Increderea investitorilor imobiliari in Romania a crescut, arata un studiu Jones Lang LaSalle, care precizeaza ca 2013 este anul perfect pentru achizitii pe piata locala. Optimismul companiei de consultanta nu este impartasit de actorii de pe piata imobiliara locala.
Daca in studiul LaSalle se mentioneaza ca anul acesta ar fi perfect pentru investitii imobiliare, intrucat "caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate", analistul imobiliar Radu Zilisteanu remarca un aspect cel putin intrigant.
"Ei spun ca 2013 este anul perfect pentru achizitii, dar printre randuri, inseamna ca 2014 nu ar fi", explica profesorul Zilisteanu, pentru Business24.
Oricum, in opinia sa, estimarea facuta de Jones Lang LaSalle este prea optimista, pentru ca nu este ancorata in realitate. Evolutia pietei imobiliare este dependenta in mod direct de evolutia economica si de mai multi factori, printre care se numara situatia creditarii, valoarea produsului intern brut si rata inflatiei.
"Piata imobiliara incepe sa isi revina intr-un interval de 6-12 luni numai dupa ce economia generala isi revine. Tinand cont de acest fapt, pentru 2013 nu vedem inca o revenire spectaculoasa, mai ales ca produsul intern brut a scazut", mentioneaza Zilisteanu.
Parerea sa este impartasita si de Dragos Dragoteanu, patronul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Romania, Euroest.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:10
Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.
"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.
Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.
"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.
In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.
Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
INS a facut publice vineri noi date pe domeniul imobiliar. Conform raportului, volumul lucrarilor de constructii a crescut in februarie cu 13,4% fata de luna precedenta, lucrarile la cladiri rezidentiale crescand cu 10,7 procente.
Daca aceasta crestere are sau nu radacini adanci, despre lucrarile de dezvoltare ale Capitalei, programul de reabilitare termica si alte teme, a vorbit intr-un interviu pentru Business24, Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Business24: In urma cu putin timp, declarati pentru Business24 ca piata imobiliara isi revine abia la 6-12 luni dupa ce isi revine economia. In acest context, reprezinta cresterea din februarie o revenire a pietei imobiliare sau o pura intamplare?
Dr. Ion Radu Zilisteanu:E o crestere sezoniera. Rapoartele INS-ului pe constructii pe ultimii patru ani, anii de criza, arata fluctuatii destul de importante, dar nu e in mod neaparat o tendinta. Au fost perioade cand au crescut, cand au scazut, dar la niveluri reduse fata de perioada anterior crizei.
Acesta e un comportament tipic pentru indicatorii care reactioneaza cu intarziere.
Acelasi raport mentioneaza si cresteri la constructiile ingineresti. Ce fel de constructii intra la acest capitol?
In general, poduri, ceea ce la CFR se numeau "lucrari de arta".
In urma cu cateva saptamani s-a votat bugetul Capitalei. Consilierii au decis taierea fondurilor pentru anumite investitii, dar au refuzat si proiecte importante precum autostrada suspendata. Cum considerati aceasta... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:16
Piata ofertelor imobiliare a inregistrat in luna martie o crestere peste medie, insa acest fenomen nu reprezinta neaparat un semn al revenirii pietei imobiliare, este de parere analistul imobiliar, Dr. Ion Radu Zilisteanu.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", au declarat reprezentantii Anunturiparticulari.ro.
Daca in anii anteriori, trecerea de la iarna la primavara a ducea o crestere treptata a numarului de oferte noi, luna trecuta portalul a inregistrat 2500 de noi oferte, cu 65% mai mult decat in februarie.
Cele mai multe oferte - peste 1000, au aparut in cadrul sectiunii de apartamente de doua camere, in cazul apartamentelor cu trei camere au fost inregistrate 750 de noi oferte, iar numarul ofertelor noi de garsoniere a ajuns la aproape 500.
Numarul mare de noi oferte aparute pe piata indica un optimism venit din partea proprietarilor.
Zilisteanu considera ca nu este suficienta o oferta mai bogata pentru a putea sa discutam despre o revenire a pietei imobiliare.
