Intalnirea cruciala pentru soarta Greciei continua la Bruxelles, sambata noaptea, iar vestile nu par deloc bune pentru eleni.
Acum o ora, pe surse se vehicula ca Germania, prin vocea ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble, respinge planul de reforme propus de premierul Tsipras si propune ca Grecia sa paraseasca zona euro cinci ani, timp in care va primi ajutor umanitar.
Jurnalistii acreditati de la Bruxelles scriu pe Twitter, citand surse oficiale, ca ideea unui Grexit temporar a fost agreata de cancelarul german Angela Merkel.
Intalnire cruciala pentru soarta Greciei - Germania respinge planul lui Tsipras si cere un Grexit temporar - surse
Numarul celor care spun "Nu" Greciei, la o saptamana dupa referendumul in care grecii au spus "Nu" Europei, ar fi insa mult mai mare. Presa finlandeza scrie ca si Finlanda respinge planul de reforme al lui Tsipras si sustine iesirea Greciei din eurozona.
FIN and GER say no to #Greece (in swedish) #yle ...citeste mai departe despre "Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 23:10
Premierul grec Alexis Tsipras a transmis, marti, ca este increzator ca va ajunge la un acord cu creditorii internationali in urmatoarele doua saptamani.
De asemenea, el ia in considerare si organizarea unui referendum in cazul in care cerintele zonei euro, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene sunt considerate a fi inacceptabile de Guvernul pe care il conduce, informeaza Reuters.
Tsipras mentioneaza ca exclude falimentul tarii sale.
Totusi, Atena mai are doar cateva zile pana cand ramane fara bani, astfel ca un acord cu creditorii internationali este crucial.
Daca va fi incheiat, atunci va fi eliberata o transa de imprumut, cu ajutorul careia va fi evitata intrarea in incapacitate de ...citeste mai departe despre "Va intra Grecia in faliment? Ce spune premierul elen despre negocierile cu zona euro si referendum" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 17:35
Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare.
Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.
Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene.
"FMI a vrut sa se asigure ca zona euro ia masurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astazi, va pot spune ca acest lucru s-a facut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa ce a incheiat reuniunea Eurogrupului.
De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.
"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind ca "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".
"Decizia va reduce fara indoiala incertitudinea si va intari increderea in Europa si in Grecia", a salutat seful Bancii... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:09
Grecii se intorc la urne duminica, in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului.
Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro"
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Cu doar doua zile inaintea scrutinului, organizat dupa cel neconcludent de pe 6 mai, dreapta si stanga radicala lupta cot la cot, pentru a prelua fraiele unei tari aflata intr-o profunda recesiune si criza sociala, care a devenit "bolnavul" Uniunii Europene (UE).
Unele sondaje il prezinta ca beneficiind de un avans minim pe Antonis Samaras, in varsta de 61 de ani, liderul conservatorilor din cadrul Noii Democratii (ND), in fata lui Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul blocului Syriza, potrivit unui expert.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 17:41
Agentia de evaluare financiara, Moody's ar putea reduce ratingul tarilor din zona euro, pe fondul crizei din Grecia si Spania.
Evolutia situatiei din aceste doua tari ar putea determina Moody's Investors Service sa revizuiasca in scadere ratingul mai multor tari din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat dat publicitatii vineri, citat de AFP.
Reprezentantii agentiei sustin ca evolutia situatiei din Spania si Grecia ar putea conduce la masuri ce vor afecta ratingul mai multor tari din zona euro, Moody's precizand ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, va reevalua aprecierile tarilor care, in prezent, beneficiaza de nota maxima AAA, cum ar fi Germania si Franta.
O iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.
Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.
Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).
Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:35
Grecia este foarte aproape de momentul in care va fi nevoita sa paraseasca zona euro, pe masura ce masurile de austeritate dauneaza revenirii economiei statului elen.
"Daca as fi condus un stat dintr-o asemenea zona as spune ca (nr. Grecia) nu poate pleca. Statul grec este insa foarte aproape sa ramana fara alternative", a declarat Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie si profesor la Princeton, citat de Bloomberg.
Parlamentul german a fost de acord cu un nou pachet de salvare destinat Greciei, pachet ce face parte dintr-un plan ce urmareste sa atenueze criza datoriilor. Cu toate acestea, ministrii de Finante ai tarilor G20 nu au fost de acord in acest weekend cu sporirea contributiilor la FMI, sustinand ca tarile din regiune trebuie sa se ajute singure mai intai. In acest sens, liderii europeni urmeaza sa se intalneasca la Bruxelles pe 1-2 martie.
Grecia a negociat restructurarea celei mai mari datorii din istorie pe masura ce incearca sa reduca valoarea datoriei nationale pana la 120% din PIB pana in 2020, de la 160%, cat era in 2011. Un schimb al unei parti a datoriei pe titluri de stat ar sterge 100 miliarde de euro din datoria privata, din cele 200 miliarde de euro existente, daca toti investitorii ar fi de acord.
