Populatia rezidenta a Romaniei era de 19,5 milioane de locuitori, la 1 ianuarie 2018, sporul natural fiind negativ, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica, remis, joi, AGERPRES.
11 iulie a fost marcata de Organizatia Natiunilor Unite ca fiind Ziua Mondiala a Populatiei, intrucat la 11 iulie 1987 populatia lumii a atins pragul simbolic de cinci miliarde de locuitori.
De atunci, populatia planetei a continuat sa creasca, exceptand tarile Europei, inclusiv Romania, unde sporul natural este negativ.
Astfel, potrivit INS, la 1 ianuarie 2018, populatia rezidenta a Romaniei a fost de 19,530 milioane de locuitori. Populatia feminina reprezenta 51,1% din total.
Comparativ cu 1 ianuarie 2017, la 1 ianuarie 2018 se remarca adancirea fenomenului de imbatranire demografica prin reducerea populatiei tinere si cresterea ponderii celei varstnice (de 65 ani si peste) de la 17,8% la 18,2%.
Populatia adulta (15-64 ani) reprezinta 66,2% din total, in scadere cu 163,800 persoane fata de inceputul anului 2017.
La 1 ianuarie 2018, regiunea de dezvoltare Nord-Est (cu judetele: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) detinea cel mai mare numar de locuitori, cu o pondere de 16,5% in populatia rezidenta a tarii. La polul opus se situa regiunea de dezvoltare Vest (formata din judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) cu o pondere de doar 9,1% in populatia rezidenta a tarii.
Regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov este cea mai urbanizata... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 11:00
Mii de persoane sunt asteptate, miercuri, la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei care vor avea loc pe faleza din fata Comandamentului Flotei din Constanta.
Cei prezenti vor putea urmari, in cadrul programului de aproximativ doua ore si jumatate, diverse exercitii militare.
La evenimentul care incepe la ora 10.00 si-au anuntat prezenta presedintele Klaus Iohannis si ministrul Apararii, Mihai Fifor.
Organizatia judeteana PSD Constanta sustine insa ca "nu este exclusa posibilitatea ca la ceremonii sa apara persoane incitatoare la violenta, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernamant, ci si administratiilor centrale reprezentate la festivitati", mai precizand ca "se delimiteaza de orice potentiala atitudine antisociala, de actiuni violente, care nu urmaresc decat destabilizare, cu mentiunea ca social-democratii nu au fost, nu sunt si nu vor fi nicicand adeptii sau promotorii instigarii la violenta, sub nicio forma".
Programul de Ziua Marinei
Conform programului ceremoniilor, dupa intonarea imnului national, discursurile oficialitatilor si o ceremonie religioasa, va incepe spectacolul naval. Oamenii vor putea vedea cu acest prilej nava-scoala Mircea, cele trei remorchere ale Fortelor Navale, iar evenimentul va continua cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter si cu o secventa de lupta impotriva aviatiei inamice, executata de toate navele din dispozitivul de pe mare.
Scenariul va continua apoi cu o procedura... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 07:55
Intr-un mesaj video transmis de ambasada Statelor Unite la Bucuresti, ambasadorul american Hans Klemm i-a invitat pe romani sa sarbatoreasca marti, 4 iulie, ziua independentei SUA.
"Bine v-am regasit. Azi este 4 iulie si sarbatorim 241 de ani de la Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii. Anul acesta aniversam si 20 de ani de Parteneriat Strategic intre Romania si Statele Unite.
Acest parteneriat a fost recent ferm reconfirmat de presedintele Trump si presedintele Iohannis, la Casa Alba de la Washington. Privind spre viitor, eu si Ambasada SUA vom colabora acum cu prietenii nostri romani pentru a consolida Parteneriatul Strategic in toate dimensiunile sale.
Prioritatile noastre raman promovarea securitatii, promovarea democratiei si statului de drept si promovarea prosperitatii. Va invitam sa sarbatoriti alaturi de noi Ziua Independentei SUA", spune ambasadorul, conform transcrierii furnizate de biroul de presa al ambasadei.
Iata si ce a discutat luni premierul Mihai Tudose cu ambasadorul SUA ...citeste mai departe despre "Mesajul ambasadorului SUA de Ziua Americii: Prioritatile noastre raman promovarea democratiei si statului de drept (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 09:07
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia sarbatoririi in Romania a Zilei NATO, afirmand ca tara noastra va continua sa isi intareasca profilul credibil strategic in interiorul Aliantei si isi va respecta in totalitate angajamentele asumate.
