Criza din zona euro se accentueaza, dupa ce Eurostat a publicat ultimele date statistice. Astfel, datoria guvernamentala din zona euro, ce cuprinde 17 tari, a crescut pana la nivelul de 92,2% din produsul intern brut, in primul trimestru din 2013, cel mai mare din istoria regiunii.
Datoria economiei euro a urcat de la 90,6% in trimestrul anterior din PIB si 88,2% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit International Business Times.
Intre timp, datoria combinata a celor 27 de state din UE a crescut pana la valoarea de 85,9% din PIB in primul trimestru din 2013, de la 85,2% in trimestrul patru din 2012 si 83,3% in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate de biroul de statistica al UE, Eurostat.
Citeste mai multe despre Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:17
Datoria publica a Romaniei este mica in comparatie cu regasita in celelalte state membre ale Uniunii Europene si, mai ales, fata de cea a statelor din zona euro, cea la care ne dorim sa aderam in anii urmatori.
Astfel, Romania are o datorie publica de aproape 57 miliarde de dolari, ceea ce inseamna aproximativ 2.600 de dolari pe cap de locuitor si o pondere de aproape 33% din PIB. Fata de marile economii europene, la acest capitol Romania sta bine.
Totusi, nivelul datoriei publice in Romania, care trebuie sa fie sub 60%, conform tratatului de la Maastricht, poate creste rapid in urmatorii ani, avand in vedere cresterea numarului de imprumuturi contractate de statul roman.
"Noi cand spunem 32-37% nivel al datoriei publice in PIB, trebuie sa il calculam ponderat, sa introducem niste factori care sa pondereze calculul astfel incat sa fie comparabil. Structura difera foarte mult la aceste economii, iar noi ar trebui sa spunem ca nivelul datoriei noastre in PIB, echivaleaza de fapt cu 60%. Noi ar trebui sa nu ne mai imprumutam, pentru ca daca mergem pe ideea ca avem doar 30% si ca mai avem pana la 60%, nu facem decat sa gresim. 60% pentru noi nu reprezinta la fel pentru UE", a declarat analistul Ionel Blanculescu pentru Business24.
Iata topul statele din Uniunea Europeana dupa ponderea datoriei publice in PIB, conform unui grafic realizat de The Economist.
1. Estonia (zona euro)
Datorie publica: 1,5 miliarde de dolari
Datorie pe cap de locuitor: 1.185 dolari... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 09:11
Datoria publica a zonei euro a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru din 2012 comparativ cu ultimele trei luni din 2011, pana la 88,2% din PIB, de la 87,3% din PIB, iar in UE27 datoria publica a urcat la 83,4% de la 82,5%.
La sfarsitul primului trimestru din 2012, tarile din UE care aveau cea mai mare datorie publica ca procent din PIB erau: Grecia (132,4%), Italia (123,3%), Portugalia (111,7%) si Irlanda (108,5%), iar cea mai scazuta datorie publica ca procent din PIB se inregistra in Estonia (6,6%), Bulgaria (16,7%), Luxemburg (20,9%), Romania (36,3%) si Suedia (37,2%), arata cifrele publicate luni de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, datoria publica a Romaniei a crescut la 211,326 miliarde lei (36,3% din PIB) in primul trimestru din 2012, de la 164,086 miliarde lei (30,8% din PIB) in perioada similara din 2011 si 192,851 miliarde lei (33,3% din PIB) in ultimul trimestru din 2011.
Comparativ cu primul trimestru din 2011, datoria publica a zonei euro si a UE27 a inregistrat o usoara crestere in perioada ianuarie - martie 2012 pana la 88,2% din PIB de la 86,2% din PIB, respectiv la 83,4% de la 80,4%.
Fata de primul trimestru din 2011, un numar de 23 de state membre au inregistrat o crestere a datoriei publice in perioada ianuarie - martie 2012 (printre care se numara si Romania), in timp ce in patru tari membre datoria publica a scazut.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Portugalia (17,2 puncte... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 13:46
Liderii bancilor centrale par a fi destul de calmi cu privire la iesirea Greciei din zona euro. Guvernatorul bancii centrale din Belgia vorbeste despre un "divort pe cale amiabila", in timp ce omologul sau irlandez spune ca o iesirea a Greciei nu este neaparat "fatala".
De asemenea, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, este de parere ca zona euro ar putea suporta iesirea Greciei din Uniunea Monetara, deoarece sistemul este in prezent mult mai rezistent decat acum doi ani, scrie BBC.
