Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro.
Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.
Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.
Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.
Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.
Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:02
Romania va adera la Zona Euro, cel mai probabil, in anul 2021, iar o grabire a procesului nu va duce la o intrare in zona de uniune monetara mai devreme de 2018, considera analistii economici, conform unui sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiari Bancari (AAFBR).
Astfel, potrivit opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern AAFBR, Romania ar putea adopta moneda euro cel mai devreme in anul 2018, insa cei mai multi participanti la sondaj cred ca mai degraba anul intrarii Romaniei in Zona Euro va fi 2021.
Diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Romania si tarile Zonei Euro reprezinta o provocare majora in anii urmatori, in opinia multor analisti participanti la sondaj.
Pentru 2014 analistii vad o posibila incetinire a cresterii economice la 2%, fata de o valoare estimata de 2,4% pentru anul in curs. Opiniile privind evolutia de anul viitor variaza insa destul de mult, cu un interval cuprins intre 1,5% si 3%.
Bugetul pentru 2014 a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 2,2%, nivel convenit de autoritati cu expertii FMI si CE.
Analistii consultati considera ca rata inflatiei ar putea urca la 3,1% in luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% in luna decembrie 2013.
Estimarea privind cursul de schimb al leului fata de euro este de 4,45 unitati in luna decembrie 2013 si 4,5 lei/euro in decembrie 2014. Prognozele analistilor pentru luna decembrie 2014 variaza intre 4,10 lei/euro si 4,70 lei/euro. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 13:00
Situatia economica a zonei euro a inceput sa se imbunatateasca, dar este inca sub asteptarile Bancii Centrale Europeane, a declarat, luni, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, potrivit Reuters.
"Situatia economica din Europa si in special din zona euro a inceput sa se imbunatateasca in ultimele luni sau chiar in ultimul an. Dar trebuie sa spun ca aceasta imbunatatire nu este atat de solida asa cum poate ne-am fi asteptat, dar in acelasi timp rata inflatiei este clar sub nivelul stabilit de BCE", a explicat Ewald Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.
Rata inflatiei in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana.
In octombrie, rata inflatiei a scazut la 0,7% in zona euro, determinand BCE sa reduca surprinzator rata dobanzii la nivelul scazut record de 0,25%.
Oficiul European pentru Statistica (Eurostat) a anuntat saptamana trecuta ca ritmul de crestere a economiei zonei euro a incetinit in trimestrul trei la 0,1%, dupa un avans de 0,3% in precedentele trei luni, iar Uniunea Europeana a inregistrat un avans de 0,2%, dupa o crestere de 0,3% in trimestrul doi. mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 12:45
Decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda de referinta la nivelul record de 0,25% nu i-a afectat pe cei care economisesc, a declarat luni Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, intr-un comentariu pentru publicatia germana "Handelsblatt", transmite Reuters.
Ratele scazute ale dobanzilor pentru persoanele care economisesc au fost rezultatul recentei recesiuni cu care s-a confruntat zona euro si a pietei financiare fragmentate din regiune, a explicat oficialul BCE.
"Ratele mai ridicate ale dobanzilor ar fi exacerbat recesiunea, ar fi intarziat redresarea si ar fi contribuit la riscurile deflationiste. Prin urmare, ratele mai ridicate i-ar fi afectat pe cei care fac economii", a afirmat Benoit Coeure.
Banca Central Europeana (BCE) a suprins saptamana trecuta pietele financiare, reducand cu un sfert de punct dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,25%, dupa ce scaderea inflatiei la cel mai redus nivel din ultimii patru ani a pus in pericol sarcina sa de a mentine stabilitatea preturilor.
Rata inflatiei in zona euro a coborat in luna octombrie 2013 pana la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimii patru ani, in conditiile in care BCE vrea sa mentina cresterea preturilor la un nivel de 2%.
Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, in schimb a coborat dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75% de la de 1,00%. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:22
Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului, dupa o perioada de un an si jumatate de contractie economica, cea mai indelungata perioada de declin de la adoptarea monedei unice europene, in 1999.
Media estimarilor economistilor indica o crestere de 0,2% in zona euro in trimestrul al doilea. In primele trei luni ale anului, PIB-ul zonei euro a scazut cu 0,3% fata de ultimul trimestru din 2012.
Cu inflatia la 1,6% si un somaj record de 12,1%, situatia economica ramane una dificila in Europa.
Pietele nu au afisat o reactie semnificativa dupa publicarea datelor privind PIB-ul zonei euro, potrivit Wall Street Journal.
