Înainte de a pleca în orice călătorie trebuie să vă interesați cu atenție asupra drepturilor și obligațiilor dumneavoastră ca pasager și turist. În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de majoritatea țărilor de pe mapamond, programul de zbor al tuturor companiilor aeriene a devenit vulnerabil și volatil. În fiecare zi pasageri din toată lumea au parte de zboruri întârziate sau, mai rău, de zboruri anulate.
Un zbor anulat vă poate distruge complet toate planurile de călătorie. Mulți călători nu știu că pot primi nu doar banii cheltuiți pe biletul de avion înapoi, ci și o compensație bănească pentru disconfortul creat. Din nefericire, anulările legate de Coronavirus nu se califică pentru compensare, dar puteți verifica eventualele zboruri anulate/întârziate din ultimii 3 ani pentru a vedea dacă vă încadrați la primirea unei compensații materiale de până la 600 EUR.
Dacă ați încercat recent să călătoriți și ați avut parte de întârzieri sau de zboruri anulate Wizz Air trebuie să verificați dacă sunteți eligibil pentru o despăgubire. Nu pierdeți ocazia de a primi până la 600 de euro de persoană pentru stiuația neplăcută în care ați fost pus. Pentru a vă ușura munca de căutare puteți folosi foarte simplu un instrument online de verificare a despăgubirilor.
Aveți dreptul să solicitați despăgubiri în caz de anulare sau întârziere prelungită a unui zbor WizzAir... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2021, ora 17:39
Ukraine International Airlines a lansat ceea ce numeste un proiect unic ucrainean. Este vorba despre un "zbor pitoresc", pe ruta Kiev - Cernobil si retur, fara aterizare. Oferta a fost anuntata pe 12 februarie, iar biletele pentru zborul din 7 martie s-au epuizat imediat, determinand compania aeriana sa organizeze un al doilea zbor pentru 13 martie.
Conform airlinestravel.ro, zborul va fi efectuat cu o aeronava Embraer E195, care va survola zona la o altitudine mica, de 900 de metri, de-a lungul raului Dnipro, in locul uneia dintre cele mai grave catastrofe din istorie.
Dezastrul a avut loc in anul 1986, iar zona a ramas neamenajata din cauza nivelurilor ridicate de radioactivitate. Cu toate acestea, "zona de excludere" a devenit in ultimii ani o destinatie populara pentru turistii ce calatoresc in Ucraina.
Aeronava va survola si aerodromul fabricii Antonov din Gostomel, casa An-225 Mriya. Zborul va avea o durata de aproximativ o ora si 10 minute iar pretul unui bilet este de 95 de dolari.
Ghizii turului vor fi chiar pilotii UIA, care le vor oferi pasagerilor povesti de aviatie, dar si despre ceea ce s-a intamplat la Cernobil acum 35 de ani, cand cantitatea de radiatii eliberata este de cel putin 100 de ori mai puternica decat cea eliberata de bombele atomice de la Nagasaki si Hiroshima.
Citeste si
Unde putem calatori fara restrictii daca ne-am vaccinat de Covid
Tara care impune carantina chiar si vaccinatilor ...citeste mai departe despre "Cat costa un... mai mult
Joi, 18 Februarie 2021, ora 11:23
Cipru spera sa atraga turistii iesiti din izolare promitand sa acopere cheltuielile medicale ale oricarui vizitator depistat pozitiv la testul pentru noul coronavirus in timpul sejurului pe insula mediteraneeana, au anuntat miercuri oficiali ciprioti, relateaza AFP.
Intr-o scrisoare trimisa tur-operatorilor si companiilor aeriene, ministerele Afacerilor Externe, Transporturilor si Turismului au prezentat in detaliu masurile sanitare si protocoalele introduse pentru garantarea sigurantei turistilor.
Cu ratele sale scazute de mortalitate si de transmitere a COVID-19, Cipru se promoveaza drept o destinatie "sigura" si "se angajeaza sa asigure ingrijirea turistilor testati pozitiv in timpul sejurului si a apropiatilor lor".
Republica Cipru sustine ca a testat mai mult de 10% din populatia sa de cel putin un milion de locuitori si ca a inregistrat oficial 939 de cazuri de COVID-19, dintre care 17 decese.
Guvernul de la Nicosia promite in special sa acopere costurile cazarii, hranei si al ingrijirilor medicale daca turistii se imbolnavesc pe insula de noul coronavirus.
Potrivit scrisorii citate, calatorul nu va suporta decat "costul transferului la aeroport si al zborului de repatriere".
Un spital cu o capacitate de 100 de paturi va fi dedicat exclusiv turistilor depistati pozitiv, iar capacitatea sa "va putea creste, daca va fi necesar, intr-un termen foarte scurt".
