Germania a cerut joi ambasadorului rus explicatii cu privire la atacuri cibernetice care au vizat in 2015 Bundestagul (Camera inferioara a Parlamentului) si serviciile cancelarului Angela Merkel.
Acest atac cibernetic - despre care exista "indicii puternice" ca a fost comis de un suspect, la acea vreme membru al serviciului rus de informatii militare GRU - ar putea sa conduca la impunerea unor sanctiuni de catre Uniunea Europeana (UE), avertizeaza intr-un comunicat Ministerul german de Externe.
Secretarul de stat german insarcinat cu Afaceri Externe Miguel Berger l-a "invitat" pe ambasadorul rus Serghei Nesciaiev, pentru a discuta despre acest atac comis in urma cu cinci ani impotriva Bundestagului si serviciilor Angelei Merkel.
"In numele Guvernului federal, el a condamnat ferm atacul hackerilor impotriva Bundestagului", precizeaza ministerul.
Hackerii au furat - in paralel cu acest atac, scrie presa germana - date personale de pe o mesagerie a cancelarului, in perioada 2012-2015.
Angela Merkel a deplans ea insasi, la 13 mai, tentative "scandaloase" de piraterie ruse care au vizat-o in 2015 si a dat asigurari ca dispune de "probe tangibile" cu privire la aceste atacuri informatice.
Un mandat de arestare a fost emis recent, la cererea parchetului federal, pe numele unui presupus hacker - Dimitri Badin -, cautat de asemenea de politia federala americana (FBI), potrivit saptamanalului Der Spiegel.
Dimitri Badin este suspectat de faptul ca a participat la... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 16:41
Tiparirea si distributia mai multor ziare americane au fost perturbate, sambata, de un atac cibernetic, potrivit BBC.
Atacul a dus la intarzierea distributiei ziarelor Los Angeles Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun si a altor titluri ce apartin Tribune Publishing.
Compania a transmis ca initial a detectat un malware vineri, care a lovit publicatiile care sunt imprimate la aceeasi tipografie.
Reprezentantii LA Times sunt de parere ca atacul a venit din afara Statelor Unite.
Editiile de pe Coasta de Vest ale Wall Street Journal si The New York Times, care folosesc aceeasi platforma de productie in Los Angeles, au fost si ele afectate.
"Credem ca intentia atacului a fost de a destabiliza infrastructura, mai exact serverele, si nu sa caute sa fure informatii", a declarat o sursa pentru LA Times.
Purtatorul de cuvant al Tribune Publishing, Marisa Kollias, a confirmat acest lucru intr-un comunicat. Ea a spus ca virusul a daunat sistemelor back-office folosite pentru a publica si produce ziare.
"Fiecare piata a companiei a fost lovita", a spus Kollias, fara a da detalii.
Compania mai detine publicatiile New York Daily News, Orlando Sentinel si Annapolis Capital-Gazette, unde a avut loc un atac armat anul acesta.
O alta publicatie, Fort Lauderdale Sun-Sentinel, a fost afectata de un virus care a inchis productia si liniile telefonice.
"Suntem la curent cu raportarile unui potential incident cibernetic care a afectat mai multe publicatii si lucram... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 09:18
Procurorii americani au acuzat trei cetateni de nationalitate chineza, afiliati unei companii de securitate cibernetica din China, ca au atacat cibernetic companiile Siemens AF, Trimble Inc si Analytics Moody's pentru a fura informatii interne si "secrete de afaceri".
Potrivit unui rechizitoriu prezentat luni de tribunalul federal din Pittsburgh, Pennsylvania, cei trei sunt acuzati de coordonarea si lansarea unor atacuri cibernetice neautorizate, intre 2011 si 2017, noteaza Reuters.
Acuzatii sunt Wu Yingzhuo, Dong Hao and Xia Lei, iar potrivit rechizitoriului, toti sunt afiliati companiei de tehnologie Ltd, ce ofera servicii de securitate cibernetica. Compania este localizata in Guangzhou (sudul Chinei).
Printre altele, hackerii au monitorizat corespondenta unui economist (neidentificat momentan), angajat al Moody's; au furat date de la departamentele de transport, energie si tehnologie ale companiei Siemens; au vizat firma Trimble, in timp ce aceasta dezvolta un nou sistem global de navigatie prin satelit, care este mai precis decat alte dispozitive de acest gen.
