In anul 2021, romanii vor avea 15 zile libere, sapte dintre acestea sunt in cursul saptamanii, iar restul de opt sunt in weekend. In 2020, 11 dintre cele 15 zile libere au fost in timpul saptamanii.
In 2021, romanii vor avea trei minivacante, de Anul Nou, de Paste si de Rusalii.
Zile libere legale
Zilele libere legale din 2021 sunt urmatoarele:
- 1 si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) - vineri si sambata;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) - duminica;
- 30 aprilie (Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui) - vineri;
- 1 mai (Ziua Muncii) - sambata;
- 2 - 3 mai (prima si a doua zi de Pasti) - duminica si luni;
- 1 iunie (Ziua Copilului) - marti;
- 20 si 21 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) - duminica si luni;
- 15 august (Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminica;
- 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) - marti;
- 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) - miercuri;
- 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) - sambata si duminica.
Codul muncii prevede doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 14:29
Cincisprezece zile libere vor avea romanii in 2021, potrivit Codului Muncii. Dintre acestea, doar sapte zile vor fi in timpul saptamanii, comparativ cu 11, cate au fost in 2020.
Concret, zilele libere legale din 2021 sunt urmatoarele:
* 1 si 2 ianuarie (prima si a doua zi de Anul Nou) - vineri si sambata;
* 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane) - duminica;
* 30 aprilie (Vinerea Mare);
* 1 mai (Ziua Muncii) - sambata;
* 2 - 3 mai (prima si a doua zi de Pasti) - duminica si luni;
* 1 iunie (Ziua Copilului) - marti;
* 20 si 21 iunie (prima si a doua zi de Rusalii) - duminica si luni;
* 15 august (Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului) - duminica;
* 30 noiembrie (Sarbatoarea Sfantului Andrei) - marti;
* 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei) - miercuri;
* 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun) - sambata si duminica.
Conform legislatiei in domeniul muncii, persoanele care apartin altor culte religioase legale decat cele crestine beneficiaza de doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale.
Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/ sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate, prevede Codul Muncii, conform sursei citate.
CITESTE SI:
Parintii elevilor care fac... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 09:33
Angajatii romani isi doresc tot mai multe zile de vacanta, sau zile in care pot lucra in timp ce calatoresc, de aceea multi aleg sa foloseasca zile din concediu fix inainte sau dupa zilele libere stabilite la nivel national.
Unind aceste zile cu weekendul cel mai apropiat, pot beneficia de mai multe vacante pe parcursul anului si isi pot achizitiona din timp biletele, pentru a se bucura de cele mai mici preturi.
Echipa motorului gratuit de cautare pentru calatorii momondo.ro a selectat zilele nelucratoare din 2020 si a gasit cele mai bune combinatii cu cat mai putine zile de concediu, pentru a oferi romanilor vacante mai eficiente: O luna de calatorit folosind doar 12 zile de concediu.
Primavara
Pentru ca primele zile libere din an au fost deja consumate, iar Ziua Unirii (24 ianuarie - liber) este deja aproape - desi preturile pentru zborurile catre Atena, Varsovia sau Tel Aviv inca sunt demne de luat in calcul - vacanta de Paste poate fi planificata cu rabdare. Zilele de 17, 19 si 20 aprilie sunt deja libere, deci un city break in Europa va fi usor de organizat, dar cei care isi doresc o vacanta mai lunga pot folosi 8 zile de concediu pentru a se bucura de 17 zile (1 Mai - liber) departe de casa. O vacanta in India, in China sau in Kenya va fi suficient de prietenoasa cu bugetul anual de vacanta incat sa fie posibile si alte deplasari interesante.
Datele de vacanta: 17 aprilie - 3 mai (cu 8 zile de concediu)
Pretul mediu pentru un zbor dus-intors catre... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 10:46
Potrivit Codului Muncii, in 2020, vom avea 15 zile de sarbatoare legala. Dintre acestea 11 pica in zile lucratoare si 4 in weekend, inclusiv sarbatorile care sunt mereu duminica (prima zi de Paste si Rusalii).