Circa 112 unitati de terapie intensiva si circa 200 de aparate de ventilatie mecanica vor fi... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 21:29
Intrarea in faliment a operatorului britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a declansat cea mai ampla operatiune de repatriere din istoria Marii Britanii.
150,000 de britanici care se afla peste hotare in vacanta sunt vizati de operatiunea de repatriere, intitulata "Operation Matterhorn/ Operatiunea Matterhorn", potrivit The Telegraph.
Secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a declarat ca zeci de avioane charter, chiar si din Malaezia, au fost angajate pentru a aduce inapoi clientii firmei de turism. Totodata, lucreaza in plus si oamenii din centre de apel si aeroporturi.
"Falimentul Thomas Cook este o veste trista pentru toti, mai ales pentru cei aflati in vacanta deja. Guvernul si Autoritatea Civila de Aviatie UK (CAA) lucreaza non stop pentru a-i ajuta pe oameni", a transmis Shapps.
Departamentul pentru Transporturi a precizat ca toti clientii aflati in prezent in strainatate, plecati prin agentia Thomas Cook, sunt programati sa se intoarca in Marea Britanie in urmatoarele doua saptamani. Acestia vor fi adusi acasa cat mai aproape de data lor de intoarcere, rezervata prin Thomas Cook.
CAA a mentionat ca zborurile de repatriere sunt disponibile numai pentru pasagerii care au plecat in vacanta din Marea Britanie. In plus, vor fi adusi inapoi in UK si calatorii care nu au bilete de avion la compania aeriana Thomas Cook, dar si-au facut vacanta prin intermediul agentiei.
Operatiunea de repatriere se va desfasura pana... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 11:45
SpaceX, compania spatiala a miliardarului Elon Musk, a anulat in aceasta saptamana zborul test al unui prototip de nava spatiala supranumita "Starhopper", care ar putea la un moment dat sa transporte oameni in sistemul solar, dupa ce aceasta a scos fum si flacari inainte sa se ridice de la sol.
Nava ar fi trebuit sa se ridice miercuri la circa 20 de metri de la sol, iar SpaceX pregatise si un eveniment webcast. Dar incercarea a fost anulata la cateva momente dupa pornirea motorului, transmite CNN Business.
Vehiculul nu a parut deteriorat, iar echipa SpaceX a considerat ca poate continua cu o a doua incercare, dar si aceasta a fost anulata.
Musk a explicat intr-un tweet ca "presiunea din camera" rachetei "a fost prea ridicata din cauza combustibilului prea rece".
Contactat joi de CNN Business, purtatorul de cuvant al SpaceX, James Gleeson, a spus ca nu poate oferi imediat detalii despre test.
Starhopper are rolul de a fi precursor al unei rachete destinate explorarii indepartate a spatiului, numita Starship. Nava prototip are rolul sa efectueze zboruri scurte, in cadrul programului Starship.
"Testele trebuie sa verifice limitele vehiculului", a declarat miercuri Kate Tice, inginer la SpaceX, in timpul unei transmisiuni in direct de la testul de miercuri. Cu alte cuvinte, nimeni nu s-a asteptat ca testul sa decurga fara erori.
Starhopper a efectuat pana acum doua zboruri de incercare care au ridicat in aer vehiculul la o distanta mica de pamant, nava... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:43
Pentru piata turistilor rusi, trebuie sa ne propunem ca vacanta in Romania sa fie o experienta, tinand cont ca Bulgaria are un avantaj mult mai mare de promovare, este de parere presedintele Federatiei Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT), Corina Martin.
FAPT a organizat un infotrip pentru tour-operatori rusi (in majoritate din Sankt Petersburg) pe litoralul romanesc si in Delta Dunarii, dupa 27 de ani de absenta in promovare in acest mod pe piata rusa, potrivit unui comunicat al federatiei remis vineri AGERPRES.
"Ne adresam tour-operatorilor din Sankt Petersburg, un oras de cinci milioane de locuitori ce atrage anual peste opt milioane de turisti, oras infratit de 10 ani cu orasul Constanta. Abordam o piata cu un potential enorm, un segment de turisti cu studii superioare, cu bugete mari de vacanta, turisti care aleg obligatoriu litoral intre cele minim doua vacante pe an pe care le efectueaza. Am prezentat numai locatii de top de pe litoralul romanesc si am continuat la fel in cele doua zile petrecute in Delta", a spus Corina Martin.
Aceasta a apreciat ca in acest moment Romania are un handicap prin absenta promovarii pe piata rusa, mai ales in raport cu promovarea pe care o face Bulgaria, dar tara noastra are servicii de top in locatii de exceptie. Acestea trebuie prezentate si promovate ca produse speciale, autentice romanesti, pe piata rusa, o piata considerata de FAPT ca dorita si abordata de orice destinatie turistica internationala.... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 11:59
Incepand cu 16 iunie, Blue Air va lansa un nou zbor de la Bucuresti spre una dintre cele mai dorite destinatii de vara, Palma de Mallorca.
