Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro.
Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.
Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.
Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.
Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.
Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:02
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este considerat cel mai puternic bancher al Europei, pentru ca institutia pe care o conduce, prin actiunile sale, influenteaza evolutia crizei din zona euro.
Polemicile incepute de anul trecut, in care Germania si Franta aveau opinii diferite in ceea ce priveste rolul BCE in solutionarea crizei din zona euro au fost reluate si in 2012, in contextul in care trebuiau stabilite atributiile uniunii bancare.
Acesta este, probabil, cel mai ambitios proiect din ultimii ani gandit de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Berlinul considera ca BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei. Pe de alta parte, Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor, iar BCE sa fie decident de ultima instanta.
Un alt proiect prevede ca bancile cu active mai mari de 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine sa fie supravegheate direct de catre BCE, puncteaza Bloomberg.
Mario Draghi, presedintele BCE, va avea decizia finala. El a implinit, pe 2 noiembrie, un an de cand se afla la conducerea institutiei bancare, o perioada caracterizata de stilul sau "incisiv, alert si activ", caracteristic pentru Wall Street, asa cum titreaza Reuters. De cand a venit in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:10
Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni in vigoare dupa prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din ministrii de Finante din zona euro, la Luxemburg.
"Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.
Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni dupa-amiaza la Luxemburg, in calitate de guvernatori ai MES si in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de nastere al acestui instrument financiar permanent, care va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.
MES va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.
Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase.
MES are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013.
Posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor intereseaza in primul rand Spania, care a obtinut in iunie o... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:45
Zona euro va impune "conditii foarte dure" Spaniei in schimbul unui eventual ajutor financiar, a declarat marti liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, la un post de televiziune regional german.
"Vom confrunta Spania cu conditii foarte dure, dar nu li se spune spaniolilor inainte si prin intermediul presei la ceea ce ne asteptam de la ei", a afirmat Juncker marti seara la televiziunea regionala Bayrischer Rundfunk, potrivit unui comunicat al canalului.
Spania trebuie sa verifice joi daca investitorii inca ii acorda incredere pentru un imprumut scadent in 10 ani, in timp ce piata se impacienteaza in fata reticentei de a cere salvarea economiei sale, a patra a zonei euro, mentioneaza AFP.
Þara, hotarata sa nu piarda timp, pare acum sa puna la indoiala chiar nevoia de a recurge la un ajutor extern.
Anuntul recent al Bancii Centrale Europene /BCE/ asupra unui nou program de cumparare de obligatiuni pentru a sprijini tarile cele fragile ale zonei euro, cu Spania in frunte, a redus tensiunile.
Pentru a activa acest plan, Madridul trebuie inca sa faca o cerere oficiala pe langa fondurile de salvare europene, sub rezerva anumitor conditii.
Sambata, zeci de mii de persoane au manifestat la Madrid impotriva austeritatii istorice impuse de guvern, in timp ce tara incearca sa-si redreseze conturile pentru a evita o salvare globala. mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 08:43
Neintelegerile din zona euro privind masurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat submineaza viitorul Uniunii Europene si ameninta sa conduca la "dezintegrarea psihologica" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti.
Liderul italian a reiterat apelul pentru actiuni rapide la nivelul zonei euro in vederea scaderii dobanzilor pentru statele aflate in dificultate.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat, joi, ca dobanzile ridicate la care se imprumuta unele tari din zona euro sunt "inacceptabile" si a prezentat un plan pentru scaderea costurilor de finantare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma sa cumpere obligatiuni de stat spaniole si italiene de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achizitiona titluri direct de la Trezoreriile celor doua tari. Interventia descrisa ar avea loc in conditii stricte, cu tinte fiscale si obiective privind reformele structurale.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
Pietele au scazut initial dupa declaratiile lui Draghi, investitorii concentrandu-se pe afirmatia ca Spania si Italia ar trebui sa ceara oficial reinceperea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE.
Scadere pe bursele europene dupa declaratiile lui Draghi
O zi mai tarziu, bursele au revenit insa in crestere, participantii la piata concluzionand ca banca va interveni cu siguranta la un moment dat, chiar... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 11:08
Spania ar fi recunoscut pentru prima oara ca are nevoie de un intreg pachet de salvare de la Uniunea Europeana si FMI, potrivit unor surse Reuters.
Pachetul s-ar ridica la valoarea de aproximativ 300 de miliarde de euro, in cazul in care costul de fintatare al tarii ramane la un nivel nesustenabil, ar fi declarat un oficial al zonei euro, scrie Reuters.
Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a adus in discutie aceasta problema in cadrul unei intalniri cu omologul sau din Germania, Wolfgang Schaeuble, de marti, cand costul de imprumut al Spaniei atinsese 7,6%.
Mai mult, suma nu ar include salvarea bancilor spaniole, unde mai sunt necesari inca 100 de miliarde de euro. Astfel, pretul salvarii se ridica la 400 de miliarde de euro, consumand astfel aproape intreaga suma de bani destinata situatiilor de urgenta. Ministrul german i-ar fi spus lui Guindos ca va lua in considerare acest pachet de ajutor inainte de punerea in functiune a Mecanismului de Stabilitate European.
"De Guindos vorbea despre 300 de miliarde de euro pentru un pachet intreg de salvare, dar Germania nu vrea sa discute despre asta acum", a spus oficialul european citat de Reuters. "Nu se va intampla nimic pana cand Mecanismul de Stabilitate European nu e pus in functiune. Odata ce acesta e pornit insa, vom vedea care sunt costurile de imprumut ale Spaniei si poate vom reveni asupra problemei".
Oficialii spanioli au spus in repetate randuri ca tara nu va fi nevoita sa urmeze exemplul... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:20
Ministrii de finante din zona euro vor aproba astazi imprumutul de aproximativ 100 miliarde de euro catre Spania, destinat recapitalizarii bancilor din aceasta tara. Valoarea exacta a imprumutului va fi determinata in luna septembrie.
Ministrii de finante vor participa la o conferinta telefonica pentru a ajunge la un acord privind memorandumul de intelegere cu Spania, precizand conditiile de acordare a ajutorului. Ajutorul financiar va fi platit Spaniei in totalitate pana la sfarsitul anului 2013, potrivit Reuters.
Inainte insa ca Spania sa stabileasca suma exacta de care are nevoie trebuie sa vada rezultatele auditului pentru sectorul bancar.
"Planul este sa aprobam in mod oficial proiectul ca atare", a spus un oficial al zonei euro. "Restul va aparea la sfarsitul acestui an, cu rezultatele testelor de stres in randul tuturor bancilor, care vor aparea in septembrie, clarificand suma exacta necesara pentru recapitalizare si trasand calea catre planurile de reorganizare care vor fi elaborate in octombrie".
Parlamentul spaniol a aprobat vineri un plan de economii de 65 miliarde de euro, care consta in reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, masuri ce vor adanci recesiunea deja existenta in Spania.
Memorandumul prevede ca 14 grupuri bancare din Spania, care reprezinta aproximativ 90% din sistemul bancar spaniol, vor fi analizate pentru a se stabili sumele necesare pentru recapitalizare. Testele de stres vor fi gata la jumatatea lunii septembrie.
Madrid... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 12:25
Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.
Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.
El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.
Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.
Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
Verdictul mult asteptat al Standard&Poor's (S&P) privind ratingurile a 15 tari din zona euro, puse sub supraveghere in aceasta luna cu implicatii negative, este asteptat in ianuarie, au declarat vineri doua surse guvernamentale europene.
"Am primit informatii neoficiale din partea S&P ca rezultatul evaluarii ratingurilor va veni in ianuarie. Din discutiile pe care le-am avut, au lasat sa se inteleaga acest lucru", a spus unul dintre oficiali.
El a aratat ca poate vorbi doar despre tara sa, dar presupune ca toate cele 15 state evaluate vor afla decizia in acelasi timp.
Un oficial din alta tara din zona euro a spus la randul sau ca este probabil ca decizia sa aiba loc luna viitoare.
S&P a avertizat ca va retrograda tarile din zona euro daca liderii UE nu vor rezolva criza datoriilor
S&P a avertizat pe 6 decembrie ca va retrograda in bloc ratingurile tarilor din zona euro, daca liderii UE nu vor reusi sa hotarasca cum sa rezolve criza datoriilor, la summitul de pe 9 decembrie.
Deciziile anuntate la summit de liderii europeni au fost primite cu raceala de pietele financiare.
Un purtator de cuvant al S&P a refuzat vineri sa comenteze.
Pe de alta parte, directorul diviziei S&P pentru institutii financiare, Scott Bugie, a declarat vineri, intr-un interviu pentru Reuters, ca imprumuturile de 489 de miliarde de euro acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor europene sunt un semnal pozitiv, dar nu protejeaza institutiile de credit de riscul... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:10