Potrivit lui Adam Meyers, un cercetator al firmei de securitate CrowdStrike, acuzatii fac parte dintr-un grup de hackeri intitulat "Gothic Panda", fiind activ din 2007. In trecut, grupul a mai vizat companii care acopera domenii precum aparare, chimie, energie, financiar sau transporturi, din Marea Britanie, Franta, Hong Kong si SUA.
Purtatorul de cuvant al Statelor Unite pentru Pennsylvania de... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 11:44
La sfarsitul lunii septembrie, compania multinationala de contabilitate Deloitte anunta ca a fost victima unui atac cibernetic, dar ca au fost compromise doar datele a "sase clienti". Se pare insa ca atacul a avut dimensiuni mult mai mari. Presa britanica scrie ca datele a nu mai putin de 350 de clienti ar fi fost compromise.
Conform The Guardian, care citeaza surse care detin informatii legate de atac, o parte dintre victime sunt oficiali guvernamentali din SUA, dar si de la nivelul ONU, Posta americana, precum si oameni cu pozitii importante in cadrul unora dintre cele mai mari multinationale din lume.
Au fost sparte mailuri dinspre sau inspre patru banci, trei linii aeriene, companii farmaceutice sau producatori de masini.
In afara de emailuri, hackerii ar fi avut acces la parole, utilizatori si IP-uri, precum si informatii sensibile din domeniul afacerilor sau sanatatii.
Deloitte a banuit ca are o problema de securitate a datelor in primavara acestui an.
Potrivit surselor, compania nici acum nu e 100% sigura ce date au ajuns pe mana hackerilor. In plus, aceste atacuri e posibil sa fi inceput inca de acum un an.
Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca, in prezent, Deloitte nu mai este vizata de niciun atac.
Citeste si despre un alt atac cibernetic de proportii din SUA.... citeste mai departe despre "Atac cibernetic la Deloitte: Ar fi fost compromise date ale unor oficiali americani, unor banci si producatori auto" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 21:52
Oficiali britanici din domeniul securitatii sustin ca la originea atacului informatic care a dus luna trecuta la blocarea partiala a NHS (sistemul national de sanatate britanic) si a altor institutii de pe plan mondial s-au aflat hackeri nord-coreeni.
Surse din sfera securitatii au declarat pentru BBC ca Centrul national britanic pentru securitatea informatica (NCSC), care a condus o ancheta internationala lansata in urma respectivului atac, considera ca in spatele acestuia s-a aflat o grupare cunoscuta sub numele Lazarus, care ar mai fi vizat si compania Sony Pictures, in 2014, intr-un moment in care casa de filme se pregatea sa lanseze pelicula "The Interview", o satira despre conducerea nord-coreeana. Filmul a fost lansat in cele din urma cu intarziere si discretie.
Se crede ca aceeasi grupare de piraterie informatica ar fi incercat sa sustraga si bani din banci, prin intermediul "virusului de rascumparare" (ransomware) WannaCry care a blocat in mai sisteme informatice din intreaga lume, cerand efectuarea unor plati in schimbul deblocarii, atac care a afectat in mod deosebit NHS din Marea Britanie.
Atacul cibernetic global: Recompense s-au platit, banii nu au fost inca retrasi de hackeri
Oficialii NCSC au ajuns la concluzia ca WannaCry nu a vizat in mod special Marea Britanie sau NHS si este posibil sa fi fost o tentativa ratata de sustragere de fonduri, avand in vedere ca pana acum hackerii nu par sa fi intrat in posesia unor bani din "recompensele" cerute.... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 19:26
Lumea s-ar putea confrunta in curand cu un "act grav de sabotaj informatic", ce ar provoca "haos", a avertizat seful serviciilor secrete olandeze, Rob Bertholee.
Un sabotaj al infrastructurii vitale "este genul de lucru care ar putea sa va impiedice sa inchideti ochii noaptea", le-a spus Bertholee sutelor de experti si reprezentanti oficiali reuniti in cadrul unei conferinte pentru securitate informatica de la Haga, conform AFP.
Vezi si WannaCry: Coreea de Nord ar fi responsabila de atacul cibernetic global - experti IT
Acest avertisment intervine in conditiile in care un atac informatic fara precedent s-a soldat cu peste 200.000 de victime, in cel putin 150 de tari, incepand de vineri. In prezent, situatia pare sa fie sub control.
Amenintarile cu atacuri informatice "nu sunt imaginare, sunt peste tot in jurul nostru", a declarat directorul serviciilor secrete olandeze (AIVD), la forumul de doua zile organizat de Guvernul olandez.
