Statele membre ale uniunii monetare s-ar putea confrunta cu o perioada de stagnare economica si diverse crize, pe masura ce moneda unica pare sa esueze in a coagula evolutia celor 19 state componente.
Tendinta tarilor mai puternice din punct de vedere economic de a se indeparta de codasele de la periferia eurozonei anunta o perioada de slabiciune economica pentru intreaga regiune, anunta cel mai recent raport al agentiei de rating Moody's, citat de The Telegraph.
Nivelul datoriilor inregistrate de multe tari din zona euro nu scade atat de repede pe cat sperau economistii, iar reformele bat pasul pe loc, vulnerabilitatea tarilor din regiune in fata unor eventuale socuri economice fiind extrem de ridicata, afirma analistii agentiei de rating.
"Suntem intr-o faza de crestere economica redusa, iar perspectiva arata ca aceasta este posibil sa se atenueze si mai mult", anunta Dietmar Hornung, specialist riscuri de tara in cadrul Moody's.
"Europa ar fi trebuit sa fie un proiect al ideilor convergente, al politicilor comune, al cresterii economice si veniturilor ridicate, dar tot ceea ce vedem este o Europa a divergentelor", sustine acesta.
Echilibrul pare sa se fi rupt atat intre revenirea fulminanta a Irlandei si adancirea crizei economice din Grecia, dar si intre expansiunea Germaniei si Olandei in fata slabelor performante inregistrate de Italia.
"Toata lumea spera ca tarile mai slabe din punct de vedere economic sa depaseasca acest handicap, dar in realitate... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:31
1Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
Banca Centrala Europeana a dat publicitati datele referitoarela efectele crizei in zona euro. Diferentele sunt alarmante pentru experti, acestea reflectand evolutii diferite in veniturile populatiei din tarile membre ale uniunii monetare.
Practic, intre 2009-2013, populatia din tarile afectate de criza datoriilor s-a confruntat cu o diminuare a veniturilor anuale, in vreme ce in tarile creditoare din zona euro, localnicii au trait mult mai bine, relateaza Reuters.
Irlandezii, saraciti peste noapte
Cei mai afectati de efectele crizei financiare au fost irlandezii, care s-au confruntat cu o scadere a veniturilor de aproximativ 18.000 de euro/persoana. Locul secund este ocupat de greci, cu pierderi de 17.000 de euro.
Topul perdantilor este completat de populatia Spaniei, unde criza a redus veniturile pe cap de locuitor cu aproximativ 13.000 de euro.
Prin contrast, germanii si olandezii au trait mai bine pe timp de criza decat in perioada anterioara, ori cel putin asta arata statistica BCE.
In Germania, venitul pe cap de locuitor s-a majorat cu 33.000 de euro, in vreme ce in Olanda a inregistrat un salt de 19.000 de euro, populatia din ambele tari beneficiind de o crestere a investitiilor financiare in perioada respectiva.
Datele prelucrate de analistii BCE ilustreaza si mai bine diferentele economice care predomina in zona euro, incepand cu economia Finlandei si mergand spre cea mai afectata tara din regiune: Grecia.
Pana la bani!
Prezentarea facuta... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 11:06
Replica ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble, prin care le sugera grecilor un abandon voit pentru 5-10 ani din zona euro a starnit turbulente politice in luna iulie si continua sa faca valuri.
Plecand de la aceasta idee, economistul sef al bancii Allianz, Michael Heise, diseca firul in patru, intr-un editorial Project Syndicate, pentru a contura un tablou al zonei euro in care Germania si alte cateva tari nordice ar lipsi din cadrul uniunii monetare.
Idee dubioasa
Ideea nu este tocmai originala, fiind promovata de o parte din sustinatorii Greciei la mai putin de o zi dupa ce Schaeuble a scos pe gura porumbelul.
Desi a primit cateva aplauze discrete, implementarea acestei idei ar fi "lipsita de viziune, nepractica si dubioasa din punct de vedere economic", spune bancherul.
In primul rand, s-ar dovedi extraordinar de greu sa extragi cea mai mare economie a Europei din cadrul tarilor care au adoptat moneda unica.
O discutie serioasa pe aceasta tema ar crea imediat panica in pietele financiare, date fiind incertitudinile care planeaza asupra unui astfel de proces.
Insa, dincolo de aceste inconveniente, apar alte elemente perturbatoatre de ordin economic. In primul rand, adeptii acestei idei dau prea mare credit teoriei conform careia o moneda mai slaba are puterea de a alimenta cresterea economica.
Ei sustin ca odata cu iesirea Germaniei din zona euro, moneda unica s-ar deprecia ceea ce ar duce la cresterea economica rapida a economiilor... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 16:46
Zona euro are nevoie urgenta de o serie de masuri pentru atenuarea efectelor crizei datoriilor. Cu toate acestea, guvernele, investitorii si BCE sunt in expectativa, fiecare asteptand din partea celorlalti sa actioneze.
Banca Centrala Europeana a propus, in cursul saptamanii trecute, sa actioneze in vederea achizitiei de titluri de stat pentru a cobori costurile de finantare ale Spaniei si Italiei. Acum insa, atat Banca Centrala, cat si guvernele tarilor cu probleme, Germania si guvernele tarilor care au primit deja ajutor, asteapta o prima miscare si suportarea costului de catre altcineva, scrie Reuters.
Un alt joc asemanator se desfasoara intre BCE si investitorii de pe pietele titlurilor de stat, care au impins moneda unica la limita din cauza lipsei de incredere in capacitatea politicienilor de a rezolva criza.