Pe langa cele doua mentionate, intr-o zi de sambata va fi sarbatorita Adormirea Maicii Domnului (15 august), dar si a doua zi de Craciun, 26 decembrie.
In plus, ne vom bucura de cateva minivacante pentru ca unele sarbatori pica vineri sau luni. Astfel, vom avea trei zile libere de Ziua Unirii Principatelor Romane - 24 ianuarie (vineri), 1 mai (vineri), 1 iunie (luni). De asemenea, ne asteapta si o minivacanta de 4 zile pentru ca Sfantul Andrei si Ziua Nationala pica luni, respectiv marti.
Iata zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, in 2020:
- 1 si 2 ianuarie (miercuri si joi);
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri);
- 17 aprilie - Vinerea Mare (vineri);
- 19, 20 aprilie - prima si a doua zi de Paste (duminica si luni);
- 1 mai (vineri);
- 1 iunie (luni);
- 7 si 8 iunie - prima si a doua zi de Rusalii (duminica si luni);
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului (sambata);
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei (luni);
- 1 decembrie - Ziua Marii Uniri (marti);
- 25, 26 decembrie - prima si a doua zi de Craciun (vineri si sambata). ...citeste mai departe despre "Zile libere 2020: Ce sarbatori pica in weekend si cate minivacante vom avea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 13:40
Anul 2019 aduce 13 zile libere legale, in afara primelor doua zile din ianuarie, dintre care opt sunt in timpul saptamanii. Echipa din spatele motorului de cautare global care compara gratuit oferte de calatorie momondo.ro a verificat datele libere si iti dezvaluie cum poti beneficia de 35 de zile de vacanta cu doar noua zile de concediu, alaturi de recomandari despre destinatiile pe care le-ai putea vizita.
Conform specialistilor momondo.ro, pregatirea unui calendar in care adaugi zile nationale libere, weekenduri si zile de concediu te poate ajuta sa te gandesti mai usor la planurile tale de calatorie in 2019 si, ulterior, sa le pui in practica fiind mai orientat in ceea ce priveste destinatia, costurile, perioada de vacanta.
Finele lui ianuarie in Tenerife
Zilele libere: 24 ianuarie (joi) - Ziua Unirii Principatelor Romane
Cand sa pleci in vacanta: 24 - 27 ianuarie (joi-duminica)
Cate zile de concediu trebuie sa-ti iei: 1
Doua mituri se invart in jurul acestei insule: faptul ca Tenerife e sinonim cu sezonul estival si ca te duce cu gandul la cocktailuri cu umbreluta si miros de crema de plaja. Cu o medie de 17 grade C in miezul iernii, Tenerife e tot ce trebuie pentru plimbari sau excursii de-a lungul coastei, unde vei gasi destul de putini turisti. Viziteaza Parcul National Teide si afla de ce intrarea acestuia cunoaste anual trei milioane de suflete. Strabate apoi la pas "caminos reales", drumuri croite de stramosii guanche cu secole in urma - si... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 14:14
In 2019, conform Codului Muncii, vom avea 15 zile de sarbatoare legala.
Daca unele dintre acestea sunt mereu duminica (prima zi de Paste si Rusalii), altele pica in acest an destul de nefericit. Este cazul Sfantului Andrei si zilei nationale, ambele picand in weekend - 30 noiembrie e sambata, iar 1 decembrie 2019 va fi duminica, asa ca atunci nu ne bucuram practic de nicio zi libera in plus.
In schimb, alte zile de sarbatoare pica joia, deci e foarte probabil ca Guvernul sa isi continue traditia si sa ofere bugetarilor cateva minivacante in plus, daca decide ca acestia nu lucreaza nici in vinerea dintre ziua libera si weekendul urmator.
