Bulgaria a anuntat ca va mentine obiectivul de a adera la ERM II pana la finele lunii aprilie 2020, obiectiv fixat inca din octombrie 2019.
ERM II (Exchange Rate Mecanism in lb. engleaza) este anticamera adoptarii monedei unice europene, in care un stat trebuie sa dovedeasca stabilitatea necesara a cursului de schimb (+/-15%) pe o perioada de minim doi ani, inainte de a putea adopta euro.
Premierul Boiko Borisov a argumentat decizia prin oportunitatile care apar pentru relansarea economica dupa ce criza generata de pandemia de coronavirus va trece.
"Cei care sunt in zona euro, sau in anticamera, vor avea la dispozitie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt vor trebui sa contracteze datorii la dobanzi ridicate", a spus el.
Romania a anuntat si ea, in mai multe randuri, intentia de a adopta euro (cel mai recent Cabinetul Dancila vehicula anul 2024), dar in prezent nu mai indeplineste integral criteriile economice impuse la Maastricht. Spre deosebire noi, bulgarii le-au atins in 2012 (Romania in 2014) si le-au pastrat de atunci.
Infografic - Situatia in raport cu adoptarea euro
-Bleu - 19 tari membre in zona euro
-Galben - 5 tari care nu sunt in ERM II, dar si-au asumat adoptarea euro (Suedia, Cehia, Polonia, Ungaria, Romania)
-Bleu-vert - 2 tari care au depus cererea pentru intrarea in ERM II (Bulgaria, Croatia)
-Roz - o tara intrata in ERM II, dar cu clauza de opt-aut (Danemarca)
-Verde - 4 state non-UE care utilizeaza euro printr-un... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 10:04
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna august 2019 a ramas neschimbata, la 1%, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Eurostat, informeaza Reuters.
Aceasta este cea mai scazuta rata anuala a inflatiei inregistrata de zona euro dupa luna noiembrie 2016. Cifra comunicata de Eurostat este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Tot neschimbata, la 1,1%, a ramas si inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele. De asemenea, un indicator care pe langa preturile la energie si alimente exclude si preturile la tigari, a ramas neschimbat la 0,9%.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, care sa includa si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 18 septembrie.
Anterior, Eurostat a informat ca Romania a avut si in luna iulie 2019 cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,1%, in crestere fata de nivelul de 3,9% inregistrat in luna iunie. Luna iulie 2019 a fost a saptea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Separat, Eurostat a mai anuntat vineri ca rata somajului in zona euro a ramas stabila la 7,5% in luna iulie 2019, in timp ce in Uniunea Europeana rata... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:24
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12
Ungaria nu se grabeste sa adere la zona euro si ar trebui sa faca trecerea la moneda unica doar atunci cand productia sa economica se apropie de media din zona euro, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, intr-un interviu publicat in cotidianul Magyar Hirlap.
"La fel ca cehii sau polonezii, nu vom intra in anticamera pentru adoptarea monedei euro. Aceasta este o pozitie favorabila si depinde de noi sa decidem cand vom face urmatorul pas" a spus Varga, adaugand ca Ungaria ar trebui de asemenea sa astepte sa vada care este rezultatul dezbaterilor cu privire la adancirea integrarii statelor membre din zona euro, transmite Reuters.
Banca Nationala a Ungariei a apreciat si ea ca tara nu ar trebui sa adere la euro inainte ca economia sa fie suficient de puternica.
Mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cinci dintre fostele state comuniste care sunt acum membre ale UE - Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania - au intrat deja in zona euro.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri cu privire la adoptarea de catre Romania a monedei euro in 2024 ca "temporar" tara noastra a iesit din marja de conformare, dar ca lucrurile se pot corecta daca exista vointa politica guvernamentala.
"In acest moment si temporar am... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 09:54
Polonia ar putea sa adopte moneda unica europeana, euro, la 1 ianuarie 2016, a declarat consilierul prezidential Roman Kuzniar, potrivit Gazeta.pl.
"Cu cat mai tarziu o vom face, cu atat mai greu vom reusi in acest demers, pentru ca la acel moment zona euro se va fi dezvoltat.Peste cinci, sase sau sapte ani, vor aparea noi criterii si modalitati, care vor trebui ratificate, pentru a putea intra in structurile sale", a explicat consilierul presedintelui Bronislaw Komorowski.
Politicienii polonezi sunt ingrijorati de faptul ca autoritatile din zona euro ar putea lua masuri drastice de combatere a crizei, mai ales dupa ce, la 13 decembrie a.c., Bancii Centrale Europene (BCE) i-au fost atribuite prerogative pentru efectuarea supravegherii bancare asupra institutiilor de credit din zona euro.
Un punct de vedere similar a fost exprimat putin mai devreme de premierul Donald Tusk. Potrivit acestuia, tara trebuie sa decida cu privire la termenul aderarii la uniunea valutara in urmatoarele cateva luni, in caz contrar tara se va confrunta cu riscul de a a deveni una din statele de la periferia zonei euro. Cu toate acestea, el nu a facut referire la niciun termen precis.