"Momentul marcheaza aderarea tarii noastre la cea mai puternica alianta politico-militara din istorie si la o comunitate de valori si principii, dintre care se disting respectul fata de democratie si statul de drept.
Astfel, de aproape un deceniu si jumatate, cetatenii romani se bucura de cele mai puternice garantii de securitate si aparare din istoria noastra nationala moderna", spune Iohannis, in mesajul sau.
Presedintele afirma ca, pentru Romania, "NATO a devenit parte a identitatii noastre ca natiune" si, in acelasi timp, calea de materializare a intereselor nationale de securitate.
"Alianta a oferit Romaniei democratice sansa de a-si valida ireversibil vocatia democratica si pro-occidentala. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana sunt fundamentele politicii noastre externe, iar constructia Romaniei puternice in Europa si in lume este strans legata de acestea.
Apararea colectiva aliata inseamna, astazi, mai mult decat oricand, constientizarea faptului ca securitatea fiecarui stat poate fi asigurata mai eficient impreuna decat separat", mai spune presedintele.
Iohannis a convocat CSAT: Pe masa discutiilor, primul summit NATO al... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 12:36
1 aprilie este o zi dedicata glumelor, sotiilor si farselor, fiind cunoscuta, in lumea intreaga, ca Ziua pacalelilor. I se mai spune si Ziua pacalitului sau Ziua nebunilor.
Obiceiul se pastreaza an de an, in aproape toate colturile lumii, asa ca, indiferent unde ne-am afla, ne putem astepta sa cadem "victimele" unei sotii, caci toata lumea incearca, pe 1 aprilie, sa pacaleasca pe cineva, fie el prieten, coleg, vecin sau chiar ruda.
Originea acestui obicei nu este certa. Unii considera ca aceasta este legata de schimbarea anotimpului, in timp ce altii cred ca provine de la adoptarea noului calendar.
Ipoteza acceptata de majoritate, insa, sustine ca obiceiul pacalelilor de 1 aprilie a aparut in vestul Europei, pe la jumatatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com.
In vechiul calendar iulian, Anul Nou se sarbatorea la 1 aprilie, dar in 1582, papa Grigorie al XIII-lea a facut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea sa-i poarte numele - calendarul gregorian, sarbatoarea Anului Nou mutandu-se de atunci pe 1 ianuarie.
Oamenii au avut probleme in a se obisnui cu noua data a acestei sarbatori si au continuat sa-si trimita felicitari si sa-si faca urari tot pe 1 aprilie. Cei care continuau sa sarbatoreasca Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti "nebuni de aprilie", de unde si denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua pacalelilor. Cu timpul, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie... mai mult
Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 08:36
Cum ar fi ca intr-o zi sa te trezesti la usa cu serviciile secrete care iti spun ca parintii tai sunt, de fapt, spioni ai Rusiei. Asta au patit Tim si Alex Foley chiar in ziua in care primul implinea 20 de ani.
Cei doi frati s-au nascut in Canada, dar in ultimii ani au trait in SUA. Tatal lor, Donald Heathfield, a studiat la Paris si la Harvard, iar in ultimii ani lucra la o firma de consultanta, in timp ce mama, Tracey Foley, lucra ca agent imobiliar, dupa ce ani de zile s-a ocupat de cresterea copiilor, arata The Guardian.
In ziua in care a implinit 20 de ani, Tim Foley planuia sa iasa cu prietenii in oras, iar cand cineva a sunat la usa, Tracey a crezut ca amicii fiului sau au venit sa ii faca o surpriza. De fapt, in fata usii erau agentii FBI. Dupa ce au intrat in casa si au cautat in fiecare incapere, agentii au plecat cu Donald si Tracey Foley.
Spionii rusi din SUA, mai degraba Austin Powers decat James Bond
Cei doi baieti au vazut cum parintii lor erau incatusati si ...citeste mai departe despre "Ziua in care am aflat ca parintii nostri sunt spioni rusi in America - povestea a doi frati canadieni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 19:52
Pe data de 4 iulie 2015, cu ocazia Zilei Nationale a Statelor Unite ale Americii, galeria Tiriac Collection organizeaza o parada a masinilor de colectie la care participa autovehicule de exceptie apartinand unor renumite marci americane precum Ford, Chevrolet, Dodge, Chrysler, Lincoln, Cord sau Packard, produse intre anii 1930 si 1970.