De partea cealalta a baricadei, analistii prevad lucruri oribile pentru sistemul bancar european odata ce o tara va parasi zona euro. Poate, cel mai important, e faptul ca orice afacere, de orice nationalitate, se va gandi de doua ori inainte sa isi depuna banii intr-o banca dintr-o tara care risca sa calce pe urmele Greciei.
Acest risc a fost deja evidentiat la inceputul anului, intr-o declaratie publica a Vodafone, GlaxoSmithKline, WPP si Reckitt Benchiser, care au declarat ca in fiecare zi isi transfera surplusul de cash intr-o alta valuta si in afara zonei euro.
Nu e vorba doar de companii. Cetatenii, de asemenea, incep sa-si scoata banii din bancile grecesti si sa-i tina in numerar sau sa-i transfere intr-un loc sigur, cum ar fi Germania.
Iesirea Greciei din zona euro ar accelera retragerea numerarului din bancile prezente in economiile vulnerabile, ceea ce ar determina cu siguranta noi cereri de imprumuturi catre BCE. In cele din urma, sistemul bancar al zonei... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 18:39
Liderii europeni au reusit in ultimele saptamani sa salveze zona euro de la colaps, dar nu au castigat inca razboiul. Ei nu au gasit deocamdata o cale de a ruduce dependenta periculoasa dintre statele indatorare si banci.
"Daca nu reduci dependenta dintre datoriile suverane si banci, inevitabil, statul va fi afectat de riscurile bancilor, iar bancile vor fi afectate de riscurile statului", este de parere Jean Pisani-Ferry, director Bruegel, potrivit Reuters.com.
Timp de aproape 10 ani, bancile europene si-au facut de cap cu datoriile in crestere ale zonei euro, avand de partea lor reglementarile nationale, care aproape ca nici nu faceau distinctie intre obligatiunile germane, grecesti sau italienesti. Cu toate acestea, au invatat pe propria piele ca nu exista active fara riscuri.
Cand adevarata dimensiune a datoriei publice grecesti a fost dezvaluita la sfarsitul lui 2009, pietele financiare au intrat in panica, dand nastere unui cerc vicios al cresterii dobanzilor, scaderii ratingurilor si problemelor de lichiditate a bancilor.
Un cerc vicios
Economistii numesc acest fenomen, "bucla feedback-ului negativ". Guvernele slabite sunt mai putin capabile sa garanteze pentru bancile lor, care la randul lor sunt slabite de deprecierea valorii obligatiunilor pe care le detin.
Cand agentiile de rating scad ratingurile unor tari precum Italia, Spania si Portugalia, sunt lovite automat si bancile care le finanteaza datoriile si care se pot confrunta la randul lor cu... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:18
Cancelarul german Angela Merkel reactioneaza "intotdeauna cu un sfer de ora intarziere", o reactie rapida a Europei ar fi putut evita criza financiara cu care se confrunta in prezent, a declarat ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo.
"Germania poate face un efort, (poate) stimula cererea sa interna, consumul, asa cum am facut noi cand ea era in reconstructie si trebuia sa stranga cureaua", a declarat ministrul pentru un post spaniol de televiziune.
Sustinator al unei integrari mai puternice a tarilor in zona euro, membrul Guvernului spaniol a apreciat ca, pentru a reda increderea pietelor si investitorilor, este necesar "sa se dea un semnal politic, potrivit caruia vom salva euro cu adevarat".
Este necesar "sa aratam ca suntem dispusi sa o facem, iar prima dovada este o sustinere comuna a datoriei", a adaugat el, criticand reticentele Angelei Merkel.
"Doamna Merkel, si afirm acest lucru cu toata prietenia - iar eu sunt de aceeasi parte ca si ea (un partid de dreapta - n.r.) - reactioneaza intotdeauna cu un sfert de ora intarziere", s-a plans ministrul de Externe al Spaniei.
"Trebuie sa ne convingem partenerii, si mai ales pe germani, ca este necesar sa facem ceva pentru a stopa (criza) datoriilor publice", a insistat Jose Manuel Garcia-Margallo.
