In anul 2021, romanii vor avea 15 zile libere, sapte dintre acestea sunt in cursul saptamanii, iar restul de opt sunt in weekend. In 2020, 11 dintre cele 15 zile libere au fost in timpul saptamanii.
In 2021, romanii vor avea trei minivacante, de Anul Nou, de Paste si de Rusalii.
Zile libere legale
Zilele libere legale din 2021 sunt urmatoarele:
- 1 si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) - vineri si sambata;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) - duminica;
- 30 aprilie (Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui) - vineri;
- 1 mai (Ziua Muncii) - sambata;
- 2 - 3 mai (prima si a doua zi de Pasti) - duminica si luni;
- 1 iunie (Ziua Copilului) - marti;
- 20 si 21 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) - duminica si luni;
- 15 august (Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminica;
- 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) - marti;
- 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) - miercuri;
- 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) - sambata si duminica.
Codul muncii prevede doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29
Cincisprezece zile libere vor avea romanii in 2021, potrivit Codului Muncii. Dintre acestea, doar sapte zile vor fi in timpul saptamanii, comparativ cu 11, cate au fost in 2020.
Concret, zilele libere legale din 2021 sunt urmatoarele:
* 1 si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) - vineri si sambata;
* 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) - duminica;
* 30 aprilie (Vinerea Mare);
* 1 mai (Ziua Muncii) - sambata;
* 2 - 3 mai (prima si a doua zi de Pasti) - duminica si luni;
* 1 iunie (Ziua Copilului) - marti;
* 20 si 21 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) - duminica si luni;
* 15 august (Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminica;
* 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) - marti;
* 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) - miercuri;
* 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) - sambata si duminica.
Conform legislatiei in domeniul muncii, persoanele care apartin altor culte religioase legale decat cele crestine beneficiaza de doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale.
Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/ sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate, prevede Codul Muncii, conform sursei citate.
CITESTE SI:
Parintii elevilor care fac... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 09:33
Potrivit Codului Muncii, in 2020, vom avea 15 zile de sarbatoare legala. Dintre acestea 11 pica in zile lucratoare si 4 in weekend, inclusiv sarbatorile care sunt mereu duminica (prima zi de Paste si Rusalii).
Pe langa cele doua mentionate, intr-o zi de sambata va fi sarbatorita Adormirea Maicii Domnului (15 august), dar si a doua zi de Craciun, 26 decembrie.
In plus, ne vom bucura de cateva minivacante pentru ca unele sarbatori pica vineri sau luni. Astfel, vom avea trei zile libere de Ziua Unirii Principatelor Romane - 24 ianuarie (vineri), 1 mai (vineri), 1 iunie (luni). De asemenea, ne asteapta si o minivacanta de 4 zile pentru ca Sfantul Andrei si Ziua Nationala pica luni, respectiv marti.
Iata zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, in 2020:
- 1 si 2 ianuarie (miercuri si joi);
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri);
- 17 aprilie - Vinerea Mare (vineri);
- 19, 20 aprilie - prima si a doua zi de Paste (duminica si luni);
- 1 mai (vineri);
- 1 iunie (luni);
- 7 si 8 iunie - prima si a doua zi de Rusalii (duminica si luni);
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului (sambata);
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei (luni);
- 1 decembrie - Ziua Marii Uniri (marti);
- 25, 26 decembrie - prima si a doua zi de Craciun (vineri si sambata). ...citeste mai departe despre "Zile libere 2020: Ce sarbatori pica in weekend si cate minivacante vom avea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 13:40
Anul 2019 aduce 13 zile libere legale, in afara primelor doua zile din ianuarie, dintre care opt sunt in timpul saptamanii. Echipa din spatele motorului de cautare global care compara gratuit oferte de calatorie momondo.ro a verificat datele libere si iti dezvaluie cum poti beneficia de 35 de zile de vacanta cu doar noua zile de concediu, alaturi de recomandari despre destinatiile pe care le-ai putea vizita.
Conform specialistilor momondo.ro, pregatirea unui calendar in care adaugi zile nationale libere, weekenduri si zile de concediu te poate ajuta sa te gandesti mai usor la planurile tale de calatorie in 2019 si, ulterior, sa le pui in practica fiind mai orientat in ceea ce priveste destinatia, costurile, perioada de vacanta.