Citeste si:
Putin acuza spionajul american de atacul cibernetic mondial, Casa Alba sustine ca totul e sub controlFinancial Times: Atacurile cibernetice, semnal de alarma. Companiile trebuie sa ia masuri de securitateAtacul cibernetic global: Recompense s-au platit, banii nu au fost inca retrasi de hackeri
"Din punctul meu de vedere, am putea fi mult mai aproape de un act grav de sabotaj informatic decat cred multe persoane", a avertizat el.
Bertholee a amintit cum computerele celei mai mari companii petroliere din Arabia... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 20:03
Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile americane de informatii de infectarea cu virusul WannaCry care s-a raspandit in intreaga lume, in timp ce atacul cibernetic parea ca s-a temperat in Europa.
Liderul de Kremlin a citat luni, la Beijing, declaratii ale unui director Microsoft, care a criticat Guvernul american pentru ca "stocheaza" arme cibernetice.
Putin a respins totodata orice legatura a acestui atac cibernetic mondial cu Rusia.
"Microsoft a spus-o direct: sursa initiala a virusului sunt agentiile americane de securitate. Rusia nu are absolut nimic a face cu asta", a declarat el.
Acest atac a afectat Ministerul rus de Interne, furnizorul de servicii de telefonie mobila MegaFon, grupul financiar detinut de stat Sberbank si alte ministere si companii de stat - ceea ce face din Rusia una dintre cele mai grav afectate tari de atac, potrivit Kaspersky Lab, o companie in domeniul securitatii cibernetice cu sediul la Moscova.
"N-au existat pagube semnificative in privinta institutiilor noastre - fie ca e vorba de banci, sanatate ori altceva", a spus Putin.
"Insa este ingrijorator in general (...). Duhuri scapate din lampa, asa, mai ales daca au fost create de servicii secrete, ii pot afecta inclusiv pe autorii si creatorii lor", a avertizat el.
Citeste toate stirile pe tema atacului cibernetic din ultimele zile
In schimb, Tom Bossert, un consilier pe probleme de securitate interna al presedintelui american Donald Trump, afirma ca atacul... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 23:11
Reprezentantii Microsoft au lansat duminica noaptea critici dure la adresa guvernelor nationale, care dezvolta si stocheaza anumite vulnerabilitati de software, precizand ca atacul cibernetic mondial din cel putin 150 de tari ar trebui sa reprezinte un apel de trezire pentru a pune capat unor asemenea practici.
"Acest atac explica din nou de ce stocarea unor vulnerabilitati de catre guvernele natioanale reprezinta o problema atat de mare", a scris presedintele companiei Microsoft, Brad Smith, transmite DPA.
De asemenea, acesta a avertizat ca ultimele atacuri cibernetice reprezinta un tipar pentru intregul an 2017.
WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii din cel putin 150 de tari afectate la sfarsitul saptamanii trecute.
Ransomware a profitat de o bresa de securitate din Windows, sistem de operare lansat in urma cu 15 ani, dar care este folosit in continuare de un numar mare de institutii si utilizatori care nu realizeaza pericolele la care se expun.
"In mod repetat, exploatarile din mainile guvernelor s-au scurs in domeniul public si au generat daune pe scara larga. Un scenariu echivalent cu arme conventionale ar fi daca cineva ar fura rachetele Tomahawk de la armata SUA", a precizat Smith.
Presedintele Microsoft a cerut guvernelor nationale sa trateze acest atac cibernetic masiv drept un apel de trezire pentru a nu mai stoca vulnerabilitati de software, care risca sa fie exploatate de... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 12:37
1Bancile americane sunt din nou expuse pericolului. Guvernul iranian este banuit ca a incercat, recent, sa atace aceste institutii din SUA pe cale cibernetica.
Guvernul de la Teheran a negat orice implicare intr-o astfel de activitate. In ultimele luni, mai multe site-uri ale unor banci sau institutii financiare americane au fost atacate, scrie ABC News.
Oficialii iranieni au raspuns categoric acuzatiilor din partea americanilor si au mentionat faptul ca ei respecta legile internationale in vigoare, neatacand SUA pe cale cibernetica. De aceste atacuri destul de rudimentare au fost vizate Bank of America, PNC si Wells Fargo. Ele au vizat punerea in dificultate a operatiunilor desfasurate de aceste institutii financiare.
Citeste mai multe despre Bancile americane sunt in pericol? pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 09:04