Biroul de statistica Eurostat a transmis miercuri, 1 septembrie, ca inflatia din zona euro a atins un nou record in august, de 9,1%, si ca principalul motiv il reprezinta preturile ridicate ale energiei, transmite CNBC.
Cresterea preturilor este peste asteptari, un sondaj al economistilor Reuters anticipand o inflatie de 9%. Este al noualea record consecutiv de crestere a preturilor de consum in regiune, ascensiunea incepand din noiembrie 2021.
Inflatia anuala din zona euro a atins 8,9% in iulie.
Energia a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei, de 38,3%, a anuntat Eurostat miercuri, in scadere usoara de la 39,6% in iulie.
Alimentele, alcoolul si tutunul au consemnat o crestere a preturilor de 10,6%, fata de 9,8% in iulie, efectele secundare ale valurilor de caldura recente de pe continent contribuind la cresteri.
Preturile bunurilor industriale neenergetice, cum ar fi imbracamintea, electrocasnicele si masinile, au crescut cu 5% fata de anul trecut, cu 0,5 puncte procentuale mai mult fata de luna trecuta, in timp ce preturile serviciilor au urcat cu 3,8% fata de anul trecut, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decat in iulie.
Analizand cifrele nationale, rata inflatiei din Franta a incetinit la 6,5% in august, de la 6,8% in iulie. Inflatia a fost mai mica decat asteptarile, economistii chestionati de Reuters anticipand o incetinire la 6,7%.
Spania a publicat, de asemenea, cifre de incetinire a inflatiei pentru august, la 10,3% fata de anul... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2022, ora 07:25
Rata anuala a inflatiei in zona euro a atins un nou maxim istoric in luna iulie. Acest lucru mentine presiunile asupra Bancii Centrale Europene sa opteze pentru o noua majorare semnificativa a costului creditului in luna septembrie.
Potrivit unei estimari preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 8,9% in luna iulie 2022, depasind precedentul maxim istoric de 8,6% inregistrat in luna iunie, scrie Reuters.
Aceasta este cea mai puternica crestere in ritm anual a preturilor de consum inregistrata de zona euro dupa 1997, cand au inceput sa fie publicate date statistice cu privire la zona unica. Cifra anuntata de Eurostat este peste estimarile analistilor, care mizau pe o crestere a preturilor de 8,6%.
La fel ca si in lunile precedente, cresterea inflatiei in zona euro se explica prin faptul ca preturile la energie au inregistrat un avans de doua cifre, cu o majorare 39,7%, mai mica totusi fata de avansul de 42% inregistrat in luna iunie, in timp ce preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari au inregistrat un avans de 9,8%, dupa o crestere de 8,9% in luna iunie.
De asemenea, datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a crescut si ea pana la 5%, la 4,6% in luna iunie. Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2022, ora 14:21
Consiliul European a anuntat marti, 12 iulie, ca de la 1 ianuarie 2023 Croatia va deveni al 20-lea stat membru al zonei euro, dupa intrarea in ultima etapa a punerii in circulatie a monedei euro in aceasta tara.
Rata conversiei urmeaza sa fie de 7,53450 kune un euro, precizeaza Consiliul European.
"Adoptarea euro nu este o cursa, ci o decizie politica responsabila", a transmis ministrul ceh al Finatelor, Zbynek Stanjura, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, dupa Franta.
Croatia today signed the final acts granting the country Eurozone membership. 🇭🇷 is now ready to adopt the euro on 1 January 2023.
The euro will strengthen the Croatian economy and benefit its citizens, businesses and society.#EUROinCroatia pic.twitter.com/0zRua73z2N- European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) July 12, 2022
In vederea unei aderari la zona euro, un stat este necesar sa indeplineasca anumite criterii economice, inclusiv o stabilitate a preturilor, un nivel al inflatiei medii care sa nu depaleasca puternic nivelul inflatiei in celelalte state membre, un deficit si o datorie sub control si alte criterii juridice, precizeaza Consiliul.
La jumatatea lui iunie, candidatura Croatiei a fost sustinta de catre Eurogrup, care a deschis astfel calea unei aderari oficiale la inceputul lui 2023.
Aceasta este prima extindere a zonei euro dupa aderarea Lituaniei, in 2015, si a Letoniei, in 2014. ...citeste mai departe despre "Zona euro se extinde. Tara care va... mai mult
Marti, 12 Iulie 2022, ora 17:35
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat joi, 5 august, lista statelor considerate cu risc epidemiologc.