Zona euro, o idee buna?
Crearea zonei euro a expus economiile periferice la "riscuri extreme", considera Krugman. Castigatorul premiului Nobel pentru economie sustine ca taierile bugetare din aceste state nu le vor... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 07:50
Zona euro cere tuturor partidelor din Grecia un angajament scris pentru punerea in practica a reformelor asumate, inainte de a-si da acordul pentru un al doilea program de salvare a tarii, a declarat marti ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter.
"Fondul Monetar International va redacta impreuna cu grecii un nou program de ajutor. Dar nu vom putea sa il aprobam decat daca toate partidele sunt de acord pentru aplicarea reformelor, iar sustinerea trebuie sa aiba loc in scris", a spus Fekter.
Ministrul olandez de Finante, Jan Kees de Jager, a declarat ca un nivel sustenabil al datoriilor este o preconditie indispendabila pentru viitorul plan de sustinere a Greciei.
"Este clar ca punerea in practica a reformelor in Grecia a esuat. In privinta reformelor structurale si bugetare grecii nu au fost la inaltime", a spus ministrul suedez de Finante Anders Borg.
Oficialii zonei euro au sporit luni presiunile asupra Greciei, conditionand orice nou imprumut de eforturi suplimentare. In plus, au cerut creditorilor privati concesii mai mari pentru reducerea datoriilor Greciei, astfel incat sa fie evitat falimentul tarii.
Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a insistat pe necesitatea ca Atena sa accelereze aplicarea reformelor structurale, fara de care nu poate incepe acordarea de fonduri printr-un nou program de 130 de miliarde de euro.
Ministrul elen de Finante Evangelos Venizelos s-a multumit sa declare marti ca tara sa are sustinerea Eurogroup pentru... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:17
Zona euro le-a cerut luni seara socialistilor si conservatorilor din Grecia, care urmeaza sa formeze un Guvern de coalitie, sa ofere un angajament scris privind respectarea promisiunilor de economii bugetare si reforme, inainte de deblocarea a noi fonduri.
"Vom cere autoritatilor elene sa trimita o scrisoare semnata de principalele doua partide, pentru a reafirma" angajamentul tarii privind respectarea masurilor decise pentru asanarea conturilor publice ale statului si planul de ajutor adoptat la sfarsitul lui octombrie, a declarat liderul ministrilor de Finante din Uniunea monetara, Jean-Claude Juncker, la finalul unei reuniuni la Bruxelles.
Aceasta scrisoare este conditia pusa pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut in valoare de opt miliarde de euro, din primul plan de salvare a Greciei, vitala pentru tara, care risca in caz contrar sa se gaseasca in incetare de plati, a precizat el.
Aceasta deblocare de fonduri ar putea interveni "in cursul lui noiembrie" daca aceasta conditie este indeplinita, a afirmat comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.
Zona euro si-a dat acordul de principiu in urma cu circa 15 zile privind varsarea acestei sume, dar intre timp s-a schimbat situatia, cu anuntul unui referendum in Grecia, in final abandonat, si acordul gasit pentru formarea unui Guvern de uniune nationala, din care actualul premier, Giorgios Papandreou, nu va mai face parte.
"Decizia noastra este inca valabila", a afirmat Juncker.... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 08:24
Grecia este blocata intr-un cerc vicios al datoriilor din care pare ca nu va iesi fara sa fie lovita de faliment, competitivitate scazuta si depresie profunda, a declarat Nouriel Roubini pentru Financial Times.Accentuata de o austeritate fiscala draconica, datoria publica se indreapta spre 200% din PIB.
Pentru a scapa, Grecia trebuie sa accepte un default organizat, o iesire voluntara din zona euro si o revenire la drahma "cu capul sus", spune economistul Nouriel Roubini, supranumit si Dr Doom.
Chiar daca Greciei i s-ar oferi ajutor semnificativ pentru datoria publica, statul elen nu poate reveni pe un trend de crestere economica fara competitivitate.
Singura modalitate prin care statul elen ar putea redevi competitive ar fi deprecierea modenei, lucru putin probabil in cazul euro.
O reducere rapida a costurilor unitare, prin reforme structurale este la fel de putin probabila.
Germania a avut nevoie de 10 ani pentru a-si restabili in acest mod competitivitatea. Grecia, in schimb, nu-si poate permite sa stea in “depresie” un deceniu.
O alta optiune ar fi o deflatie rapida a preturilor si salariilor, cu riscul de a suporta cinci ani de adancire a depresiei, facand datoria publica nesustenabila.
Prin urma, spune Roubini, singura solutie ramane parasirea regiunii.
O intoarcere la moneda nationala si o depreciere brusca ar restabili rapid competitivitatea si ar duce statul pe un trend pozitiv, la fel cum s-a intamplat in Argentina.
“Bineinteles,... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:44