Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.
Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.
Spre o criza politica
In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.
Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.
"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.
O povara prea mare
Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
Banca Centrala Europeana a dat publicitati datele referitoarela efectele crizei in zona euro. Diferentele sunt alarmante pentru experti, acestea reflectand evolutii diferite in veniturile populatiei din tarile membre ale uniunii monetare.
Practic, intre 2009-2013, populatia din tarile afectate de criza datoriilor s-a confruntat cu o diminuare a veniturilor anuale, in vreme ce in tarile creditoare din zona euro, localnicii au trait mult mai bine, relateaza Reuters.
Irlandezii, saraciti peste noapte
Cei mai afectati de efectele crizei financiare au fost irlandezii, care s-au confruntat cu o scadere a veniturilor de aproximativ 18.000 de euro/persoana. Locul secund este ocupat de greci, cu pierderi de 17.000 de euro.
Topul perdantilor este completat de populatia Spaniei, unde criza a redus veniturile pe cap de locuitor cu aproximativ 13.000 de euro.
Prin contrast, germanii si olandezii au trait mai bine pe timp de criza decat in perioada anterioara, ori cel putin asta arata statistica BCE.
In Germania, venitul pe cap de locuitor s-a majorat cu 33.000 de euro, in vreme ce in Olanda a inregistrat un salt de 19.000 de euro, populatia din ambele tari beneficiind de o crestere a investitiilor financiare in perioada respectiva.
Datele prelucrate de analistii BCE ilustreaza si mai bine diferentele economice care predomina in zona euro, incepand cu economia Finlandei si mergand spre cea mai afectata tara din regiune: Grecia.
Pana la bani!
Prezentarea facuta... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 11:06
Decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda de referinta la nivelul record de 0,25% nu i-a afectat pe cei care economisesc, a declarat luni Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, intr-un comentariu pentru publicatia germana "Handelsblatt", transmite Reuters.
Ratele scazute ale dobanzilor pentru persoanele care economisesc au fost rezultatul recentei recesiuni cu care s-a confruntat zona euro si a pietei financiare fragmentate din regiune, a explicat oficialul BCE.
"Ratele mai ridicate ale dobanzilor ar fi exacerbat recesiunea, ar fi intarziat redresarea si ar fi contribuit la riscurile deflationiste. Prin urmare, ratele mai ridicate i-ar fi afectat pe cei care fac economii", a afirmat Benoit Coeure.
Banca Central Europeana (BCE) a suprins saptamana trecuta pietele financiare, reducand cu un sfert de punct dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,25%, dupa ce scaderea inflatiei la cel mai redus nivel din ultimii patru ani a pus in pericol sarcina sa de a mentine stabilitatea preturilor.
Rata inflatiei in zona euro a coborat in luna octombrie 2013 pana la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimii patru ani, in conditiile in care BCE vrea sa mentina cresterea preturilor la un nivel de 2%.
Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, in schimb a coborat dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75% de la de 1,00%. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:22
Zona euro nu este o usa turnanta prin care statele membre pot iesi si intra cu usurinta, a avertizat presedintele Bancii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Jens Weidmann, intr-un interviu acordat revistei germane Capital, preluat de AFP.
"Ceea ce ma deranjeaza este inconstienta acelora care invoca un astfel de scenariu", spune Weidmann. Potrivit acestuia iesirea unei tari din zona euro ar avea consecinte grave atat pentru tara respectiva cat si pentru toate celelalte state.
"Uniunea monetara nu este un fel de club din care poti sa iesi rapid pentru a te inscrie din nou. Oricine sugereaza acest lucru subestimeaza interconectarea care exista intre diferitele economii din zona euro. De asemenea o iesire din zona euro ar avea consecinte de amploare si asupra bancilor si economiei noastre", a spus Weidmann.
Presedintele Bundesbank a fost deranjat de discutiile cu privire la o posibila separare a tarilor din sudul Europei sau chiar la o iesire a Germaniei din zona euro. "Nimeni nu doreste marca germana. Noi luptam pentru un euro stabil" a declarat Weidmann.
De asemenea, Jens Weidmann a insistat ca decizia BCE de a utiliza asa numite orientari cu privire la directia viitoare a dobanzilor in zona euro nu este o minirevolutie ci are drept obiectiv de a clarifica politica monetara. "Este vorba de un instrument prin care putem comunica mai bine directia politicii noastre monetare in perioade de incertitudine dar nu... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:47
Banca Central Europeana (BCE) nu poate rezolva criza din zona euro, a declarat duminica presedintele Bancii centrale a Germaniei (Bundesbank) Jens Weidmann, presand guvernele din zona euro sa-si puna economiile in ordine si sa-si inaspreasca politicile fiscale, transmite Reuters.