Iata lista completa a zilelor libere din 2019 si cum vor pica ele in timpul saptamanii:
1 ianuarie (marti)
2 ianuarie (miercuri)
24 ianuarie (joi) Ziua Unirii Principatelor Romaniei - potential de punte 24-27 ianuarie pentru bugetari
26 aprilie (vineri) Vinerea Mare
28 aprilie (duminica) Prima zi de Paste
29 aprilie (luni) A doua zi de Paste
1 mai (miercuri) Ziua Muncii - si aici e probabila acordarea unei zile libere in plus pentru bugetari, marti pe 30 aprilie - in acest fel acestia ar avea liber in perioada 26 aprilie - 1 mai (de vineri pana miercuri)
1 iunie (sambata) - din pacate Ziua Copilului pica in acest an in weekend
16 iunie (duminica) Rusalii
17 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului - potential de punte 15-18 august pentru bugetari, daca Guvernul le da liber... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 08:31
Anul viitor, din cele 14 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii, 11 vor pica in timpul saptamani si vor fi practic zile libere.
Vor pica in weekend, ca de fiecare data, prima zi de Paste si prima zi de Rusalii, care sunt intotdeauna duminica, dar si Ziua Nationala, 1 decembrie, care in 2018 pica sambata.
Conform Codului Muncii, persoanele care trebuie sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale au dreptul la zile libere in compensatie, in decurs de o luna, sau la o suma suplimentara echivalenta cu un spor "ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".
Calendarul sarbatorilor legale in 2018:
1 ianuarie - Anul Nou2 ianuarie - a doua zi dupa Anul Nou24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane8 aprilie - Prima zi de Paste (duminica)9 aprilie - A doua zi de Paste1 mai - Ziua Muncii27 mai - Prima zi de Rusalii (duminica)28 mai - A doua zi de Rusalii1 iunie - Ziua Copilului15 august - Adormirea Maicii Domnului30 noiembrie - Sfantul Andrei1 decembrie - Ziua Nationala (sambata)25 decembrie - Prima zi de Craciun26 decembrie - A doua zi de Craciun
Este posibil ca Guvernul sa acorde mai multe minivacante pentru a uni unele zile libere cu weekendul, asa cum s-a intamplat si in acest an. ...citeste mai departe despre "Cate zile libere vom avea in 2018" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 00:19
Pana la sfarsitul acestui an salariatii romani se vor mai bucura de doar doua zile libere in timpul saptamanii, 25 si 26 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, conform legislatiei muncii. Aceasta intrucat celelalte zile libere ramase din 2013, 30 noiembrie si 1 decembrie, se vor sarbatori sambata si duminica, aceste zile fiind oricum libere pentru salariatii cu program normal de lucru, de luni pana vineri.
Totusi, avand in vedere ca 27 decembrie si 3 ianuarie 2014 "pica" intr-o zi de vineri, iar autoritatile centrale ne-au obisnuit in ultimul timp cu vacante prelungite, nu este exclus ca aceste zile sa fie declarate nelucratoare. Premierul Victor Ponta a facut deja declaratii in acest sens, mentionand ca o decizie va fi luata saptamana viitoare.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 18:24
Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, un proiect de hotarare pentru stabilirea zilelor de 24 si 31 decembrie 2012 ca zile libere.
Surse oficiale au declarat ca cele doua zile libere vor fi recuperate la inceputul anului viitor, la 12 si 19 ianuarie.
"Decizia poate fi aplicata si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel", au declarat sursele citate.
Conform Codului Muncii, zilele libere din luna decembrie 2012 sunt 1 Decembrie (sambata, Ziua Nationala), 25 si 26 decembrie (marti si miercuri, prima si a doua zi de Craciun).
In zilele declarate libere nu se lucreaza, exceptie facand unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, precum si acele unitati in care munca nu poate fi intrerupta.
In cadrul sedintei s-a prezentat si o nota referitoare la plata in avans a pensiilor in perioada sarbatorilor de iarna, potrivit Agerpres mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 10:36