In opinia sa, daca Europa ar fi reactionat mai repede pentru salvarea Greciei, "nu am fi fost aici". Iar "cu fiecare zi care trece va fi mai rau, (deoarece) este o boala care avanseaza, iar daca... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 08:27
Spania a devenit principalul camp de batalie in lupta pentru stabilizarea criza datoriilor din Europa si pentru limitarea efectului de contagiune.Pentru a castiga aceasta batalie, Spania trebuie sa-si restructureze rapid bancile de economii regionale, fara sa destabilizeze finantele publice, sunt de parere analistii internationali. Succesul Spaniei este extrem de important pentru restul zonei euro.
Daca Spania nu reuseste sa treaca singura de criza, mecanismul de salvare existent ar fi supraincarcat si ar ridica indoieli cu privire la sustenabilitatea tarilor mai putin dezvoltate din zona euro, precum Grecia, Irlanda si Portugalia. De asemenea, ar pune noi presiuni asupra monedei unice europene, asupra intereselor germane si asupra credibilitatii si integritatii Bancii Centrale Europene. Vestea buna este ca, spre deosebire de Grecia, Spania nu are o problema directa cu finantele publice. Datoriile publice se ridica la 60 la suta din produsul intern brut, fiind pe jumatate cat cele din Grecia, prin urmare pot fi gestionate destul de usor. Astfel, luand in calcul doar finantele publice, Spania nu pare sa aiba o problema care ar putea submina cresterea. Insa problemele Spaniei provin din datoriile indirecte, din cele pe care Guvernul ar putea hotari sa le preia, pentru a nu pune in pericol dezvoltarea si pentru a se asigura ca nu exista situatii financiare dificile. mai mult
Duminica, 06 Februarie 2011, ora 01:01
Directorul departamentului de Afaceri Bugetare al Fondului Monetar International (FMI), Carlo Cottarelli, a respins scenariul restructurarii datoriilor statelor din zona euro, considerandu-l "neortodox" si generator de efecte negative imprevizibile, transmite AFP, conform Mediafax."Cred ca aceasta abordare neortodoxa nu este o idee buna. Orice forma de restructurare a datoriilor are efecte care pot ameninta evolutia economiei.
Dilema este de a cunoaste cine plateste aceasta restructurare. In statele dezvoltate, o mare parte a datoriei este detinuta de investitori interni. Se aseamana foarte mult cu un impozit", a afirmat Cottarelli.
El apreciaza acest impozit ca fiind injust.
"Nu cred ca se poate contesta ca bogatii detin cantitati mari de datorii, la dobanzi de 1-1,5%.
Cred ca bogatii au mijloace mai bune de a investi. In schimb, prin investitiile ei, clasa de mijloc detine multa datorie publica, direct sau indirect", a mentionat oficialul FMI.
Cottarelli a subliniat ca legaturile economice dintre statele europene sunt foarte stranse, iar problemele unei economii au efecte la nivel mai larg. mai mult
Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 10:47
Deficitul bugetar si datoriile statelor din zona euro au urcat puternic in 2008, arata datele oficiale publicate astazi, in contextul in care recesiunea a afectat veniturile guvernamentale, iar schemele destinate cresterii economice au ramas fara fonduri, relateaza Reuters. Deficitul bugetar al celor 16 state care folosesc moneda unica a crescut in 2008 la 1,9% din produsul intern brut (PIB), fata de 0,6% in 2007, in timp ce Irlanda si Grecia au avut cele mai mari deficite din zona, arata datele biroului de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat. Comisia Europeana estimase anterior un deficit bugetar de 1,7% din PIB in 2008. Datoriile zonei euro au urcat la 69,3% din PIB, fata de 66% din PIB in 2007. Italia are cel mai ridicat nivel al datoriilor, acestea ridicandu-se la 105,8% din PIB, in timp ce Grecia are datorii de 97,6% din PIB. Per total, in cele 27 de state din UE, deficitul bugetar a urcat la 2,3% din PIB in 2008, fata de 0,8% din PIB in 2007, in timp ce deficitul Marii Britanii a atins 5,5% din PIB. Comisia Europeana a estimat ca deficitul zonei euro va urca la 4% din PIB in 2009, cel mai mare nivel de la crearea regiunii, si la 4,4% in 2010, in contextul in care guvernele au cheltuit sute de miliarde de eur pentru stimularea economiei si sprijinirea sectoarelor aflate in dificultate financiara. Cifrele publicate de Eurostat confirma ca multe dintre statele din UE au depasit limita ce impune un deficit bugetar de maxim 3% din PIB, ceea ce justifica... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 13:03