Pe fondul cresterii temperaturilor si ninsorilor modeste, statiunile de schi din Europa au inceput sa pastreze zapada de anul trecut prin depozitarea ei, informeaza Bloomberg.
"Dupa o iarna excelenta care ne-a lasat cu caderi mari de zapada, am decis sa testam recoltarea de zapada. Am avut nevoie de trei zile pentru a instala sistemul de conservare", a declarat Elodie Guignard, purtator de cuvant al statiunii de schi Courchevel din Alpii francezi.
La Courchevel, la finele sezonului trecut, a fost stransa o cantitate de aproximativ 20.000 de metri cubi de zapada, care a fost acoperita cu folie si panouri care reflecta razele soarelui in speranta ca 75% din aceasta cantitate va supravietui verii pentru a fi descoperita in data de 8 decembrie, cand ar urma sa fie depusa pe pista cu ocazia cupei mondiale gazduita de statiunea de schi din Alpii francezi.
Daca precedentele tentative de recoltare a zapezii sunt un indiciu, schiorii profesionisti nu au de ce sa se ingrijoreze. Inca din 2008, la Davos, Elvetia, a inceput sa fie ingropata zapada sub rumegus, material care are proprietati protective, pentru ca dupa cateva luni sa fie redistribuita pe munte. La statiunea de schi Kitzbuhel din Austria, recoltarea de zapada a avut un succes atat de mare incat a permis prelungirea sezonului de la mijlocul lunii octombrie si pana in luna mai a anului urmator. Aceasta practica costa aproximativ 165.000 de dolari pe sezon.
"Recoltarea de zapada este asigurarea noastra de viata",... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 16:49
Un incident ar fi avut loc la Sankt Petersburg, in timpul exercitiilor militare Zapad 2017, pe care le desfasoara Rusia atat pe teritoriul sau, cat si in statul vecin Belarus.
Conform The Moscow Times, un elicopter militar de tipul Ka-52 ar fi lansat accidental o salva de rachete aer-sol in apropiere de o zona de unde mai multi jurnalisti si observatori urmareau exercitiile militare.
Pe Internet au aparut deja inregistrari (neconfirmate) ale acestui moment. Se crede ca imaginile au fost surprinse de catre observatori.
Під час військових навчань "Запад 2017" пара російських вертольотів на полігоні під Санкт-Петербургом відпрацювала не зовсім по мішеням: pic.twitter.com/EYMYTG74BI- Мілітарний портал (@mil_in_ua) September 19, 2017
Incidentul, care nu a fost confirmat de oficialitatile ruse, ar fi avut loc in urma cu o zi sau doua in poligonul de unde, luni, presedintele Vladimir Putin a asistat la exercitii, a povestit o sursa, marti, pentru 66.ru, site citat de The Moscow Times.
Conform sursei, doua persoane au fost grav ranite.
The Washington Post sustine ca trei persoane au fost ranite, iar presa britanica arata ca ranitii sunt din randul jurnalistilor.
Conform cotidianului american, ministerul rus al Apararii a negat incidentul, numindu-l "o provocare" sau "prostia cuiva".
Totusi, incidentul a fost anuntat inclusiv de... mai mult
Marti, 19 Septembrie 2017, ora 16:05
Presedintele rus Vladimir Putin a asistat luni la manevrele militare comune cu Belarusul, Zapad 2017, exercitii ce au ridicat numeroase ingrijorari tarilor din regiune.
Insotit de ministrul sau al Apararii, Serghei Soigu, Putin s-a dus in poligonul Lujchi, in vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia.
Newsweek atrage atentia ca liderul de la Kremlin a ales aceasta activitate in loc sa participe la Summitul ONU unde luni incepe prima reuniune la care participa presedintele american Donald Trump.
Trupe ruse si belaruse participa la aceste jocuri de razboi de saptamana trecuta.
State membre NATO, ca tarile baltice si Polonia, au denuntat o lipsa de transparenta in legatura cu aceste manevre militare si au pus la indoiala intentiile Moscovei.
Moscova si Minskul au transmis ca la exercitii, care se incheie miercuri, participa 5.500 de militar rusi si 7.200 de militari belarusi.
Insa unele tari NATO au estimat ca la aceste jocuri de razboi ar putea sa participe, de fapt, pana la 100.000 de militari.
Rusia a respins aceste acuzatii si a subliniat ca exercitiile nu ameninta pe nimeni.
Citeste mai departe despre "Putin asista la exercitiile militare Zapad, care ingrijoreaza NATO. Iata ce imagini a postat Kremlinul (Galerie foto) " pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 20:45
Belarus a anuntat sambata ca a invitat reprezentanti din sapte tari din regiune, intre care tarile baltice, Polonia si Ucraina, sa observe manevrele militare comune de anvergura cu Rusia care se desfasoara pe teritoriul sau.