Nu mai putin de zece masini vor putea fi admirate de bucuresteni in intervalul orar 11:00 - 13:00, parcurgand in coloana un traseu care va avea ca punct de plecare sediul galeriei Tiriac Collection de pe Calea Bucurestilor nr. 289, din Otopeni.
Masinile isi vor continua plimbarea pe Sos. Bucuresti - Ploiesti, Sos. Kiseleff, Str. Ion Mincu, B-dul Aviatorilor, B-dul Maresal Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff, Sos. Bucuresti - Ploiesti, B-dul Dr. Liviu Librescu - Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, traseul finalizandu-se tot la Tiriac Collection, unde masinile vor ramane expuse in exteriorul galeriei pentru a fi admirate de doritori.
Aflate in stare perfecta de functionare, la parada vor participa doua modele Ford, un DeLuxe din 1939 si un Thunderbird cu an de fabricatie 1957, un Chevrolet Corvette din 1958, un Dodge Charger din 1968, doua modele Chrysler, Imperial din 1933 si Town & Country din 1949, un Lincoln Continental Cabriolet din 1948, un Packard Super Eight din 1936, un Cadillac Series 62 Convertible din anul 1950 si modelul Cord 812 Custom Beverly din anul 1937, proaspat castigator al... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 14:29
De Ziua Independentei Americii, premierul Emil Boc a asigurat lumea ca guvernul depune toate eforturile pentru a asigura un mediu economic stabil si atractic, informeaza Mediafax."Guvernul pe care il reprezint depune toate eforturile pentru asigurarea unui mediu economic stabil, atractiv, pentru ceea ce inseamna mediul de afaceri. La fel ca majoritatea statelor UE, si tara noastra a fost afectata de criza, dar datele ne arata ca recesiunea s-a incheiat si ne indreptam catre iesirea din criza economica.
Chiar astazi am primit o veste buna, Romania dobandind statutul de investment grade, ceea ce confirma corectitudinea masurilor pe care le-am luat in ultimii doi ani si asigura un traseu sanatos din punct de vedere economic al Romaniei", a spus premierul Emil Boc.
El a vorbit despre parteneriatul strategic dintre Romania si SUA.
"Vocatia si potentialul acestui parteneriat, departe de a fi epuizate, ofera premisele pentru intensificarea in continuare a legaturilor existente intre Romania si SUA, in special in domeniul economic, contribuind totodata la imbunatatirea contactelor directe dintre oameni", a spus el.
De asemenea, Emil Boc a precizat ca "decizia recenta de amplasare in Romania a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta din Europa este unul dintre cele mai importante proiecte strategice, care confirma excelenta cooperare dintre tarile noastre".
"Relatia dintre Romania si SUA inseamna mai mult decat dimensiunea de securitate, inseamna si miile de... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 22:38
America imbraca haine de sarbatoare. Acum 235 de ani, pe 4 iulie 1776, presedintele Thomas Jefferson proclama independenta SUA. Declaratia de Independenta a constituit actul de nastere al noii natiuni care a devenit, in timp, un simbol al libertatii. Pentru americani, The Independence Day este ziua dedicata petrecerii, cu picnicuri, parade si spectacole de artificii. Iata care sunt secretele americanilor legate de Ziua Independentei:Nu toate coloniile britanice doreau independenta. New York, New Jersey, Pennsylvania si Delaware au rezistat luni de zile, in speranta de a face pace cu Anglia.
Congresul a declarat independenta pe 2 iulie, imediat ce flota britanica a ajuns in portul din New York. Insa independenta a fost proclamata in mod oficial in ziua de 4 iulie.
Cu toate ca Declaratia a fost adoptata pe 4 iulie 1776, versiunea tiparita a fost semnata abia pe 2 august.
56 de persoane au semnat Declaratia de Independenta, cel mai in varsta semnatar fiind Benjamin Franklin care avea 70 de ani, iar cel mai tanar fiind Edward Rutledge, in varsta de 26 de ani, delegat din California de Sud.
In momentul in care Declaratia a fost semnata, "Statele Unite ale Americii" nu existau. Statul, asa cum il cunoastem astazi, a luat nastere in mod oficial in 1788, cand a fost ratificata Constitutia.
In prezent, exista 24 de exemplare originale ale Declaratiei, dintre care doua se afla in Biblioteca Congresului, un exemplar a mers la George Washington ca suvenir, iar restul se afla in... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 23:23