"Credem foarte mult in aceasta noua ruta si ne bucuram ca putem oferi romanilor optiunea de a zbura cu Blue Air de la Bucuresti in Palma de Mallorca. Aici, vor putea alege dintre zecile de plaje, de la cele foarte mari, inconjurate de hoteluri moderne si accesibile la pret, restaurante, spatii comerciale si parcuri acvatice, pana la plaje private in resorturi de 5 stele, ori golfuri retrase, cu peisaje uimitoare, preferate de cei care vor sa se bucure de soare si de liniste.
Recomandam aceasta destinatie atat familiilor cu copii, cat si pasionatilor de sporturi acvatice, excursii, ciclism sau istorie, Mallorca fiind considerata cel mai mare centru istoric intact din Europa", a declarat Tudor Constantinescu, directorul comercial al Blue Air.
Zborurile vor avea loc in perioada 16 iunie - 15 septembrie, in fiecare zi de miercuri si sambata. Blue Air ofera trei tipuri diferite de pachete de zbor: Light, Classic si Premium. Palma de Mallorca este preferata in fiecare an de 10 milioane de turisti.
Compania a transportat anul trecut 5.061.790 pasageri, cu 70% mai mult fata de anul anterior si peste estimarile initiale, si mai mult decat dublu fata de anul 2015, cand a transportat putin peste 2 milioane de pasageri. ...citeste mai departe despre "Din iunie, zbor direct din Bucuresti catre o populara destinatie de vacanta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 14:53
Zermatt, una din statiunile de schi cele mai reputate din Elvetia, a ramas izolata in urma recentelor caderi masive de zapada.
Exista in prezent "aproximativ 13.000 de turisti la Zermatt", situata in cantonul Valais (sud-vest), a declarat pentru AFP Janine Imesch, o responsabila a statiunii. "Plecarile si venirile nu sunt posibile deocamdata" si exista riscul "unor intreruperi de curent", se arata pe site-ul celebrei statiuni.
Drumul cantonal pentru a ajunge in statiune este inchis de luni de la orele 09:00. "Iar trenul a fost oprit de ieri seara de la orele 17:30", a precizat doamna Imesch.
Statiunea dispune in total de 13.400 locuri de cazare, dintre care 7.200 in hoteluri si 6.200 in apartamente. Populatia locala numara aproximativ 5.500 de persoane.
Un zbor de recunoastere este prevazut deasupra regiunii, menit sa stabileasca ce se va face in continuare.
Alunecarile de noroi, caderile de pietre si riscul de avalanse au determinat inchiderea statiunii si a mai multor drumuri de acces in cantonul Valais, potrivit mass-media elvetiene.
Pentru aceasta regiune, gradul de risc este de 5, cel mai ridicat, potrivit politiei, care a precizat ca incepand de marti seara situatia ar trebui sa evolueze favorabil cu incetarea ninsorilor.
Ramane totusi riscul alunecarilor de teren sau de zapada, noteaza autoritatile.
Citeste si 10 mii de turisti sunt blocati in doua statiuni din Alpi, ingropate in zapada de 2 metri ...citeste mai departe despre "Ninsori... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 16:09
Daca iti doresti sa calatoresti poti apela la serviciile unei agentii de turism si astfel vei reusi sa-ti planifici o vacanta frumoasa in tara sau in strainatate.
Indiferent de alegere, o calatorie de cateva zile poate fi costisitoare mai ales ca ai nevoie de un zbor dus-intors cu avionul, de masa si cazare.
La acestea se adauga si alte cheltuieli pe care le vei face ca turist, pentru a te distra, pentru a vizita diferite obiective turistice, pentru a face cumparaturi si a achizitiona suveniruri.
Daca nu ai toti banii pentru calatorie, o solutie ar fi sa aplici pe site-ul Monily de imprumuturi avantajoase online si astfel dupa ce completezi un formular de solicitare, in doar cateva minute ai banii doriti in contul tau bancar.
Ca turist trebuie sa semnezi acest contract in doua exemplare, unul il primesti si unul ramane la agentie. Intr-un astfel de contract sunt trecute urmatoarele:
* date despre cele doua parti contractante
* obiectivul
* serviciile oferite
* ce drepturi si obligatii are agentia
* care sunt drepturile turistului
* ce obligatii are turistul
* care sunt penalizarile si despagubirile in cazul nerespectarii conditiilor contractuale
* asigurari
* reclamatii
* alte date importante trecute la final.
Ca anexa la contract trebuie sa primesti si cateva documente care ofera informatii importante despre sejur ca de exemplu: pliante, cataloage, inscrisuri si eventual programul turistic. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca voucherul, biletul... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 12:19