Moneda euro este in stagnare fata de dolar, la aproximativ 1,32 dolari pe euro, iar cotatiile obligatiunilor guvernamentale germane nu inregistreaza variatii semnificative, situatie similara si pe bursele vest-europene.
Economia zonei euro a iesit in trimestrul al doilea din cea mai lunga recesiune inregistrata de la formarea blocului monetar, in principal datorita cresterilor inregistrate de Germania si Franta, pe fondul primei perioade prelungite de liniste pe pietele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, in urma cu trei ani, noteaza Bloomberg.
Fata de trimestrul al doilea al anului trecut, economia zonei euro a scazut cu 0,7%, potrivit Eurostat.
PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 12:51
Rata investitiilor brute facute de companiile non-financiare din zona euro (EA17) si Uniunea Europeana (EU27) a inregistrat un declin in primul trimestru din 2013 comparativ cu precedentele trei luni, iar cota de profit a corporatiilor a ramas aproape stabila, potrivit datelor prezentate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In perioada ianuarie-martie 2013, rata investitiilor brute facute de companiile non-financiare din zona euro (EA17) a scazut la 18,8%, de la 19,5% in trimestrul patru din 2012, in timp ce in UE27 rata investitiilor brute facute de companiile non-financiare a scazut la 18,3%, comparativ cu 19,1%.
In UE27, cota de profit a corporatiilor, cu exceptia sectorului financiar, a scazut usor in primul trimestru din 2013 comparativ cu precedentele trei luni, de la 37,4% la 37,2%, iar in zona euro cota de profit a corporatiilor, cu exceptia sectorului financiar, a scazut de la 37,8% la 37,7% mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 14:14
Indicele global IDA (indicele directorilor de achizitii), aferent productiei din toate sectoarele economice la nivel mondial, releva o scadere vizibila a activitatii in domeniul afacerilor in Germania. Astfel, in luna aprilie, acesta a inregistrat o scadere de pana la 48,8 puncte.
Conform expertilor, indicele a scazut la nivelul minim in ultimele sase luni, sub 50%, un nivel ce separa cresterea de contractie, scrie portalul economic Rbc.
In acelasi timp, indicele IDA pentru intreaga zona euro s-a mentinut la nivelul de 46,5 de puncte - ceea ce inseamna ca scaderea in sectorul serviciilor de productie continua in acelasi ritm.
Publicarea acestor date statistice a provocat o cadere a monedei euro. Scaderea activitatii in afaceri in luna aprilie, in opinia expertilor, indica faptul ca PIB-ul zonei euro in trimestrul II s-ar putea diminua cu 0,4%.
Deteriorarea situatiei economice din Germania reprezinta o problema politica pentru cancelarul Angela Merkel, remarca portalul Rbc. Deocamdata, rata somajului ramane la un nivel scazut si prin aceasta Germania iese in evidenta in comparatie cu vecinii sai din sudul Europei.
Daca nu va exista o relansare a activitatii economice, somajul ar putea sa creasca, iar prematura inasprire a politicii fiscale ar putea pune intr-o situatie dificila guvernul german, atrag atentia expertii. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:20
Zona euro pare sa fi depasit cea mai dificila parte a crizei datoriilor suverane, dupa trei ani de ingrijorare privind Grecia si alte tari membre ale uniunii monetare, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, publicatiei germane Bild.
"Cred ca am trecut de ce era mai rau", a spus Schauble pentru Bild.
Grecia si alte state au recunoscut ca pot iesi din criza doar daca adopta reforme, iar guvernul elen, care a primit doua pachete de imprumuturi externe, "stie ca nu poate impovara excesiv celelalte state din zona euro", a afirmat el.
Schauble este mai optimist decat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a avertizat in decembrie ca nu trebuie sa se renunte la starea de alerta. Merkel a spus ca vede situatia cu optimism precaut, distantandu-se astfel de presedintele francez, Francois Hollande, care a declarat ca perioada de criza a zonei euro a fost depasita.
Pentru Germania, Schauble anticipeaza in continuare o crestere economica "adecvata" in 2013.
"Situatia este mai buna decat ne asteptam, ca urmare a legaturilor comerciale cu SUA si Asia", a spus el.
Guvernul de la Berlin asteapta o crestere economica de 1% pentru anul urmator, in timp ce banca centrala a inrautatit estimarea privind avansul PIB la 0,4% in decembrie. mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 09:00