In acelasi timp, presedintele Komorowski a declarat la 20 noiembrie ca tara sa ar putea sa intruneasca criteriile de aderare la zona euro in perspectiva anului 2015. Varsovia va incepe in timpul apropiat stabilirea unui grafic cu privire la aderarea la zona euro, iar economia tarii catre aceasta data va fi... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 08:27
Polonia va deveni membra a zonei euro, insa nu se grabeste sa adopte moneda unica, a declarat presedintele Bancii Centrale din Polonia, Marek Belka. Acesta a declarat ca statul polonez va intra in zona euro doar atunci cand va fi pregatit.
"Polonia isi doreste sa devina membra a zonei euro dar evita sa se grabeasca in acest demers din mai multe motive", a precizat Belka in cadrul unei conferinte internationale"Recostructia Europei", scrie wbj.
"Cel mai important motiv este acela ca nu suntem suficient de pregatiti pentru a intra in zona euro", a adaugat Belka.
In plus, Polonia trebuie sa se asigure ca zona euro este o structura stabila.
"Nu are niciun sens sa ne alaturam decat daca suntem ferm convinsi ca va rezista. Vrem sa fim siguri ca proiectul zonei euro este ireversibil si atunci vom initia pregatirile pentru aderare", a concluzionat guvernatorul polonez.
Nu este prima data cand Marek Belka face declaratii cu privire la reticenta Poloniei in a adopta moneda euro.
Seful Bancii Centrale a Poloniei: Euro este o greseala
Intr-un discurs sustinut in cadrul sesiunii anuale a Fondului Monetar Internationale (FMI), guvernatorul Bancii Centrale de la Varsovia a afirmat ca euro a fost rezultatul instabilitatii cursurilor de schimb valutar, care a precedat crearea sa.
Polonia nu va lua in considerare posibilitatea aderarii la zona euro pana cand nu va fi exclus complet riscul prabusirii zonei euro, a subliniat Belka, mentionand ca adoptarea monedei... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 10:21
Crearea monedei unice europene a fost o greseala, a declarat vineri presedintele Bancii Nationale a Poloniei, Marek Belka.
Intr-un discurs sustinut in cadrul sesiunii anuale a Fondului Monetar Internationale (FMI), guvernatorul Bancii Centrale de la Varsovia a afirmat ca euro a fost rezultatul instabilitatii cursurilor de schimb valutar, care a precedat crearea sa.
Polonia nu va lua in considerare posibilitatea aderarii la zona euro pana cand nu va fi exclus complet riscul prabusirii zonei euro, a subliniat Belka, mentionand ca adoptarea monedei euro va fi discutata de Varsovia numai atunci cand investitorii vor inceta sa mai parieze pe prabusirea zonei euro, iar in tari cum ar fi Spania va incepe cresterea economica.
Un alt participant la sesiunea FMI de la Tokyo, Lucio Vinhas de Souza, economistul sef al Diviziei pentru datoria suverana din cadrul Moody's, a estimat la 33% probabilitatea iesirii Greciei din zona euro, care ar putea fi urmata, in opinia sa, de destramarea zonei euro. Cu toate acestea, el a mentionat ca potrivit scenariului principal al Moody's nu exista riscul prabusirii zonei euro. mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:24
Oficialii guvernamentali de la Varsovia au anuntat ca Polonia nu intentioneaza sa adopte euro in 2015, dar trebuie sa indeplineasca pana atunci criteriile privind deficitul.
Ministrul polonez de finante Jacek Rostowski a negat luni la Bruxelles ca Polonia intentioneaza sa adopte euro in 2015, dupa ce un reprezentant al UE a declarat ca Varsovia si-a fixat aceasta data pentru a renunta la zlot, transmit Reuters si AP.
Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a afirmat inaintea summitului liderilor UE ca premierul polonez Donald Tusk si-a exprimat speranta ca Polonia se va alatura zonei euro in urmatorii trei ani.
"Nu avem astfel de planuri", a afirmat Rostowski, adaugand ca Polonia ar putea indeplini pana atunci criteriile privind deficitul, necesare aderarii la euro, dar este putin probabil sa realizeze stabilitatea zlotului pana in 2015, de asemenea o cerinta pentru a intra in zona euro.
Polonia vrea sa indeplineasca criteriile fiscale
"Vrem sa indeplinim criteriile fiscale", a afirmat oficialul polonez. Acesta a explicat ca in 2015 deficitul bugetar al Poloniei ar trebui sa scada sub 1% din PIB, de la 5,6% din PIB in 2011.
De la debutul crizei financiare mondiale in 2008, zlotul polonez s-a depreciat in raport cu valutele considerate sigure, inclusiv euro. Acest lucru a facut exporturile poloneze mai putin scumpe pentru cumparatorii din strainatate si a contribuit la mentinerea cresterii economice, Polonia fiind singurul stat membru al UE... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 16:01