"Belarus a invitat reprezentanti ai Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Poloniei, Suediei, Norvegiei si Ucrainei ca observatori ai exercitiilor Zapad-2017 din 16-20 septembrie", a declarat intr-un comunicat Ministerul Apararii belarus, informeaza AFP.
"Astazi, doi reprezentanti ai fiecarei tari invitate au sosit la Minsk" pentru a observa manevrele incepute joi si care urmeaza sa se incheie la 20 septembrie, se precizeaza in document.
Aceasta invitatie corespunde "dorintei de cooperare si bunei intelegeri intre vecini, precum si principiilor de reciprocitate, deschidere si transparenta", potrivit comunicatului.
Circa 12.700 de militari belarusi si rusi urmeaza sa fie desfasurati in Belarus in cadrul manevrelor Zapad-2017 (Vest-2017), potrivit Moscovei, dar Lituania si Estonia sustin ca exercitiul va mobiliza de fapt 100.000 de soldati.
In comunicatul care anunta inceperea manevrelor de joi, Ministerul Apararii subliniaza ca ele prezinta "un caracter pur defensiv si ca nu sunt indreptate impotriva nici unei tari in mod special".
Dar aceasta demonstratie de forta a armatei ruse constituie obiectul speculatiilor si temerilor din partea tarilor baltice, Ucrainei si Poloniei, unele dintre ele mergand pana la suspiciunea ca ea ar putea servi si... mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 10:21
Mai sunt cateva zile pana la uriasele exercitii militare ruse din Belarus, care au pus pe jar comunitatea europeana si cea a NATO. Iar "jocul" la care vor participa trupele Rusiei da fiori: teroristi infiltrati din trei tari est-europene fictive.
Exercitiile militare vor incepe joi, 14 septembrie, si vor dura pana pe 20 septembrie. In cadrul acestora, trupele ruse si cele din Belarus vor tine piept agresiunii "trupelor occidentale" - forte armate din tarile fictive Vesbaria, Lubenia si Veishnoria, scrie Deutsche Welle.
Potrivit scenariului dezvaluit de oficialii Apararii din cele doua tari, Vesbaria si Lubenia se afla in zona baltica si controleaza coridorul ce leaga enclava rusa Kaliningrad de Belarus. In lumea reala, coridorul corespunde granitei dintre Lituania si Polonia, ambele tari NATO.
In schimb, Veishnoria se afla in zona Grodno a Belarusului, in apropiere de granita vestica.
Astfel, expertii vad in aceste exercitii un semn ca Minskul si Moscova pregatesc scenarii pentru amenintari ce provin din tari NATO, dar si din Belarus. Zona Grodno are o semnificatie speciala, din moment ce aici locuiesc multi polonezi, fiind in apropiere de granita cu aceasta tara.
Citeste si:
Presa de la Washington: Rusii ar putea sa invadeze Europa in septembrie. Cum ar trebui sa reactioneze SUA?Pregateste Putin un cal troian?Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?
Oficialii militari... mai mult
Luni, 11 Septembrie 2017, ora 14:56
In mai putin de doua saptamani, pe 14 septembrie, Rusia va incepe exercitiile militare in Belarus si Kaliningrad, care ar putea fi cele mai ample de la incheierea Razboiului Rece. Prea multe detalii despre acestea nu sunt cunoscute. Se stie insa ca au fost inventate trei tari, din care una, conform scenariului, ar invada Belarusul.
E vorba despre Veyshnoria, o tara fictiva care deja beneficiaza de un Minister de Externe, un steag, o istorie si o pagina de Wikipedia. Locuitorii Belaruslui si-au lasat imaginatia sa zboare si au creat o intreaga poveste in jurul acestei tari fictive, arata BBC.
Unii locuitori ai Belarusului au creat chiar conturi pe retelele de socializare, pretinzand ca sunt locuitori ai Veyshnoriei. Acestia se arata ingrijorati de concentrarea de forte militare la granita cu Belarusul si promit miere, paine si tocana soldatilor din Belarus care accepta sa se predea.
Celelalte doua tari fictive, inventate tot cu ocazia Zapad 2017, sunt Vesbaria si Lubenia, acestea fiind situate in locul in care se gasesc Lituania si Polonia.
Unii comentatori observa ca granita dintre Belarus si Veyshnoria se aseamana foarte mult cu cea dintre fosta URSS si Polonia, intre anii 1920 - 1939.