"Daca oferta isi revine nu inseamna o revenire a pietei. Oferta era oricum mai mare ca cererea solvabila, deci nu presupune o revenire a pietei. Preturile de pe piata si numarul tranzactiilor in unitatea de timp - acestia sunt cei doi mari indicatori. Cand va creste... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 08:01
Piata imobiliara din Bucuresti se afla intr-un impas. Numarul de apartamente scoase spre inchiriere sau la vanzare a scazut, nivelul chiriilor a variat foarte putin in ultimul an, iar apartamentele se ieftinesc pe zi ce trece, in timp ce Prima Casa nu mai are viata lunga.
"Ofertele noi de apartamente sunt putine, iar suma ceruta drept chirie este aproximativ aceeasi ca anul trecut, diferenta fiind de cativa euro la pretul mediu. Motivul din spatele acestei situatii este o oferta bogata si o cerere scazuta", a declarat doctor Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.
Singurele modificari notabile se inregistreaza la apartamentele mari, de patru camere, unde nivelul chiriei este cu aproximativ 100 de euro mai mic decat media aceleasi perioade a anului trecut.
Business24: Nivelul mediu al chiriilor in ultimul an s-a modificat foarte putin, acesta variind cu 2-3 euro. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
Dr. Ion Radu Zilisteanu: In primul rand trebuie sa spunem ca piata chiriilor a fost alimentata de imobilele care au venit la oferta ca urmare a faptului ca proprietarii nu au mai putut obtine preturile dorite din vanzarea lor.
Pentru a nu le lasa neutilizate si, totodata, pentru a scapa de niste cheltuieli de intretinere, s-au hotarat sa le inchirieze.
Din ofertele existente pe piata chiriilor, numeroase sunt noi. Oferta de pe piata chiriilor e relativ ridicata si preturile au stagnat, din cauza unei cereri mult mai mici.
Credeti ca se va relua o... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:36
Au trecut doar doua luni din 2012 si avem deja trei cereri de insolventa in piata imobiliara, in randul dezvoltatorilor. Lista esecurilor va continua si in 2012, potrivit analistilor chestionati de Business24.
Alia Apartments a intrat oficial in insolventa, dupa ce judecatorii Tribunalului Bucuresti au acceptat cererea spaniolilor de la Alia Inmobiliaria.
Este cel de-al treilea ansamblu rezidential care intra in insolventa doar in acest an, dupa Laguna Residence si Citadella Titan, iar lista esecurilor in industria imobiliara va continua in 2012, potrivit analistilor.
La lansarea proiectului Alia Apartments, in 2010, dezbvoltatorii au anuntat ca 45% din cele 124 de apartamente sunt deja contractate. Cu toate acestea, vanzarile au inceput sa scada tot mai mult, astfel incat in 2011, au vandut doar 11 locuinte.
Inca un an de cumpana pentru dezvoltatori
Nu sunt insa singurii dezvoltatori loviti de criza imobiliara. Doar in ultimul an 10 ansambluri rezidentiale din Bucuresti au intrat in procedura insolventei, printre care amintim Asmita Gardens cu 800 de apartamente, Green Lake Residence cu 38 de vile si 118 apartamente sau Vitan Platinum Tower, cu 312 apartamente.
"Cereri de intrare in insolventa vom mai vedea pe parcursul anului 2012, deja avem cateva exemple", este de parere analistul imobiliar, Dr. Ioan Radu Zilisteanu.
Potrivit analistului imobiliar, in 2012 nu vor exista schimbari fundamentale pe piata imobiliara, ci mai curand o tendinta de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:47
Dupa o vara cu preturi in scadere si putine tranzactii, un lucru, de altfel, normal pentru piata imobiliara, analistii nu se asteapta, insa, ca piata sa prinda viteza in aceasta toamna, asa cum s-ar intampla intr-un an normal, fara criza. Factorii internationali, pornind de la criza datoriilor suverane si terminand cu toate discutiile privind eficienta si viitorul monedei euro, ii impiedica pe potentialii cumparatori sa treaca la fapte, acestia preferand, deocamdata, sa astepte "deznodamantul" crizei. "Cum piata imobiliara este strans legata de evolutia generala a economiei, evident si ea este afectata de aceasta criza. In general, in astfel de momente de criza nu se iau decizii de investitie, ele se amana pentru momente mai bune. Astfel incat este greu de spus ceea ce se va intampla", a declarat, pentru Ziare.com, dr. Radu Zilisteanu, analist imobiliar. Pe de alta parte, tocmai datorita crizei, investitorii ar putea alege sa se "adaposteasca" de inflatie prin achizitia de proprietati imobiliare, potrivit lui Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta. "Dupa opinia mea, nu va fi o crestere de pret in perioada urmatoare, din cauza faptului ca n-au fost foarte multe tranzactii in vara.
