Fostul presedinte al Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, va prelua functia de presedinte al boardului de consilieri internationali ai bancii Goldman Sachs.
Mandatul sau la conducerea BM s-a incheiat in luna iunie a anului trecut, potrivit Financial Times.
Zoellick a fost una dintre cele mai importante personalitati care l-au sustinut anul trecut in campania prezidentiala din SUA pe Mitt Romney, candidat din partea Partidului Republican.
Fostul presedinte BM ar fi urmat sa obtina un post important, precum secretar de stat sau sef al Trezoreriei, intr-o administratie condusa de Romney. Acesta a pierdut insa alegerile.
Zoellick a declarat ca spera sa le fie de ajutor atat conducerii Goldman, cat si clientilor lor, si ca a fost atras de functie deoarete reprezinta "o oportunitate excelenta de a ramane al curent cu evolutiile din piete si din zona investitiilor".
El a mai lucrat la Goldman Sachs ca vicepresedinte inainte de a ajunge la Banca Mondiala, in 2007.
Considerat un republican moderat, Zoellick a detinut functii in administratia Reagan si in timpul ambelor presedintii Bush. El a fost coleg la Departamentul de Stat cu John Rogers, in prezent sef de cabinet pe langa board-ul Goldman Sachs.
Echipa de consilieri internationali ai Goldman are 17 membri si a fost creata pentru a deservi clientii bancii pe probleme strategice, politice si economice.
In luna august, Zoellick a fost numit in consiliul de administratie al Temasek, fondul suveran din... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 11:12
Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa se pregateasca pentru o criza financiara severa, daca zona euro nu reuseste sa rezolve actualele probleme, deoarece ar putea exista o situatie similara prabusirii bancii Lehman Brothers, in 2008, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Europa, dar si restul lumii, asteapta cu nerabdare rezultatul alegerilor din Grecia, de duminica, in care ar putea castiga radicalii de dreapta, ce au promis sa rupa acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Acest lucru ar putea avea o unda de soc puternica in pietele financiare, relateaza Reuters.
Tarile in curs de dezvoltare trebuie "sa se pregateasca pentru nesiguranta creata de zona euro si de pietele finanicare", a spus Zoellick.
Cititi mai multe despre Seful BM: Criza din zona euro, comparabila cu prabusirea Lehman Brothers pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 12:39
Noul presedinte al Bancii Mondiale va fi anuntat pana pe data de 20 aprilie, cand urmeza sa inceapa adunarea sementriala, au anuntat vineri reprezentantii bancii.
Consiliul de Administratie a stabilit 23 martie ca termen limita pentru depunerea candidaturilor si a prevazut "alegerea noului presedinte pana la inceperea adunarii din primavara", a precizat institutia financiara intr-un comunicat, citat de AFP.
In cursul zilei de miercuri, actualul presedinte, Robert Zoellick (foto), a anuntat ca va parasi postul odata cu expirarea mandatului sau pe data de 30 iunie.
Postul de presedinte al Banci Mondiale a fost intotdeauna ocupat de un american, in virtutea acordului nescris prin care europenii au primit, in schimb, postul de director general al Fondului Monetar International.
SUA au declarat, inca din ziua in care Zoellick si-a anuntat retragerea, ca au un candidat pentru acest post, numele sau urmand sa fie dezvaluit "in saptamanile urmatoare".
Potrivit unei surse apropiate insitutiei financiare internationale, SUA l-ar putea propune pe actualul Secretar al Trezoreriei, Timothy Geithner. mai mult
Sambata, 18 Februarie 2012, ora 10:36
Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, intentioneaza sa se retraga din functie la incheierea mandatului sau, la sfarsitul lunii iunie.
Anuntul provoaca deja intrebarea daca Statele Unite vor insista sa pastreze postul care in mod traditional revine unui american, relateaza Mediafax.
"Este timpul sa merg mai departe, sa urmez o noua directie", a afirmat Zoellick intr-un comunicat.
In ultimele cateva luni au circulat speculatii privind succesorul lui Zoellick, printre posibilii candidati fiind mentionati secretarul de stat Hillary Clinton si un fost consilier de la Casa Alba, Larry Summers.
Zoellick, de orientare republicana, ar fi un posibil candidat puternic la un post important in administratia Statelor Unite, in eventualitatea in care candidatul Partidului Republican va castiga alegerile prezidentiale din noiembrie.
Postul de presedinte al Bancii Mondiale a revenit Statelor Unite de la crearea institutiei, in 1945, in virtutea unui acord prin care functia de director general al FMI este ocupata de un european.
Zoellick, fost reprezentant american pentru Comert Exterior si adjunct al secretarului de Stat, a preluat conducerea Bancii Mondiale in 2007, de la Paul Wolfowitz, care a demisionat in urma unui scandal legat de relatia sa cu o angajata a institutiei financiare. mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 21:12
Banca Mondiala va recomanda reforme destinate sistemului financiar chinez, masura facand parte dintr-un set mai amplu de propuneri menit sa scape statul de dependenta fata de exporturi, dupa cum a declarat, sambata, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Reformele sunt menite sa creasca increderea autoritatilor statului chinez in faptul ca economia nationala nu va fi destabilizata de schimbarile din comertul mondial, a mai spus Zoellick, citat de mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 12:38
Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a afirmat intr-un interviu acordat luni publicatiei Wall Street Journal ca spera sa nu vada niciodata Statele Unite ale Americii in pozitia in care se afla in prezent zona euro, care a cerut ajutor in lupta contra crizei datoriei.