In acelasi timp, Mario Draghi, presedintele BCE, a vrut sa intimideze speculatorii care pariau pe disparitia monedei euro, spunand ca uniunea monetara este irevocabila si ca nu are rost sa se faca specula pe euro.
Decizii amanate pana in septembrie
Inainte ca o decizie palpabila sa fie luata, cel mai probabil in septembrie, situatia din piete se va inrautati, iar acest lucru se va reflecta si pe strazile Atenei sau Madridului.
Spania si Italia au sperat ca BCE sa actioneze si sa le ofere bani pe baza masurilor de austeritate deja existente, fara sa fie nevoite sa ceara ajutor oficial, un stigmat pe care vor sa il evite cu orice pret. Sefii... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 09:00
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea primi autoritatea de a inchide bancile cu probleme din zona euro, planul fiind dezbatut intens de BCE, Comisia Europeana si statele membre.
Planul prevede, de asemenea, ca BCE sa aiba competente asupra intregului sector bancar al zonei euro si nu doar pentru cele mai mari 25 de institutii de credit din zona euro, cum se anticipa anterior, au declarat surse europene pentru cotidianul The Guardian.
"Niciuna din problemele pe care le-am avut in trecut nu a fost legata de cele mai mari 25 de banci. Ar trebui sa fie vizate toate bancile. Cu cat sunt mai mici bancile, cu atat mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european.
Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancara cu puteri sporite este o componenta esentiala a constructiei unei uniuni bancare in UE sau zona euro, care ar permite tarilor sa formeze un front comun in lupta impotriva crizei datoriilor, considera specialistii din domeniu.
Planul urmeaza sa fie finalizat de executivul european in urmatoarele saptamani. Un anunt oficial privind implementarea acestuia va fi facut in luna septembrie. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 17:40
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat miercuri ca gaseste "foarte rezonabil" punctul de vedere al Germaniei cu privire la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
"Gasesc nedrept sa consideram ca Germania este, in prezent, singura sursa a problemei", a declarat Geithner in cursul unei dezbateri organizate la Washington.
"Ceea ce spune Germania este ca, pentru a face sa functioneze uniunea monetara, ea este dispusa sa isi asume un angajament substantial in termeni de resurse pentru a sustine efortul general. Dar pentru ca asta sa functioneze, trebuie un sprijin pentru reformele si schimbarile institutionale", a explicat el.
In opinia sa, "este o pozitie foarte rezonabila".
"Putem fi in dezacord privind multe elemente de strategie si asupra modului in care evolueaza", dar "sunt necesare reforme durabile alaturi de schimbari institutionale care sa para ireversibile", a subliniat secretarul Trezoreriei.
Berlinul refuza sa foloseasca marjele sale de manvera bugetare pentru a veni in sprijinul cererilor din zona euro atat timp cat tarile aflate in dificultate nu vor fi pus in aplicare reforme pentru ameliorarea competitivitatii si a finantelor lor publice.
Geithner le-a cerut europenilor sa ajunga la un acord privind masuri concrete.
"Pe masura ce ne apropiem de G20 (organizat in Mexic, luni si marti) si chiar in perspectiva summitului (Uniunii Europene, de la 28 si 29 iunie), lumea isi va indrepta privirile spre Germania si... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 11:31
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18 trilioane de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din Marea Britanie, SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Producatori germani de utilaje necesare constructiei de drumuri in Brazilia, exportatori si importatori de zahar si producatori de componente pentru iPad-urile si iPhone-urile Apple sunt numai cateva exemple de companii care au nevoie de imprumuturi, scrisori de credit si alte documente necesare in relatiile comerciale.
Bancile europene au avut in mod traditional o pozitie dominanta pe aceasta piata, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane si de eforturile de a se conforma reglementarilor internationale mai stricte.
Noi jucatori intra pe aceasta piata, iar cei existenti isi intensifica eforturile de a profita de dezvoltarea comertului intre China, Brazilia, Orientul Mijlociu si alte piete emergente care alimenteaza avansul economiei mondiale.
"Este unul dintre putinele segmente de corporate si investment banking care se dezvolta", a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanta Oliver Wyman.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat ca bancile europene acopereau la inceputul acestui an circa 80% din piata finantarii comertului mondial.
Intre timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA si ING au inceput sa se retraga, in conditiile in... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 10:59
Zona euro a facut progrese spectaculoase spre iesirea din criza datoriilor din zona euro care afecteaza regiunea din decembrie 2009, a declarat vineri, la Davos, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
"Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, daca se compara situatia actuala cu cea de acum cinci luni, zona euro se afla intr-o alta lume", a afirmat Draghi la Forumul Economic Mondial.
El a aratat ca s-au intamplat multe lucruri pozitive pe pietele financiare, bancile au mai mult capital, mai putine datorii si "sunt intr-o anumita masura imunizate fata de caracteristicile perverse ale crizei financiare".
"Daca va uitati la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici macar nu se punea o astfel de problema", a spus Draghi.
Intrebat despre depozitele masive constituite de banci la BCE dupa ce institutia le-a acordat imprumuturi pe termen de trei ani in valoare de aproape 500 de miliarde de euro, Draghi s-a declarat linistit.
"Nu poate fi altfel. Banii circula si revin la BCE" a spus presedintele BCE.
In ceea ce priveste circulatia acestor bani in economie, Draghi s-a referit la mai multe elemente.
"In primul rand, bancile care s-au imprumutat de la BCE sunt diferite de cele care au facut depuneri", a aratat Draghi.
El a adaugat ca piata obligatiunilor, extrem de tensionata pana acum, s-a redeschis intr-o anumita masura, astfel incat sunt anumite dovezi privind intrarea in sistemul financiar a unor miliarde de... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 19:31