Finele lui ianuarie in Tenerife
Zilele libere: 24 ianuarie (joi) - Ziua Unirii Principatelor Romane
Cand sa pleci in vacanta: 24 - 27 ianuarie (joi-duminica)
Cate zile de concediu trebuie sa-ti iei: 1
Doua mituri se invart in jurul acestei insule: faptul ca Tenerife e sinonim cu sezonul estival si ca te duce cu gandul la cocktailuri cu umbreluta si miros de crema de plaja. Cu o medie de 17 grade C in miezul iernii, Tenerife e tot ce trebuie pentru plimbari sau excursii de-a lungul coastei, unde vei gasi destul de putini turisti. Viziteaza Parcul National Teide si afla de ce intrarea acestuia cunoaste anual trei milioane de suflete. Strabate apoi la pas "caminos reales", drumuri croite de stramosii guanche cu secole in urma - si... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 14:14
Vicepresedintele PNL Florin Citu a declarat, sambata, ca numarul real de zile libere de care beneficiaza bugetarii este de aproape 30, afirmand ca Guvernul, in scop electoral, asigura "punti" care dubleaza numarul zilelor libere stabilite legal, ceea ce va afecta negativ PIB.
"Liviule, de ziua ta, ne dai si noua liber? Haideti sa va spun de ce promisiunile premierului, in care ne anunta ca deficitul bugetar pe finalul acestui an va ramane in limita de 3% sunt 'bull shit' - ca sa-l citez pe carmaci. (...)
In Romania, in 2017, avem 14 zile libere legale de la 'stat'. Cu doua mai multe ca in 2016. Aproape toate au aparut ca urmare a unor initiative parlamentare.
Un calcul simplu pentru 2017 ne arata ca pana in acest moment romanii au avut deja 12 zile libere. O verificare simpla arata insa ca prin 'marinimia' guvernelor rosii, numarul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru ca Guvernul, in scop electoral, asigura 'punti' care practic dubleaza numarul zilelor libere stabilite legal", a declarat vicepresedintele PNL Florin Citu, pe Facebook.
In Uniunea Europeana, doar Bulgaria, Ungaria si Letonia au mai multe zile libere legale decat Romania, mai spune liberalul, sustinand ca "puntile" create de guvernele rosii afecteaza PIB-ul Romaniei.
"Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arata ca cele 8 zile libere legale din Marea Britanie inseamna un PIB mai mic cu 3,2... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 17:31
In 2016 vom avea 12 zile libere, dintre care sapte vor fi in timpul saptamanii si cinci in weekend.
Potrivit legii, vor fi libere doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei, Ziua Nationala a Romaniei, dar si Ziua Unirii Principatelor Romane, adica 24 ianuarie, arata Mediafax.
Dintre cele doua zile libere de la inceputul anului doar de una ne vom bucura practic, pentru ca a doua este sambata.
In 2016, Prima zi de Paste coincide cu Ziua Muncii, adica pe 1 ...citeste mai departe despre "Cate zile libere vom avea in 2016" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Decembrie 2015, ora 10:18
Angajatii s-ar putea bucura de alte trei sarbatori legale pe an,dupa ce cateva propuneri legislative in acest sens au fost inregistrate de Senat si urmeaza a fi dezbatute in cadrul comisiilor permanente. Mai exact, se propune introducerea in Codul Muncii, ca sarbatori legale, a celei de-a treia zi de Paste, a datei de 10 mai si a datei 21 mai - ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
Codul Muncii ar putea fi modificat din nou, astfel incat romanii sa beneficieze de alte trei zile libere nationale, in plus fata de cele 12 sarbatori legale existente deja. Mai exact, patru propuneri legislative in acest sens se afla pe ordinea de zi a Comisiei de Munca din Senat, care este si prima camera sesizata.
Doua dintre aceste propuneri vizeaza declararea datei de 10 Mai ca zi libera. Concret, Senatorul PNL Puiu Hasotti a depus la Senat, in acest sens, un proiect de acte normativ care stabileste ca data de 10 Mai va fi sarbatoare nationala, si nu 1 decembrie, asa cum este in momentul de fata.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 18:48
Guvernul va declara zilele de 2 si 3 mai 2013 drept zile libere, conform unui proiect de hotarare introdus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri.
Proiectul de act normativ a fost intrdus pe lista documentelor care ar putea fi aprobate, miercuri, de Guvern.
Asociatiile investitorilor din turism au cerut Guvernului sa declare zilele de 2 si 3 mai din acest an drept zile libere, pentru Ziua libera de 1 Mai sa fie legata de Sarbatoarea de Paste, din 5 mai. mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 11:17
Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, un proiect de hotarare pentru stabilirea zilelor de 24 si 31 decembrie 2012 ca zile libere.
Surse oficiale au declarat ca cele doua zile libere vor fi recuperate la inceputul anului viitor, la 12 si 19 ianuarie.
"Decizia poate fi aplicata si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel", au declarat sursele citate.
Conform Codului Muncii, zilele libere din luna decembrie 2012 sunt 1 Decembrie (sambata, Ziua Nationala), 25 si 26 decembrie (marti si miercuri, prima si a doua zi de Craciun).
In zilele declarate libere nu se lucreaza, exceptie facand unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, precum si acele unitati in care munca nu poate fi intrerupta.
In cadrul sedintei s-a prezentat si o nota referitoare la plata in avans a pensiilor in perioada sarbatorilor de iarna, potrivit Agerpres mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:36