Spania, Franţa, Tunisia, Portugalia, Malta, Grecia şi Maldive se între statele de pe lista roşie, din cauza incidenţei ridicate. Lista va intra în vigoare începând cu data de 08.08.2021, ora 00:00.
Lista cu clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată:
Stat/Zonă/Teritoriu
Rata de incidenţă cumulată la 1,000 locuitori*
Zona roşie
Insula Man - 28,2
Jersey - 15,7
Insulele Virgine Britanice - 15,7
Fiji - 13,6
Cipru - 12,4
Gibraltar - 11,4
Cuba - 10,2
Georgia - 8,9
Botswana - 8,7
Seychelles - 8,6
Spania - 7,2
Marea Britanie** - 6,6
Malaysia - 6,3
Mongolia - 5,4
Curacao- 5,4
Aruba - 5,4
Monaco - 5,2
Kazahstan - 5,1
Andorra - 5,1
Polinezia Franceză - 5,0
Libia - 4,6
Insulele Virgine ale Statelor Unite - 4,6
Eswatini - 4,4
Iran - 4,1
Franţa - 4,1
Bahamas - 4,1
Tunisia - 4,1
Olanda - 4,0
Argentina - 3,9
Islanda - 3,9
Portugalia - 3,8
Irak - 3,6
Malta - 3,5
Grecia- 3,5
Irlanda - 3,5
Panama - 3,2
Maldive - 3,1
Thailanda- 3,1
Kuweit - 3,0
Africa de Sud** - 2,7
Brazilia** - 2,6
Nepal** - 1,0
India** - 0,4
Zona galbenă
Israel - 2,9
Columbia - 2,9
Namibia - 2,9
Sint Maarten - 2,8
Costa Rica - 2,8
Statele Unite ale Americii - 2,7
Turcia - 2,4
Federaţia Rusă - 2,3
Muntenegru - 2,3
Kârgâzstan - 2,2
Indonezia - 2,1
Puerto Rico - 2,1... mai mult
Joi, 05 August 2021, ora 20:58
Grecia a trecut de astăzi, 29 iulie, de pragul de infectare de 3 la mie, si intră oficial în lista roșie pentru care sunt scutite de carantină la sosirea în România doar persoanele imunizate anti-Covid și cele care au trecut prin boală, potrivit noilor date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat tot astăzi, 29 iulie 2021, Hotărârea numărul 52 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.
Lista aprobată azi intră în vigoare de la 1 august 2021.
Decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetățenii români care se întorc în țară în acest sfârșit de săptămână.
Principalele modificări survenite sunt:
-în zona roșie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
-în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.
Vă reamintim că persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate.
De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei... mai mult
Joi, 29 Iulie 2021, ora 18:19
Inflatia din zona euro a depasit in luna mai tinta oficiala a Bancii Centrale Europene (BCE), amplificand dificultatile de comunicare ale reprezentantilor institutiei, care sunt dispusi deocamdata sa accepte preturi mai mari, dar care s-ar putea confrunta cu nemultumirea consumatorilor, transmite Reuters.
Potrivit datelor publicate marti de biroul european de statistica, Eurostat, inflatia din zona euro a accelerat la 2% in luna mai, cel mai ridicat nivel atins de la sfarsitul anului 2018, de la 1,6% in aprilie, din cauza costurilor mai mari ale energiei.
Tinta oficiala de inflatie a BCE este de aproape 2%.
Analistii intervievati de Reuters anticipau o inflatie de 1,9%.
Este improbabil ca inflatia sa fi atins nivelul de varf in luna mai si s-ar putea apropia de 2,5% pe parcursul acestui an, pe masura ce redresarea din criza provocata de pandemie va exercita presiuni de crestere a preturilor. ...citeste mai departe despre "Inflatia din zona euro a depasit in luna mai tinta oficiala a BCE, atingand nivelul de 2%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 08:21
Politicile din zona euro menite sa pastreze economia pe linia de plutire in timpul pandemiei au sprijinit in mod accidental firmele neviabile sau "zombie", fiind necesara o mai buna directionare a sprijinului, in special in urma retragerii subventiilor, a informat Banca Centrala Europeana, transmite Reuters.