De fapt, Zoellick a evocat in acest context decizia tarilor din zona euro de a cere Chinei la sfarsitul lunii octombrie sa contribuie la efortul financiar al statelor europene in dificultate, transmite France Presse.
"Sentimentul pe care l-am avut este ca nu as dori sa vad niciodata SUA in pozitia in care s-a aflat Europa la acel summit" - a explicat el, referindu-se la cererea de ajutor formulata de zona euro cu ocazia recentului summit G20.
"N-am putut sa nu ma mir cand am vazut tarile emergente adunate in jurul mesei, uitandu-se la europenii incapabili fundamental sa se organizeze si gandind: ei bine, iata tarile care ne-au dat lectii", a exclamat Zoellick.
"Pentru mine este jenant sau apropiat de inconstienta ca Europa, cu un venit mediu pe cap de locuitor de aproape 40.000 de dolari pe an, se duce sa ceara de pomana Chinei, cu 4.000 de dolari" pe cap de locuitor - a spus presedintele BM.
Zoellick a laudat angajamentul Beijingului la summitul G20 de a reforma modelul sau economic pentru a se baza intr-o mai mica masura pe exporturi.
"Sunt impresionat ca o tara care afiseaza o crestere de 10% anuala in decurs de 30 de ani are prezenta de spirit sa spuna: asteptati, se impune o... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 11:02
Bancile de dezvoltare ar putea asigura finantare de pana la 200 de miliarde de dolari pentru a ajuta tarile sarace sa faca fata undei de soc generata de criza datoriilor suverane din zona euro, a declarat, marti, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.
Tarile aflate in dezvoltare au simtit impactul crizei din zona euro printr-o volatilitate ridicata a pietelor, o cerere mai slaba si semnale de scadere a tranzactiilor finaciare din estul Africii, a declarat presedintele BM inaintea intalnirii G20 din Franta, care va avea loc pe 3 si 4 noiembrie, scrie Reuters.
"Am estimat ca, prin intermediul bancilor de dezvoltare regionale, am putea sa asiguram peste 200 de miliarde de dolari finantare. Banca Mondiala singura ar putea asigura 150 de miliarde de dolari din intreaga suma", a explicat Zoellick.
Potrivit sefului BM, bancile europene deja vand active pentru a spori capitalul si ca exista un risc ca ele sa reduca creditarea, care ar afecta tari din sud-estul Europei si din Balcani.
In acelasi context, Zoellick i-a sfatuit pe liderii G20 sa sporeasca increderea pe piete si sa isi asume actiuni menite sa sustina cresterea globala si crearea de locuri de munca, elemente care ar ajuta, de asemenea tarile aflate in dezvoltare.
In plus, acesta a declarat ca planurile guvernamentale ale Greciei pentru un referendum cu privire la programul de salvare au luat pe nepregatite liderii zonei euro si au sporit nesiguranta pe piate si ca, daca programul stabilit va esua,... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 19:42
Robert Zoellick, seful Bancii Mondiale (BM), ii avertizeaza pe liderii europeni care nu reusesc sa se puna de acord in privinta unei eventuale expansiuni a fondului de salvare, ca nu mai este loc de greseli acum, cand mai e putin pana la summitul din 23 octombrie.
Franta si Germania s-au angajat sa realizeze un plan convingator pe care sa il prezinte la summit-ul de duminica la Bruxelles, astfel incat sa poata tine in frau criza datoriilor care incepe sa afecteze economia globala, informeaza mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 12:10
Masurile de sustinere prin lichditati, utilizate in acest moment de Uniunea Europeana pentru a impiedica o criza a datoriilor pentru bancile din regiune, nu vor fi suficiente, a declarat, marti, Robert Zoellick, Presedintele Bancii Mondiale."Au tot incercat sa faca infuzii de capital in ultima luna, Banca Centrala Europeana a adus foarte multe lichiditati. Totusi, eu nu cred ca luchiditatile sunt solutia pentru rezolvarea acestor probleme", sustine Zoellick, intr-un interviu acordat CNBC.Presedintele Bancii Mondiale este de parere ca liderii europeni trebuiau sa se confrunte cu alegerile dificile privind integrarea fiscala pentru a face fata scaderii valorii datoriilor suverane, dar si riscurilor la care se expun capitalurile bancilor."Christine Lagarde, seful FMI, si cu mine, dintr-o alta pozitie, mai exact de la sefia Bancii Mondiale, am incercat sa ii indemnam pe oameni sa vada toate aceste semne de intrebare", a adaugat Zoellick.Lagarde, care a declarat in cadrul conferintei anuale a Federal Reserve ca bancile europene au nevoie de o recapitalizare urgenta, a starnit nemultumirea unor oficiali europeni.Zoellick a ales o abordare mai putin grava, sustinand ca decizia nu apartine celor din afara, ci cetatenilor europeni si conducatorilor guvernelor. Totusi, a cerut in mod repetat o strategie diferita pentru rezolvarea problemei datoriilor din zona euro, fara sa mentioneze clar care este optiunea pe care o sustine.Pietele au sperat ca va exista un stimul financiar din... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 09:38