francez al Finantelor Pierre Moscovici, intr-o conferinta de presa la sediul Comisiei Europene (CE) la Bruxelles.
"Nu avem de dat sfaturi pe plan electoral, dar atunci cand vine vorba despre dorinta Greciei de a ramane in zona euro, trebuie ca optiunile pe care le adopta sa ii permita acest lucru", a subliniat el.
"Noi vrem ca Grecia sa ramana in zona euro", a repetat, la randul sau, comisarul pentru Afaceri Economice, finlandezul Olli Rehn.
"Aplicarea reformelor cerute este dureroasa pentru oameni", a recunoscut el. "Insa respectarea angajamentelor cu privire la reforme este cea mai buna solutie", a conchis comisarul european.
"Europenii trebuie sa auda dificultatile Greciei, sa le inteleaga si sa actioneze", a insistat Moscovici.
"Grecia trebuie sa ramana in zone euro, iar noi trebuie sa facem totul pentru ca lucrurile sa mearga in aceasta directie", a continuat el.
"Insa, pentru aceasta, trebuie respectate angajamentele asumate. Este foarte important ca ele sa fie respectate", a avertizat Moscovici.
Liderul stangii radicale grecesti din cadrul blocului Syriza, Alexis Tsipras, a declarat vineri ca vrea sa "anuleze" memorandumul care impune Greciei masuri de austeritate in schimbul sustinerii UE si FMI, in cazul in care va castiga alegerile legislative de la 17 iunie.
Intrebat la Paris ce parere are despre aceasta pozitie,... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 10:10
Franta va cere Greciei garantii ca va respecta tintele de deficit impuse drept conditii pentru un plan de ajutor extern suplimentar, miercuri, intr-o teleconferinta la care va participa si cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat un purtator de cuvant al executivului francez, anunta Mediafax.Autoritatile franceze nu vor face niciun anunt si nici nu vor informa jurnalistii dupa teleconferinta de la 16 GMT (19:00 ora Romaniei) dintre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul Greciei, George Papandreou. Subiectul discutiilor va fi situatia statului elen si criza din zona euro, a spus purtatorul de cuvant.
Marile economii din zona euro au tot mai putina rabdare in privinta esecului Greciei de a indeplini tintele de reforma fiscala si structurala stabilite prin programul de ajutor extern de la UE si FMI, in contextul impactului asupra pietelor financiare al informatiilor ca statul elen ar putea intra in incetare de plati sau ar putea parasi zona euro.
"Pe de o parte exista angajamentul creditorilor, care trebuie finalizat, dar si cel al guvernului si parlamentului de la Atena de a adopta o serie de masuri. Acesta este subiectul discutiilor de astazi (miercuri, n.r.)", a spus purtatorul de cuvant.
Parlamentele din zona euro nu au finalizat, inca, adoptarea de amendamente bugetare necesare pentru pachetul suplimentar de ajutor extern pentru Grecia, anuntat in iulie.
"Planul a fost validat de FMI. Este un plan credibil pentru... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 16:59
Zona euro are nevoie de reforme mai ambitioase in privinta regulilor referitoare la bugete decat cele propuse de Comisia Europeana, considera presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters, transmite Mediafax. Comentariile lui Trichet intensifica discutiile referitoare la reformele in domeniul bugetar din Uniunea Europeana, inaintea reuniunii de luni a ministrilor comunitari de Finante, de la Luxemburg, la care ar trebui finalizate masurile.
Participantii vor incerca sa cada de acord asupra unor reforme care sa inaspreasca reglementarile de prevenire a unor noi crize ale datoriilor suverane, precum cea din Grecia.
"Un numar de propuneri ale Comisiei merg in directia buna, dar pentru zona euro sunt necesare reforme mai ambitioase pentru asigurarea functionarii fara probleme a uniunii monetare", a afirmat Trichet la reuniunea World Policy Conference din Marakesh.
Executivul comunitar a prezentat in septembrie un set de propuneri care sa permita aplicarea mai rapida si mai simpla a sanctiunilor impotriva tarilor care nu respecta prevederile Pactului de stabilitate si Crestere.
Trichet a aratat ca toate termenele procedurii de deficit excesiv trebuie scurtate considerabil, iar sanctunile sa fie aplicate cvasi-automat.
Mai mult, daca indicatorii economici arata probleme bugetare, tarile respective ar trebui supuse automat unei analize aprofundate, de catre misiuni ale Comisiei si ale BCE.
Ar trebui totodata infiintata o comisie independenta... mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 09:33
Statele periferice din zona euro, precum Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, trebuie sa aplice reforme structurale pentru rezolvarea decalajelor intre performantele economice ale celor 16 state din regiune, a declarat Axel Weber, membru in conducerea BCE, potrivit Mediafax. Weber a afirmat intr-un discurs la Strasbourg ca majoritatea reformelor trebuie sa aiba loc in Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, unde persista deficitele de cont curent.
Majorarea salariilor si stimularea cererii interne in tarile cu excedente de cont curent, precum Germania, vor avea un impact scazut pentru echilibrarea situatiei, considera Weber, care detine si functia de presedinte al Bundesbank, banca centrala din Germania.
"Avand in vedere structura actuala a comertului, majorarea importurilor Germaniei cu 10% ar imbunatati balanta contului curent in Spania, Portugalia si Grecia cu numai 0,25%", a aratat Weber.
El a explicat ca motivele mai profunde ale dezechilibrelor sunt factori interni din tarile care inregistreaza deficite, astfel incat acestea trebuie sa actioneze.
Statele din sudul Europei, cu deficite bugetare mari, s-au confruntat in acest an cu o criza a datoriilor suverane si sunt nevoite sa se imprumute cu dobanzi mari.
Banca Centrala Europeana le-a cerut sa adopte reforme structurale pentru stimularea exporturilor si imbunatatirea competitivitatii, care s-a erodat in ultimii ani. mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 23:53
Criza economica a scos la lumina marile dezechilibre economice si diferentele de competitivitate in crestere intre statele din cadrul zonei euro, astfel ca sunt necesare reforme urgente, estimeaza Comisia Europeana, intr-un raport trimestrial publicat miercuri, transmite NewsIn.Bruxelles-ul avertizeaza, de asemenea, ca revenirea economiei este amenintata de multe riscuri, subliniind cresterea somajului.Potrivit CE, tarile mai putin competitive din zona euro inregistreaza deficite importante de cont curent, iar unele state au si deficite bugetare mari si datorii publice ridicate.
"Criza a redus diferentele in ceea ce priveste conturile curente in cadrul zonei euro, insa nu a produs decat o scadere modesta a diferentelor istorice de competitivitate intre statele membre", puncteaza CE.Statele care au pierdut in competitivitate trebuie sa realizeze reforme structurale urgente pentru a recupera decalajul, in special Grecia, care beneficiaza si de angajamentul de sustinere din partea celorlalte state din zona euro si a FMI in caz ca problemele bugetare se agraveaza.
"Grecia este un caz particular, pentru ca ea combina dezechilibrele bugetare importante si persistente cu pierderi prelungite de competitivitate", se arata in raport.
Ca urmare, zona euro trebuie sa intareasca nivelul cooperarii economice, pentru a preveni aparitia unor noi dezechilibre pe viitor, considera Bruxelles-ul.
"Criza subliniaza necesitatea reformelor in zona euro si o coordonare a statelor membre", se... mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 15:38