Citeste mai multe despre exercitiile militare pe care le va incepe Rusia in 14 septembrie si ce ar putea ascunde ele.
A.S. ...citeste mai departe despre "Rusia incepe exercitiile militare in Belarus: Scenarii de razboi cu 3 tari imaginare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 17:02
O serie de manevre militare de amploare programate de Rusia si Belarus pe teritoriul ambelor state au pus deja pe jar Occidentul si vecinii celor doua tari, iar Moscova cauta acum explicatii care sa calmeze spiritele.
Manevrele care simuleaza respingerea unui atac al unor forte "extremiste" straine asupra Belarusului urmeaza sa aiba loc la mijlocul lunii septembrie, dar reprezentantii Ministerului Aparari de la Moscova sustin ca acestea nu vizeaza pe nimeni in particular, relateaza Defense News.
Statele baltice si Polonia se arata ingrijorate de amploarea exercitiilor militare programate de Rusia si Belarus in regiune pentru perioada 14-20 septembrie.
Exista temeri ca trupele rusesti vor ramane in Belarus, dupa exercitiile militare, iar de aici vor putea oricand sa incerce un atac surpriza asupra tarilor baltice.
Alexander Fomin, adjunctul ministrului Apararii, neaga insa aceasta varianta catalogand-o drept "un mit occidental despre asa-zisa agresiune a Rusiei".
"S-au vehiculat tot felul de scenarii improbabile. Unii au ajuns sa spuna ca exercitiul Zapad 2017 reprezinta o platforma pentru invazia Lituaniei, Poloniei si Ucrainei", a mentionat Fomin.
Oficialii de la Moscova sustin ca vor deplasa in zona doar 5.500 de soldati, alaturi de cei 7.200 din Belarus, 70 de avioane, 250 de tancuri, 200 de sisteme de artilerie si 10 nave de lupta.
In acelasi timp, ministrul Apararii din Estonia, Juri Luik, sustine ca manevrele Rusiei ar putea implica pana la... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 06:14
1Moscova se pregateste de exercitii militare de mare amploare, posibil cele mai mari de la incheierea Razboiului Rece. Acestea se vor desfasura in perioada 14 - 20 septembrie si vor avea loc atat in vestul Rusiei, cat si in Belarus, aliat al Moscovei cu granite cu Letonia, Lituania si Polonia, dar si in regiunea Kaliningrad.
Conform The Guardian, la exercitii vor lua parte circa 100.000 de militari, estimeaza oficialii occidentali si analistii.
Rusia nu a specificat un numar de militari care vor lua parte la aceste exercitii, insa ambasadorul rus la NATO afirma ca "la niciuna dintre manevre nu vor lua parte mai mult de 13.000 de militari". Conform unui pact international, daca numarul participantilor ar fi mai mare, atunci Rusia ar fi obligata sa permita trimisilor militari din alte tari sa observe exercitiile, aminteste sursa.
Ceea ce poate face Rusia e sa-si imparta militarii in grupuri, fiecare de pana la 13.000 de militari, si fiecare grup sa abordeze exercitii de alta natura. De altfel, si la exercitiile din 2013 se presupune ca a procedat asa, implicand, per total, circa 70.000 de militari.
Ca indicator al amplorii exercitiilor, trebuie stiut ca Moscova a dat comanda de peste 4.000 de vagoane pentru transportarea trupelor. Calculele arata ca in aceste 4.000 de vagoane pot fi transportate doua divizii blindate si mecanizate (aproximativ 30.000 de militari).
Pentru comparatie, cel mai mare exercitiu NATO de anul acesta, Trident Javelin 17, care va avea... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 07:23
Luna decembrie a fost cea mai secetoasa din ultimii 150 de ani in Elvetia, una dintre cele mai lipsite de precipitatii luni inregistrate vreodata in aceasta tara, au anuntat meteorologii.
Cu o medie a precipitatiilor de doi milimetri (2 litri/mp), a fost cea mai "uscata" luna decembrie de cand se fac astfel de masuratori, din 1864, arata Le Figaro, care citeaza AFP. Urmarea: si numarul turistilor din aceasta destinatie de iarna a scazut.
In unele zone ale tarii, mai ales din vest, nu a cazut niciun strop de ploaie si nici macar un fulg de nea, Arata Oficiul Federal de Meteorologie si Climatologie.
Pana la 2016, anul care detinea acest record (cu cel mai secetos decembrie) era 1963, cu 4,8 milimetri de precipitatii.
Decembrie 2016 a... citeste mai departe despre "Sezonul de schi a fost dat peste cap in Elvetia - decembrie a fost cea mai secetoasa luna din ultimii 150 de ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 22:00