Firmele zombie, pastrate in viata datorita disponibilitatii creditarii ultra-ieftine, afecteaza avansul economiei, deoarece ele iau fonduri de la companiile viabile, nu realizeaza o eficienta sporita si pun in pericol bilanturile bancilor.
"Impactul economic al pandemiei si raspunsul politic ar fi putut, cel putin temporar, sa contribuie la un anumit grad de zombificare", se arata in raportul privind evaluarea stabilitatii financiare, publicat miercuri de BCE.
"Firmele zombie au avut probabil acces la moratoriile si la schemele guvernamentale de garantare a imprumuturilor din zona euro, tinand cont de criteriile de eligibilitate extinse", avertizeaza BCE.
Chiar daca impactul firmelor zombie este modest si nu afecteaza conditiile de creditare, sprijinul pentru ele trebuie retras pentru a preveni amenintarile la adresa stabilitatii financiare, apreciaza institutia cu sediul la Frankfurt. ...citeste mai departe despre "BCE: Zona euro a sprijinit in mod accidental firmele zombie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Mai 2021, ora 23:35
Premierul Florin Citu a transmis in seara zilei de joi, 18 februarie, ca procesul de aderare la moneda euro a fost intarziat de criza generata de pandemie. Seful Guvernului a precizat ca, la cum arata lucrurile in prezent, Romania ar putea adera in 2027 sau 2028.
"Parcursul pentru euro a fost putin intarziat de aceasta criza din 2020. Este nevoie de convergenta reala. Vom recupera in perioada 2021 - 2024, dar trebuie sa fim constienti ca aceasta aderare la zona euro va fi dupa 2024.
Obiectivul de aderare la zona euro nu este doar un obiectiv, este si o obligatie a Romaniei de a adera la zona euro prin tratatul pe care l-am semnat. Romania trebuie sa adere la zona euro", a afirmat, joi seara, la Digi 24, Florin Citu.
Programul de guvernare are ca tinta aderarea la zona euro. Economisti: "Este aproape imposibil"
Premierul considera ca "e greu sa discuti de aderare in plina criza economica, cand trebuie sa faci reforme clare".
"Dar este un obiectiv pe care ni-l mentinem pentru ca nu numai obiectivul la zona euro trebuie sa ne gandim ca este principal. Pentru mine conteaza ce inseamna sa aderi la zona euro.
Analiza Ziare.com: Zona euro isi revine din socul pandemic. Romania trebuie sa fie pregatita sa tureze motoarele exporturilor
Inseamna sa reformezi aceasta economie, sa faci o economie performanta in interiorul zonei euro unde competitia este foarte dura. acel obiectiv este, de fapt, o ancora care ne face pe noi sa ne reformam, sa ajungem in zona... mai mult
Joi, 18 Februarie 2021, ora 23:30
In programul de guvernare al cabinetului Florin Citu se specifica in mod clar un punct important: aderarea Romaniei la zona euro. Economistii nu dau insa sanse prea mari indeplinirii acestui obiectiv atat de important.
"Obiectivul principal al Romaniei il reprezinta cresterea convergentei reale cu economiile europene, prin atingerea unui PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard de 85% din media UE 27, la orizontul anului 2024. Obiectiv specific: Convergenta reala se poate atinge in final prin adoptarea de catre Romania a monedei Euro. Un prim pas il reprezinta aderarea la ERM II ce ar reduce variabilitatea cursului de schimb, contribuind la stabilitatea monetara a Romaniei", se arata in programul de guvernare 2020-2024.
Economistii avertizeaza ca Romania are sanse aproape zero pentru a reusi o performanta pe care se chinuie sa o atinga de 13 ani, mai ales in conditiile in care doar in doi ani din 2007 incoace a reusit sa indeplineasca principalele conditii pentru a trece la urmatorul pas necesar adoptarii monedei europene.
"Va fi foarte greu, chiar imposibil, sa aderam la zona euro. Exista motive obiective, sunt acei indicatori in care trebuie sa ne incadram si in care nu ne-am incadrat decat in doi ani din 2007 incoace, cand am aderat la UE. Doar in 2015 si 2016 am indeplinit criteriile pentru trecerea la etapa de aderare la euro, in rest, niciodata nu au reusit sa indeplinim indicatorii. Calul de bataie pentru noi a fost intotodeauna inflatia,... mai mult
Joi, 24 Decembrie 2020, ora 00:05