"Politica monetara a facut mult pentru a absorbi consecintele economice ale crizei dar u poate rezolva criza", a declarat Weidmann la o conferinta a economistilor organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Aceasta este opinia impartasita e majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE. Criza a fost provocata de deficiente structurale si in consecinta are nevoie de solutii structurale", a adaugat Weidmann.
Weidmann, recunoscut ca fiind unul dintre "durii" consiliului guvernatorilor BCE, nu vrea ca banca sa intervina prea puternic pentru solutionarea crizei economice din zona euro permitand astfel guvernelor sa relaxeze reformele. "Pentru a elibera potentialul monedei unice, sunt necesare eforturi pe doua fronturi: reforme structurale precum si eliminarea garantiilor implicite pentru banci si obligatiuni guvernamentale", a spus Weidmann.
Bancile ar trebui sa renunte la o parte din obligatiunile emise de guvernele lor
Seful Bundesbank a facut de asemenea in apel catre guvernele statelor din zona euro sa taie legaturile foarte stranse intre banci si obligatiuni guvernamentale, apreciind ca bancile detin mult prea multe obligatiuni emise de guvernele lor.
Pentru a contracara... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 09:15
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri ca zona euro trebuie sa continue sa curete sectorul financiar si sa inchida unele banci, daca va fi necesar, relateaza AFP.
"Prioritatea trebuie sa fie continuarea curatarii sistemului bancar, recapitalizarea si restructurarea acestuia si, daca va fi necesar, inchiderea anumitor banci", a afirmat Lagarde intr-o conferinta la New York.
Cipru a acceptat, in schimbul unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro, restructurarea drastica a sectorului bancar, care include inchiderea Laiki, a doua mare banca din tara.
Lagarde a aratat ca mai multe banci de la periferia zonei euro abia incep sa fie redresate si sufera inca de lipsa unui capital suficient si ponderea prea mare a creditelor neperformante.
"Chiar si in afara periferiei zonei euro, bilantul bancilor trebuie redus, iar modelul lor economic imbunatatit", a adaugat sefa FMI.
Din cauza slabiciunii sectorului financiar, politica monetara europeana functioneaza in gol, iar dobanzile reduse nu aduc avantaje celor care au nevoie de ele, a mai aratat Lagarde. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:51
Bancile spaniole au primit vineri o speranta din partea ministrilor de finante din zona euro, care si-au dat acordul final pentru sustinerea lor cu un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro. Economia Spania se zdruncina insa, iar urmarile sunt adanci.
Bancile spaniole primesc o mana de ajutor
Bancile Spaniei vor primi o prima transa, de 30 de miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Planul de salvare a institutiilor financiare spaniole face parte din eforturile Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.
Banii vor fi directionati prin fondul guvernamental de bailout pentru banci, ceea ce inseamna ca la inceput ajutorul va majora datoria nationala.
Dupa ce liderii UE pun la punct un sistem central de supraveghere bancara pentru zona euro, imprumuturile cu scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani vor merge direct la banci.
Ajutorul financiar nu va veni pur si simplu. Fiecare banca care va primi ajutor din partea Uniunii Europene va fi fortata sa aplice reforme specifice. Spania va trebui sa-si reformeze sistemele de supraveghere si reglementare din sistemul bancar.
Spania a primit o gura de oxigen in plus, pentru ca ministrii de finante din zona euro i-au dat un ragaz suplimentar, de un an, pana in 2014, pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit The Wall Street Journal.
Guvernul spanil va tinti in 2012 un deficit de... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:44
Presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a criticat-o indirect pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, deplangand "lipsa de viziune" a acestei tari in ceea ce priveste criza din zona euro."In urma cu peste 20 de ani, cand blocul estic se prabusea, cancelarul german Helmut Kohl dezvoltase o viziune privind modul in care lucrurile ar putea evolua.
Ceva asemanator lipseste in mod stringent astazi si cu cat mai mult dureaza aceasta stare de fapt, cu atat mai scump costa aceasta si cu atat mai tare se reduc posibilitatile de solutionare", a declarat Zoellick intr-un interviu oferit saptamanalului WirtschaftsWoche, informeaza AFP. Germania si Franta s-au aflat, in ultima vreme, in dezacord in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa se faca recapitalizarea bancilor europene.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy urmeaza sa aiba duminica aceasta, la Berlin, o intrevedere cu Angela Merkel, in incercarea de a ajunge la un acord. mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 15:29