In schimb, datorita situatiei europene si a zvonurilor cu moneda euro, a instabilitatii europene, care genereaza inflatie, oamenii vor cauta, in imediata perioada urmatoare, sa-si investeasca banii in proprietati, lucru care este cea mai sigura modalitate de a... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 16:49
"Preturi ca in 2007-2008, la imobilele vechi, nu vom mai vedea niciodata. In schimb, la imobilele noi, pe anumite segmente ale pietei, am putea sa le intalnim in cativa ani" a declarat pentru Bloombiz.ro analistul imobiliar si doctor in economie Ion Radu Zilisteanu. Despre continuarea programului "Prima Casa", Zilisteanu afirma ca multe banci vor renunta sa mai finanteze achizitia de apartamente in cazul in care riscul pe care vor trebui sa il suporte acestea va creste, dar vor fi obligate sa mentina aceleasi niveluri de dobanda. La cat ajunge in medie chiria unui apartament de doua camere in zone precum Titan, Berceni, Piata Iancului?
La inchirieri depinde foarte mult de dotarea apartamentului, de gradul de finisare, de starea de intretinere.
In momentul de fata, chiriile au ajuns la 200-250 de euro pe luna, pentru un apartament de doua camera.
Cu cat mai scad preturile pe piata chiriilor, pana la sfarsitul anului?
In general, exista o corelatie foarte bine determinata intre piata chiriilor si piata vanzarilor.
Pentru ambele estimez scaderi de cateva procente.
Piata chiriilor a fost puternic influentata de piata vanzarilor, in sensul ca foarte multi proprietari care nu au putut sa-si vanda proprietatile la pretul pe care si-l doreau au decis sa le scoata pe piata chiriilor.
Din aceasta cauza, s-a produs un plus de oferta pe piata inchirierilor.
Cred ca sindromul cel mai interesant de pe piata chiriilor din ultimii cativa ani a fost faptul ca ridicarea pretului pe... mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 15:11
Ion Radu Zilisteanu crede ca in prima jumatate a lui 2011 este posibila o scadere a preturilor cu 5%. "In ceea ce priveste momentul opririi scaderii preturilor, este foarte greu de anticipat, fiindca piata imobiliara este dependenta de economia generala a Romaniei (…) Bancile finantatoare ale proiectelor rezidentiale noi nu permit dezvoltatorilor sa scada preturile sub o anumita limita" a mai spus analistul imobiliar. Ce evolutie au avut preturile apartamentelor noi si vechi, uitandu-ne in urma, pe tot anul 2010?
Scaderea preturilor s-a mai calmat.
Panta de descrestere a preturilor a fost mult mai lina decat in 2008-2009.
In acest an, reducerile de preturi au fost in jur de 10% pentru apartamentele vechi si 8% pentru locuintele noi.
Bancile finantatoare ale proiectelor rezidentiale noi nu permit dezvoltatorilor sa scada preturile sub o anumita limita.
Piata a cunoscut un cvasi-echilibru, la un nivel redus al preturilor si al volumului de tranzactii.
Cat estimati ca va ajunge pretul pe metru patrat la apartamentele vechi din Bucuresti, in 2011? Au fost facute prognoze optimiste si in 2010 iar preturile s-au dus in jos.
In prima jumatate a lui 2011 este posibila o scadere a preturilor cu 5%.
In ceea ce priveste momentul opririi scaderii preturilor, este foarte greu de anticipat, fiindca piata imobiliara este dependenta de economia generala a Romaniei.
Cum se vand apartamentele noi in comparatie cu cele vechi, pe fondul scaderii puterii de cumparare, care a... mai mult
Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:58